Saksofonista Dibango na Nišvilu

Izvor: S media, 30.Jun.2010, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saksofonista Dibango na Nišvilu

Saksofonista iz Kameruna Manu Dibango sa svojim desetočlanim sastavom "Soul makosa geng" (Soul Makoša Gang) nastupiće 14. avgusta kao jedna od glavnih zvezda tradicionalnog džez festivala "Nišvil", saopštili su danas organizatori.

"Zajedno sa Felom Kutijem i Hju Masekelom, Dibango je jedan od pionira afro bita, a njegov stil je originalna fuzija džeza, soula i tradicionalne afričke muzike", saopštio je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "Nišvil".

Dibango je jedan od osnivača zairskog benda "Afrikan džez" (African Jaž) 1960. godine. U svetu se proslavio singlom "Soul Makosa" iz 1972. godine, koji se smatra medju prvim disko hitovima, i uticao je na izvodjače poput Majkla DŽeksona (Mićael Jackson), "Fjudžiz" (Fugees) i Rijane (Rihanna).

"Dibango je objavio pedesetak albuma, a osim saksofona, svira i vibrafon i marimbu, kao i različite afričke udaraljke. Godine 2004. godine proglašen je Umetnikom mira UNESKO", saopštio je "Nišvil"

Dibango je poslednjih decenija državljanin Francuske, a njegov dolazak na "Nišvil", koji će biti održan u Nišu od 12. do 15. avgusta, pomogli su ambasada Francuske i Francuski kulturni centar.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.