Izvor: SerbianUnderground.com, 07.Feb.2023, 15:41

Šta sve treba znati o plodnim danima kod žene

Plodni dani kod žene predstavljaju dane kada žena može zatrudneti što znači da ne možete da zatrudnite svaki dan. U stvari, postoji mali broj dana kada je moguće zatrudneti. Ti dani su plodni dani i verovatnoća da zatrudnite u toku plodnih dana je velika i često se dešava da baš tada  zatrudnite. Ukoliko vas ova tema interesuje  čitajte dalje da biste saznali kada ste najplodniji, kada je najbolje vreme da zatrudnite.
Šta znači plodno? Plodnost se odnosi na našu >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << sposobnost da se razmnožavamo odnosno na reproduktivnost. Ukratko, biti plodan znači imati sposobnost začeća ili rađanja dece. Žene postaju plodne tokom određenog broja plodnih dana u menstrualnom ciklusu, poznatom kao plodni dani. Plodnost muškaraca se ne menja na isti način kao i plodnost žena, ali se smanjuje tokom života muškarca i usko je povezana sa brojem spermatozoida.
Kada sam plodna? Ženski plodni dani traju oko 6 dana. Ovo uključuje dan ovulacije i dejstvo spermatozoida , jer sperma može da živi u ženskom reproduktivnom sistemu do pet dana pre nego što se jajna ćelija uopšte oslobodi. Zatrudneti tokom menstruacije je malo verovatno, mada ne i nemoguće. Pošto se dužina ciklusa razlikuje od žene do žene, teško je predvideti ovulaciju bez poznavanja vašeg jedinstvenog kalendara ciklusa. 
Najbolje vreme za trudnoću u plodnim danima Za razliku od sperme, jajna ćelija počinje da propada prilično brzo nakon ovulacije. U roku od 24 sata jajna ćelija obično umire, a čak i pre toga, kako svaki sat prođe, ćelija gubi kvalitet i začeće postaje manje verovatno. Iz tog razloga i da biste povećali šanse za začeće, najbolje je imati odnos sa partnerom dan pre ovulacije. Postoji nekoliko načina da se predvidi ovulacija i da se planira najbolje vreme za trudnoću tokom plodnog perioda. Indikatori kao što su porast bazalne telesne temperature, pozitivni testovi ovulacije i konzistencija cervikalne sluzi mogu pomoći da se identifikuje i suzi period plodnosti i pomogne u planiranju trudnoće. 
Sprečavanje trudnoće u plodnim danima Iako pronalaženje najplodnijeg dana u toku plodnih dana može pomoći da se identifikuje najbolje vreme za trudnoću, ovo znanje se takođe može iskoristiti da se uradi upravo obrnuto: sprečavanje trudnoće. Kratak plodni period znači da postoji samo šest dana u mesecu kada žena može da zatrudni. To znači da se identifikacija ovulacije može koristiti kao kontrola rađanja ako žena koristi zaštitu ili se uzdržava od odnosa sa partnerom tokom vremena kada postoji rizik od trudnoće. Međutim, dan ovulacije može varirati od ciklusa do ciklusa i ponekad ne znamo sve dok se ne dogodi. 
Kada imam ovulaciju? Znati kada ovulirate je ključno za praćenje vaših plodnih dana i određivanja najboljeg vremena za trudnoću. Postoji nekoliko različitih metoda kojim se dolazi do određivanja plodnih dana. Najčešće medoje jesu kalendarski metod, metoda cervikalne sluzi, metode bazalne temperature. 
Da li treba da imam odnos sa partnerom pre, tokom ili posle ovulacije? Za najbolje šanse za trudnoću, trebalo bi da imate odnos sa partnerom svaki dan ili svaki drugi dan tokom a naročito pet dana do ovulacije, na dan ovulacije i dan nakon ovulacije. Postoji mnogo informacija i dezinformacija o seksualnom odnosu poput informacija o najboljim  pozama tokom  kojih se  mogu povećati vaše šanse da zatrudnite, orišćenju određenih krema, hrane itd. O svemu, pre svega, treba porazgovarati sa vašim ginekologom i prilikom razgovora pitati sve što vas interesuje bez predrasuda ili ustručavanja da li pitati određeno pitanje ili ne. Svako pitanje ima odgovor a odgovor od stručnjaka vezanog za reproduktivni sistem žene je pravi odgovor za ono što planirate ili ne planirate da činite.
Kako drugačije da se pripremim za trudnoću? Pored praćenja ovulacije da biste odredili svoj plodni prozor, važno je zakazati savetovanje pre začeća sa svojim lekarom. Postoje razni skriningi i modifikacije životnog stila koje mogu pomoći da povećate vaše šanse za uspešnu planiranu trudnoću. Ako ste mlađi od 35 godina i pokušavate da zatrudnite više od godinu dana, ili ako imate više od 35 godina i pokušavate šest meseci, možda je vreme da razgovarate sa svojim lekarom o tome zašto ne možete da zatrudnite . Naravno u svemu ovome uvek treba da učestvuje i bude prava podrška i saradnik partner sa kojim planirate potomstvo jer je bitno da čuje sve ono što se tiče i vas i partnera a tiče se mogućeg začeća ploda.
The post Šta sve treba znati o plodnim danima kod žene appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.