Rock’n’Electro: U kojoj meri je digitalno doba uticalo na rok scenu?

Izvor: BalkanRock.com, 13.Jun.2018, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rock’n’Electro: U kojoj meri je digitalno doba uticalo na rok scenu?

Iako se još uvek zove Dvorana slavnih rokenrola (Rock’n’Roll Hall of Fame), u poslednjih nekoliko godina ovaj prostor nije bio rezervisan samo za jedan muzički žanr. Mnoštvo različitih muzičara su imali priliku da vide unutrašnjost ove građevine i nastupaju pred milionskom publikom bez obzira na vrstu muzike koju sviraju. Iako je ovaj potez naišao na kritike mnogih čistokrvnih rokera, čini se da će se trend nastaviti i u budućnosti.

Ova tema je još uvek kontroverzna u >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << svetu muzike, ali ćemo se usuditi da postavimo pitanje – koliko će vremena još proći pre nego što se neka od velikih imena elektronske muzike nađu u Dvorani slavnih rokenrola?

Čini se da nismo daleko od toga da vidimo jednog DJ-a kako nastupa na bini na kojoj su se nekada našle velike rok ikone kao što su The Beatles, Bob Dilan, The Doors i stotine drugih nezamenjivih rok muzičara i grupa.

Kada su se prve grupe koje ne pripadaju ovom muzičkom pravcu našle na bini, puristi se nisu ustručavali da izraze svoje nezadovoljstvo. Danas godišnje možemo videti nekoliko nominacija za „najboljeg rok muzičara“ za koje bi se većina složila da ne pripadaju ovom žanru, ali uprkos svemu uspevaju da osvoje prestižnu nagradu.

Giorgio Moroder

Dvorana slavnih rokenrola danas ugošćava predstavnike popa, diska, džeza, R’n’B-a, pa čak i hip-hopa.

A iako je elektronska muzika trenutno jedan od najpopularnijih i najslušanijih žanrova, još uvek nije dobila priliku da se nađe u Dvorani slavnih rokenrola, koja se danas u neku ruku smatra muzejem velikana koji su promenili muzičku istoriju.

Elektronika se nije našla na listi, ali svakako možemo da očekujemo da će neki od DJ-eva jednog dana dobiti priliku da nastupa. Trenutno se nagađa koji bi elektronski miks bio najblaži prelaz u novo doba, a neka od imena za koja se šuška da bi uskoro mogli da dobiju priliku da se pokažu su Daft Punk, Pet Shop Boys i Đorđio Moroder.

Ako samo pogledate listu top 40 pesama koja se ne ograničava na određene žanrove, primetićete da pop i elektro dominiraju kao što je to nekada bio slučaj sa rokerima. Onima koji su odrasli uz neprevaziđene rok zvezde će biti teško da prihvate činjenicu da će mlađe generacije neke od današnjih predstavnika elektronske muzike nazvati rok ikonama. Pa i ako obratimo malo pažnju, Skrillex i Dedmau5 su po svom stavu i energiji sličniji nekadašnjim rokerima nego današnjim pop muzičarima, zar ne?

Rihanna, Kanye West, Paul McCartney

Ova promena nije zahvatila samo novonastale bendove i performere – mnogi tvrde da je digitalno doba uticalo na dugogodišnje rokere. Možda je najveće iznenađenje za svet muzike bio nespojivi trojac, Rijana, Kanje Vest i Pol Makartni, kada su se na stanicama širom sveta pojavili sa hitom FourFiveSeconds. Za neke starije generacije koje su odrasle uz Revolution, I Wanna Be Your Lover Baby, Back in the U.S.S.R. je ovo bio nepodnošljiv udarac i nisu se ustručavali da Makartnija nazovu izdajnikom.

Transformacija ovog muzičkog žanra ogleda se i u promeni prepoznatljivog rok stila. Naime, da bismo nekog nazvali rokerom, neophodno je da na sebi ima crni kožnjak, tamne naočare, iskidane farmerice, a neretko i cigaretu i dugu kosu koje su bile neophodne za nastup jednako kao i muzičko pojačalo.

Današnji rokeri su dugu razbarušenu kosu zamenili tarzankama i lažnim mohikankama, tačnije gelom učvršćenim šiškama, dok su tradicionalne cigarete već uveliko zamenjene elektronskim alternativama.

Kao jednog od predstavnika novonastalog rok stila možemo da uzmemo Dejva Navara, gitaristu grupe RHCP, Jane’s Addiction i mnogih drugih Američkih bendova. Među rok vejperima su tu trenutno i Peti i Roni Vud, a mlađe rokere uskoro očekujemo da vidimo kako u pauzama između pesama konzumiraju i IQOS i druge slične HNB uređaje.

Velike su šanse da ćemo jednog dana videti kako Dvorana slavnih rokenrola otvara vrata velikim elektronskim imenima, ali će svakako proći mnogo vremena dok se to zaista i ne dogodi. S jedne strane tu je pravilo da je potrebno da prođe 25 godina od objave prvog albuma kako bi muzičar stekao pravo na nominaciju, a s druge su tu i čvrsti stavovi onih koji nisu spremni da vide Kalvina Harisa pored Pola Makartnija, bez obira na to sto je sam Makartni na neki način doprineo rokenrol transformaciji.

Kao što smo napomenuli, današnji bendovi koji nas po muzici koju sviraju najviše podsećaju na nekadašnje zvezde i dalje zbog svog izmenjenog imidža ne mogu da budu nazvani čistokrvnim rokerima. Pitanje je kada će se uticaj modernog doba odraziti i na njihovu muziku i tako postepeno uvesti prve elektronske zvuke u sveto mesto rokenrola.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.