Saveti za mlade roditelje

Izvor: SerbianUnderground.com, 29.Okt.2019, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti za mlade roditelje

Postati roditelj kao mlad čovek i mlada žena, zaista može biti zastrašujuće. Ipak, kako vreme prolazi i beba raste, sve bezazlenije deluje prvobitni strah od roditeljstva koji ste gajili. Kako biste upravo taj strah što ranije prevazišli i što se pre opustili, tragate za online savetima pomoću kojih ćete ostvariti svoju novu, roditeljsku ulogu na što bolji mogući način.
Možda smatrate da se stariji roditelji mnogo bolje snalaze u odgajanju dece, ali to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << tačno! Jedino što je istina je da svaka nova generacija koristi nove metode za uzgoj i način brige o deci. 
Tako na primer, mladi roditelji naručuju bebi opremu online mnogo češće – dok stariji još nisu u toj meri shvatili sve njene prednosti (od povoljnije cene, pa sve do unikatnijih predmeta). Dakle, svaka generacija ima svoje cake koje primenjuje za odgajanje dece, ali nema sumnje da bi one štošta trebalo da nauče od one druge.
Ne brinite, istražili smo umesto vas, te ćete i vi u narednim redovima saznati savete za mlade roditelje koji će vam pomoći da prevaziđete strahove i uspešno ispunite najveći izazov – brigu o detetu! 
Odmarajte barem dok beba spava Znamo da ste preumorni!
Oči ne možete da zaklopite od kada je vaša beba došla na ovaj svet, a tako biste voleli da to učinite!
Upravo zato je naš prvi savet to da treba da odmorite barem dok vaš bebac spava! Uz dobru bebi opremu u vidu alarma, beba će vas probuditi plačom čim otvori okice, pa ne morate da brinete da ćete nešto propustiti ukoliko sebi dozvolite da zaspite!
Činjenica je da ćete biti odgovorniji i spremniji da odgovorite na sve izazove koje dete postavlja pred vas ukoliko ste odmorni! Zato obavezno odmorite – bićete srećniji, a stahovi koje imate će se redukovati.
Razvijte svoju vezu sa detetom Roditeljstvo podrazumeva puno brige, nege i ljubavi! Zbog toga je jasno da je neophodno da razvijete svoju vezu sa detetom već od najranijih meseci bebinog života. To će uticati na psiholiško i emocijalno zdravlje deteta – kako sada, tako i u godinama koje slede!
Postoji tri glavna načina da razvijete i intenzivirate jaku vezu sa bebom: puno kontakta “koža na kožu”, puno kontakta očima, odgovaranje i uslišavanje bebinih potreba i želja. Zato – često držite bebu u naručju, mazite je, gledajte je, odgonetnite šta vam koji plač bebe govori, te odgovarajte na njene potrebe na najbolji mogući način!

Poboljštajte organizaciju vremena Dobra organizacija vremena je ključna kod roditeljstva i obavljanja svojih novih uloga mame i tate na najoptimalniji mogući način! 
Ukoliko isplanirate kada ćete pripremati obrok, a kada beba jede, kada je vreme da je izvedete napolje, a kada da je okupate – nikada se nećete naći u situaciji da “ne znate šta ćete pre”. 
Naravno, biće potrebno vreme da se uhodate, ali posle toga će stvari, uz dobru organizaciju vremena, teći svojim tokom tako da nećete ni osetiti koliko pažnje posvećujete bebi  – a zapravo ćete je posvećivati isto koliko i ranije!
Brinite o sebi – ne zapostavljajte svoje potrebe Mladi roditelji često se nađu u situaciji da potpuno zapostave svoje potrebe i žrtvuju ih zarad bebine sreće i blagostanja. Ipak, tako često ne dođe do blagostanja, jer je posledica ovoga izmoren i nimalo zadovoljan roditelj.
Isto kao što smo napomenuli da je važno da odmarate i da spavate dovoljno – važno je i da jedete kada treba, da ispunjavate sve svoje želje i potrebe na što boli način. 
Znate li onu čuvenu rečenicu stjuardesa: U slučaju opasnosti, stavite masku prvo sebi, pa tek onda detetu?
Isto se važi i za svaku drugu situaciju u kojoj se kao roditelj možete naći. Ukoliko  vi sami ne budete zadovoljni, zdravi i srećni – ne možete da pomognete ni drugima, ili barem ne toliko koliko biste mogli u obrnutom slučaju. 
Uz primenu ovih saveta, sigurni smo da će vaš strah da se u ulozi roditelja ne pokažete na najbolji mogući način iščeznuti! Opustite se, čitajte o roditeljstvu, pitajte svoje roditelje ili starije prijatelje za savet, a onda ih pomešajte sa modernim cakama roditeljstva – i vi i dete ćete biti prezadovoljni rezultatima!
The post Saveti za mlade roditelje appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.