Sa Vudstoka – u istoriju

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Vudstoka – u istoriju

Kompozicija „Idemo u prirodu“ američkog benda „Konzervirana vrelina“ preko noći se pretvorila u himnu hipi pokreta

Malo je kompozicija za koje bi se moglo reći da imaju status himne cele jedne generacije mladih ljudi. Među takvim retkim mesta se našlo za „Idemo u prirodu“ („GoingUptheCountry”) američkog bendaà „Konzervirana vrelina“ („CannedHeat”), jedne od najvećih koncertnih atrakcija sa one strane Atlantika.

„Idemo u prirodu“ napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Alan Vilson, pevač, gitarista i glavni kompozitor ove šarolike skupine muzičara privrženih bluzu i kantri-rok muzici, koja se u kratkom periodu uzdigla do ikone hipi pokreta, a pogotovo velikih koncerata.

„Konzervirana vrelina“ (KV) su pesmu „Idemo u prirodu“ svirali na čuvenom rok festivalu „Vudstok“ (WoodstockFestival), održanom u državi Njujork 1­969. Njihovtadašnji nastup pretvorio se u pravi trijumf. Abilo je to zlatno vreme hipi pokreta, tako da se „Idemo u prirodu“ preko noći pretvorila uzaštitni znak okupljanja mladih. Na specifičan način je govorila o hodočasnicima, ljudima koji lutaju od mesta do mesta i šire svoja shvatanja, najčešće religijskog značenja, da bi se u jednom trenutku, eto, svi zatekli –na Vudstoku.

KV su nastupali drugog dana festivala i – nisu bili zadovoljni svojom svirkom. Kako je jednom prilikom ispričao Bob Hajt, jedan od osnivača benda: „Često smo upadali u situacije koje nismo mogli sami da kontrolišemo.Jednostavno, otputovali bismona nekoliko dana na svirku. Ponekad je to bilo obično otaljavanje, ali u drugim prilikama bilo je sjajno. Tako je bilo i na ’Vudstoku’“. Neke stvari smo odsvirali dobro, neke loše. ’Idemo u prirodu’ je bila među tim lošim..

Na albumu izdatom povodom „Vudstok festivala” zabeležena je i „Idemo u prirodu“. U zvaničnoj verziji filma sa istog događajanastup KVje, međutim,malo „doteran u montaži“. Sporna su bila autorska prava. Ipak, originalno izvođenje moguće je pronaći u radnoj verziji filma koja je, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, takođe dospela na tržište.

KVsu osnovani 1965, u Los Anđelesu. Okupio ih je specifičan pristup kantri-roku i bluzu, ali i želja da u muziku unesu nešto novo, primerenije njihovom dobu. Celu priču pokrenuli su već pomenuti Alan Vilson i Bob Hajt (BobHi­te). Ime za grupu preuzeli su iz naziva kompozicije „CannedHeatBlues”, koju je još 1928. snimio Tomi Džonson (TommyJohnson).

Zahvaljujući muzici ali i slikovitosti članova benda, postali su prava atrakcija, što im je omogućilo da se pojavljuju na najpoznatijim mestima i na udarnim rok festivalima tog vremena. Ali, bilo je i problema zahvaljujući kojima su stekli naziv – „loših momaka roka“. Često su hapšeni zbog upotrebe narkotika, ipak svaki put se sve završavalo sa novčanim kaznama.

Sudbina Alana Vilsona, međutim, bila je drugačija – 3. septembra 1970. počinio je samoubistvo. Popio je preveliku dozu lekova za smirenje, i to mu je presudilo. Bio je jedan od prvih muzičara čije se ime našlo na listi rokera koji su umrli prerano – već u 27. godini. A reč je o zaista izuzetnim ličnostima poput: Brajana Džonsa iz „Rolingstonsa“, Džimija Hendriksa, Džima Morisona, Dženis Džoplin, Kurta Kobejna…

Mada su već ušli u petu deceniju postojanja, „KV“ i danas na svoje koncerte privlače veliki broj ljubitelja dobre muzike. Tokom godina rada kroz grupu je prošlo mnoštvo muzičara, od kojih su neki potom postali istinske zvezde.

Ili, kako su napisali hroničari, „KV su se vremenom pretvorili u pravi rasadnik dobrih muzičara“.

Idemo u prirodu

Idemo u prirodu, curo hoćeš li sa mnom

Idemo u prirodu, curo hoćeš li sa mnom

Idem tamo gde nikada bio nisam

Idem, idem tamo gde voda ima ukus vina

Da, idem tamo, tamo gde voda ima ukus vina

Tamo ćemo moći da skačemo u vodu, i da stalno budemo pijani

Napustiću ovaj grad, moram negde da odem

Napustiću ovaj grad, moram negde da odem

Sva ta frka i gužva, čoveče, shvati da ne mogu da ostanem

Zato curo, pakuj kofere, znaš da odlazimo već danas

Kuda tačno idemo, nemam pojma, ali možda i negde van SAD

To je nova igra koju hoću da isprobam

Nema mesta bežanju, vrištanju ili plakanju

Jer dokle god imaš mene, imaš i dom.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 16.07.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.