Izvor: Politika, 19.Jun.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito je za Lenona bio mirotvorac

Postavka „Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija”, u Domu omladine Beograda, donosi i pismo slavnog bračnog para Josipu Brozu

Izložba „Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija” biće otvorena večeras u holu ispred Velike sale Doma omladine Beograda.

Izložba, koja će trajati do 2. jula, sadrži dokumentaciju o akciji „Žirovi” i brojnim drugim mirovnjačko-umetničkim performansima slavnog bračnog para Joko Ono i Džona Lenona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Biće izložene i grafike „Acorns 100”, Joko Ono, o temi žira, kojim je ona obeležila 40. godišnjicu njihove prve umetničke akcije, kao i fotografije, ali i pismo koje je bračni par poslao na adrese 50 svetskih državnika, među njima i Titu.

Ovi dragoceni dokumenti ugledali su svetlost dana zahvaljujući Momu Cvijoviću, kustosu izložbe. Cvijović priča za naš list da je, kada se početkom osamdesetih zaposlio u Muzeju istorije Jugoslavije, počeo da kopa po arhivi i slučajno naleteo na pismo sa autentičnim potpisima Džona Lenona i Joko Ono:

– Oni su to cirkularno pismo poslali na adrese 50 državnika sveta, među njima i Josipu Brozu Titu 1969. godine. Inicijalna kapisla za taj potez bilo je protivljenje ratu u Vijetnamu, jer su godinu dana ranije, nakon venčanja, u dvorištu katedrale u Koventriju posadili dva žira kao simbol mira i pomirenje Istoka (Ono) i Zapada (Lenon) – priča Cvijović, dodajući kako su oni paket sa pismom i dva žira (sa molbom da budu zasađeni) slali onim državnicima koje su smatrali mirotvorcima. Čak je Lenon, podseća Cvijović, u više intervjua pozitivno govorio o Titu i tadašnjoj Jugoslaviji.

Tek kada je 2007. godine Cvijovića pozvao Mileta Prodanović sa idejom da za bijenale u Gornjem Milanovcu napravi „priču” o tom dragocenom parčetu papira, naš sagovornik krenuo je u razrešenje misterije oko pisma i poklona bračnog para Lenon-Ono Titu:

– Našao sam dokument u kome se zahteva da se laboratorijski proveri da li su ti žirovi upotrebljivi! Zatim i pismo Titovog šefa protokola koji ga obaveštava o poklonu „izvesnog gospodina Lenona, člana poznatog sastava ’Bitlsi’” i na kraju moli za odgovor… Na drugom dokumentu smo našli Titov paraf, što znači da zahvaljuje darodavcu na simboličnom gestu – kaže Cvijović koji je sa Savom Stepanovićem, koautorom izložbe, dugo tragao za žirovima, koje su Titu poklonili Joko i Lenon. Posle silne potrage u Užičkoj, nedaleko od Kuće cveća su konačno pronašli dva hrasta, stara četrdesetak godina.

Ovu izložbu već su mogli da vide posetioci u nekoliko gradova, i reakcije su, ističe Momo Cvijović, bile izuzetne. Čak je i Joko Ono, koja je obaveštena o otvaranju izložbe u Domu omladine, prenela svoje pozdrave.

I prošle jeseni, kada je postavka gostovala u italijanskom gradu Muđa, ona je video-zapis stavila na svoj sajt, uprkos incidentu grupe mladih neofašista, koja je bacala letke na kojima je Tito nazvan balkanskim koljačem, a ne mirotvorcem.

J. K.

objavljeno: 19/06/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Joko, Lenon, Tito...

Izvor: Arte, 20.Jun.2013, 11:02

Izložba "Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija" sadrži dokumentaciju o akciji "Žirovi" i drugim mirovnjačko - umetničkim akcijama slavnog para Joko Ono i Džon Lenon. 20. jun - 2. jul, 2013. godine, DOB / hol ispred velike sale.

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.