Izvor: BalkanRock.com, 10.Okt.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Tajanstvenim vozom” do srca rokenrola

Žikica Simić, foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je u Mikser House-u održan fenomenalan koncert povodom tridesetogodišnjice radijske emisije Tajanstveni voz.

Milan Glavaški i Ivana Smolović

Žikica Simić, autor i voditelj ove kultne emisije već trideset godina radi posao nalik mašinovođi. Naime, putnike koji se sa njim upuste u vožnju Tajanstvenim vozom, iz radijskog studija vodi na fantastična putovanja kroz istoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << rokenrola, ujedno im otkrivajući nove puteve kroz muziku, ali i podsećajući ih na neke stare, pomalo zaboravljene.

U ovom maniru je održan i sinoćnji koncert. Repertoar je pažljivo biran i bio je potpuno u duhu svega onoga što emisija Tajanstveni voz predstavlja. Bend predvođen Vladimirom Kolarićem Koletom kao gitaristom, sa Markom Ajkovićem na bubnjevima, Vladom Pejkovićem na basu, Damjanom Babićem i Vladimirom Marinovićem na gitarama, bio je u top-formi. Uz njih, na bini se smenjivalo još oko dvadesetak muzičara.

Dukat Stray

Koncert je na diskretan i nepretenciozan način otvorio Kralj Čačka izvodeći pesmu Stiva Erla Hometown blues. Odmah zatim bend kreće žestoko. Dobro poznati pisak voza izveden na gitari označava početak numere Train Kept-A-Rollin’, koju Ana-Marija Cupin peva kao kakvu mantru koja ne dozvoljava rokerskom vozu da se zaustavi.

Veći deo seta sa početka koncerta u sebi nosi sentimentalnu notu. Ovome je umnogome doprinela izvedba numere Starry Eyes Rokija Eriksona, koju je otpevala Magdalena Belić. Nakon nje nižu se numere u kantri-rok i amerikana maniru koje su na lica mnogih u publici na lice stavile osmeh koji se do kraja svirke nije skidao. Milan Glavaški, Ivana Smolović Ika i Marko Ćebić izvode California Stars grupe Wilco i Bilija Brega, a nakon njih sledi sećanje na Grema Parsonsa, muzičara koji je izvršio veliki uticaj na većinu sinoćnjih izvođača, numerom Brass Buttons, koju je otpevao Kole.

Ognjenka Lakićević

Kada je Katarina Jovanović negde na početku druge trećine koncerta otpevala Ramblin’ Rose sastava MC5 publiku je zavrtela i hitnula u visine iz kojih se prisutni još dugo po završetku koncerta nisu vratili. Tome je doprineo i žestok nastup Vlade Marinovića koji je nakon nje izveo Amphetamine Stiva Vina. Dvoje najistaknutijih predstavnika tzv. amerikana žanra Ana Ćurčin i Dukat nastupaju jedno za drugim, vraćajući nas u akustične i sentimentalne predele numerama Chase The Blues Away Tima Baklija i Old Man Nila Janga.

Poslednja trećina koncerta stvara usijanu atmosferu, prepunu ljutih rokerskih himni, započinjući numerom The Fire Of Love grupe The Gun Club u izvođenju Srđana Đileta Markovića, za kojom slede dve himne generacija stasavalih osamdesetih: Bastards Of Young sastava The Replacements, koju je otpevao Kole i Freak Scene benda Dinosaur Jr. sa Ognjenkom Lakićević i Nikolom Berčekom pred mikrofonom.

Romana Slačala

Oficijelni deo koncerta se završava u tišem, ali veoma energičnom tonu. Romana Slačala peva Fade Into You grupe Mazzy Star. Nakon nje na scenu izlazi Žikica Simić, propraćen ovacijama i gromoglasnim aplauzom. Nenametljivo i bez mnogo govorancije zahvaljuje publici i bendu, te najavljuje poslednji nastup u zvaničnom delu koncerta. Na bini se pojavljuje Srđan Gojković Gile i peva I Shall Be Released Boba Dilana, čime se ovaj deo završava u katarzičnom tonu.

Na insistiranje oduševljene pubike sledi bis. Kole se pojavljuje sam sa gitarom i peva True Love Will Find You In The End Danijela Džonstona. Na binu ponovo izlazi ceo bend, sa Bojanom Slačalom za mikrofonom i kreće da praši Add It Up, sastava Violent Femmes. Ovom pesmom je pre 30 godina započela prva emisija Tajanstveni voz na Studiju B. Slačala je zvučao kao Gordon Gano dok je scenskim nastupom prizivao dobre rokenrol duhove. Izvedba nas je vratila na početke emisije, ali i na lik iz koga ovakva muzika i proističe: tinejdžera zbunjenog ljubavlju, seksom i odrastanjem, kojem ništa drugo ne ostaje sem da svira rokenrol. Ovim izvođenjem opisan je pun krug Tajanstvenog voza, koji je publiku odveo u srce rokenrola, sa nadom u nova putovanja, i da voz nastavi da se kotrlja punom parom.

Bio je ovo koncert koji će još dugo prepričavati oni koji su mu prisustvovali. Ovaj izveštaj prenosi samo delić atmosfere, a kao iskupljenje svim onim izvođačima koji njime nisu obuhvaćeni, a koji su bili na visini zadatka i zavidnom profesionalnom nivou, prilažemo kompletnu setlistu i galeriju fotografija.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Bis:

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.