Sjedinjene Muzičke Države: Aljaska

Izvor: BalkanRock.com, 24.Jan.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjedinjene Muzičke Države: Aljaska

Prijatelji, braćo kumovi, nove godine nose nove izazove. Nakon epskog jebavanja sa 60 godina rokenrola ove godine izigravamo Kolumba. Prijavljujemo se na Work & Listen program, sedamo u Novaka (dobro u neku low coast zapregu, realno) i dajemo se u istraživanje Sjedinjenih Američkih Država, muzičko, naravno. Svi vrlo dobro znamo brdo bendova otuda, ali zaboravljamo da su SAD satkane od 50 (slovima: pedeset) država. I naravno, kao što je kod nas manje-više sve ispod Bubanj potoka provincija, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << tako je i dobar deo tih država zapizdina po našim shvatanjima Amerike, ali i po američkim shvatanjima Amerike. To ne znači da tamo nema interesantne i dobre muzike, au contraire. Čak će vas neka poznata imena i iznenaditi svojim geografskim poreklom. E sad, ako baš nema ništa – nema (sumnjam na Havaje), ali svakako vas očekuje dosta tekstova pa da počnemo.

Pošto počinjemo azbučnim redom odmah je usledila koska, makar na prvi pogled. Aljaska je velika država, otprilike kao šestina ovih “spojenih” država ispod. E sad, kao što znamo, dominiraju šume, jezera (preko 3 miliona bog te), planinčine i sneg (puuuno snega) pa baš i nije naseljena preterano (oko 700 000). Koliko je pristupačna govori i podatak da do nekih gradova možete stići samo avionom. Ipak, u tim urbanim oazama ima života i omladine, a gde su mladi, tu je i šala, u našem slučaju muzika. Realno, sem prva dva benda na listi nema preterano poznatih imena, ali moram da priznam da su me neki poprilično iznenadili. Šta još… pa furaju karirane košulje i one vunene kapice na glavi koliko sam mogao da primetim.

10. The Sweeteners

Trio oformljen 2011. godine vuče korene iz garažnog roka 60-tih, grandža pa čak i panka. Svoj, za sada, jedini album objavili su 2013. i malo toga je poznato o njihovoj trenutnoj aktivnosti pošto su im obraćanja na društvenim mrežama jako mestimična. Ipak, ne treba se zbuniti da je reč o mističnom, hladnom bendu – baš naprotiv. The Sweeteners stvaraju poprilično vrelu, energičnu muziku u kojoj će uživati svi ljubitelji Black Keysa i sličnih modernih blues izroda.

9. Matt Hopper

Ovog kantautora je teško nahvatati. Nekad nastupa sam, nekad sa svojim bendom Roman Candles, a nekada pod jednim od svojih 1000 pseudonima. Ali sigurno je da je u pitanju izgrađeni autor sa osam studijskih izdanja (na linku dostupna za dž) u čijem stvaralaštvu se debelo oseća snežna zaleđina koja u kombinaciji sa glasom i gitarom rezultira jako toplom atmosferom. Ken Stringfellow (The Posies) je za Matta rekao da je “otelotvorenje 1971. godine” pa eto i to dodatno govori o ovom liku u čijoj muzici ćete uživati ako vas interesuju izvođači poput Ryana Adamsa.

8. Animal Eyes

Teško je pretpostaviti da bend koji crpi inspiraciju iz šume i halucinogenih pečuraka, sa omotima kojih se ne bi postideli ni najnaduvaniji prog rokeri iz 70-tih, može da pravi ovako predivne indie-rock stvari tek blago začinjene psihodelijom. Čak i pesma koja se zove “Alligator sex” je (donekle) nevino lepa. Zaista je čudo kako nisu popularniji.

7. Subconscious

E, ovi su već toliko popularni da je ovo iznad jedina relativno krštena slika koja se može naći na netu. Bend uveliko više ne postoji, odnosno postoji, ali pod drugim imenom i u drugačijem zvuku. Ovaj sjajni blago emoisani post-hardcore im je obezbedio solidnu fan bazu po SAD, uticajne producente i interesovanje solidnih izdavačkih kuća u prvoj polovini dvehiljaditih. Pre nego što je sve puklo objavili su dva EP-ja i jedan full album.

