Izvor: BalkanRock.com, 22.Jun.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torn From Earth – Loss (2015)

Uvek je otkrivanje neafirmisanih, underground, čak i “obskurnih” bendova i muzičkih projekata nosilo sa sobom svoje jedinstveno zadovoljstvo. Muzika potpuno oduzeta od bilo kakvih tokova mejnstrim scene da bi se moglo reći da pripada struji reke Stiks, isto toliko duboko pod zemljom. Ovde vam sledi odlomak jednog takvog benda.

Mađarski Torn From Earth je trojac iz Budimpešte koji je prethodno već izbacio dva solidna samostalna EP izdanja i zaređao broj nastupa sa imenima >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << kao što su Shrinebuilder, EyeHateGod i Rosetta, a sada se pod pečatom Tribal Rajber Labela pojavljuju i na našem underground internet tržištu svojim najnovijim EP-em “Loss”.

U pitanju je konceptualno izdanje sa četiri trake koje se nadovezuju i u suštini čine jednu monumentalnu pesmu podeljenu u poglavlja. Usporeno i teško, počinje gaženjem poput Mastodona pokrenutog nekom neživom energijom, natopljenog katranom, oklopljen rđavim pločama i naoštrenog šiljcima, ostavljajući distorziju u otiscima za sobom. Doduše, nije sve samo sirovo riljanje. Kao i većina postmetalskih albuma i ovde postoji određena priča, sa svojim usponima i padovima. Melodični premost još u prvoj pesmi (“Consumed”) to pokazuje, ublažavajući ton pre malo melodičnijeg distortovanog nastavka ispunjenog teškim gnevom.

Priča kroz koju “Loss” vodi je upravo o tome što sam naslov kaže. Ali ne gubitak nekoga, već interni gubitak sopstvenih inhibicija i umerenosti raspolaganja sobom i stvarima oko sebe. Svesnost o samouništenju nas samih i svega okolo bez ikakve brige o tragovima koje ti postupci ostavljaju. Pomirenje sa fatalističkom budućnošću. Odsustvo čovečnosti.

Opšti doživljaj odaje utisak kao da je u pitanju proizvod Isisa za vreme “Celestial” albuma (plus “SGNL_05″ EP) i Neurosisa, ostavljen pod zemljom da upije aromu trenja tektonskih ploča i gvožđe krvi kojom je tlo natopljeno, a zatim odvaljen od nje i pušten na slobodu. Sve je lepo uklopljeno i na svom mestu, traje baš onoliko koliko i treba i odnos agresivnih delova fino pravi alternaciju na uvo slušaoca u odnosu na laganije delove, većinom zato sto (uvek) gnevni vokali u potpunosti odsustvuju u njima.

Sitnije zamerke bih pripisao manjku originalnosti zvuka, jer za oformljene pratioce post-metal žanra (koji su se inače svačega naslušali) ovo možda i nije neka posebna novina. Međutim, opet je u pitanju veoma lepo odabrana mešavina raznih elemenata i iskreno verujem da će se tim istim fanovima scene, dopasti.

Torn From Earth je svakako još jače utemeljio svoje znanje svojim za sada najzrelijim izdanjem i cenim da je samo pitanje vremena kada će da pređu na neki zahtevniji podvig i jednog dana nam predstave pun album.

Lista pesama:

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.