6. Young Fangs

Young Fangs deluju kao jako fini momci i to se oseća i u samoj muzici. Bend čine dva brata i još jedan tip, a počeli su da sviraju jer su svi cimeri. Čak im se i prvi EP zove “Thanks for caring” poput neke zahvalnice svojim ne-tako-mnogobrojnim fanovima. Ukoliko ste fan Modest Mousea ili Band of Horsesa onda je ovaj trio prava stvar za vas.

5. The We Shared Milk

Ova zabavna skupina je, kao i većina bendova sa Aljaske (samim tim i s ove liste), vremenom emigrilala u toplije krajeve. Ali ne previše tople poput Kalifornije i Floride, verovatno bi ih strefio šlog. Ne, bendovima sa Aljaske je epicentar po svim pitanjima Portland (Oregon), verovatno jer im dođe nekako najbliže. To je toliko već ustaljeno da su lokalci počeli i malo popreko da gledaju sve te eskime koji dolaze sa severa i zauzimaju im koncertne prostore, lokalne izdavačke kuće i tome slično. Već sada mi je jasno da moram da budem jako oprezan kada na red u ovoj sagi dođe Oregon na red. Elem, TWSM su odličan indie rock bend, pomalo zajebantskog i jebivetarskog izgleda, ali i zvuka koji obiluje nekim retro lo-fi vokalima. Da vas to ne zavara, u pitanju je jako vredan bend sa dosta izdanja i turneja iza sebe.

4. Historian

U klasifikaciji ovog benda koji se smatra najperspektivnijim na Aljasci pomogla mi je njihova bandcamp stranica. Teško da bih tako lepo mogao da sročim ovo indie synthrock doom by myself. Već na prvoj pesmi jasno je zašto su Istoričari visoko pozicionirani iako su relativno nov bend. Pijani bariton Nate Hursta vas uverava da su ove tužne priče istinite, iako sam kaže : “Da, naš zvuk je definitivno mračan, mada mislim da nisam mračna osoba, možda samo sa crnim smislom za humor. Ali uživam da pevam o tim tužnim apstraktnim stvarima koje su o vezama i poimanju sebe… ona tipično ljudska sranja.”

3. Turbid North

A taman ste mislili da u onom silnom snegu sve niču neki indie geekovi, jel da? E pa, kako okolina Aljaske nalaže, evo jednog mjetal benda koji će dočarati svu surovost ove (skoro) polarne zemlje. Možda su se Turbid North u međuvremenu preselili za Teksas, ali ovakav death/stoner metal zrači hladnoćom domovine. Svoj drugi album “Eyes Alive” objavili su 2015. a evo kako to otprilike zvuči:

2. Portugal. The Man

Verovatno prvo poznato ime na listi. Dok ostali bendovi u najboljem slučaju krpe po nekoliko hiljada pregleda na Jutubu, pregledi Portugal. The Man spotova se mere u milionima. Bend je osnovan još 2004. godine i vrlo brzo je stekao lokalnu popularnost da bi još veća prekretnica usledila 2011. kada ih je izdavačka kuća Atlantic uzela pod svoje. Za one koji ne znaju, u pitanju je neki psihodelični pop-rock prijemčiv za djuzgu i američke radio stanice, ali i dalje sa određenim umetničkim integritetom. Ukoliko vam se to sviđa, bacite se na posao jer momci imaju čak 7 albuma iza sebe.

1. 36 Crazyfists

Ok, da je u pitanju neki sajt vođen faktografskim podacima i graficima o popularnosti i prodaji, verovatno bi se prethodno i ovo mesto zamenili. Ali kako je autor ovih redova početkom veka pripadao brigadi adolescenata u smaknutim pantalonama, skejtericama i sa ušiljenom kosom od gela moralo je da bude ovako. 36 Crazyfists osnovan je davne 1994. u glavnom gradu Aljaske, dok trenutno funkcionišu iz (ranije pomenutog) Portlanda. Proboj su napravili već svojim drugim albumom “Bitterness the star” objavljenim 2000. od strane Roadrunner Recordsa. Možda sam mogo da stavim i neku noviju stvar (jer su i dalje dobri), al nešto me pukla nostalgija…

Bonus Video:

Odavno je poznato da je Aljaska jedna od destinacija gde studenti pokušavaju da “namaknu” koji dinar pa pogledajte kako se legitimno izabrani predstavnik studentarije sa državnih fakulteta snašao na svom izletu:

Save

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.