Robbie Williams u 10 pesama

Izvor: BalkanRock.com, 02.Jun.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robbie Williams u 10 pesama

Velika pop zvezda sa dosta rokerskih pesama i pank stavom Robi Vilijams, za nekoliko nedelja održaće premijerni koncert u Beogradu (Ušće, 17. jun) i odraditi turneju sa najvećim hitovima nazvani po njegovoj numeri “Let me entertain you“. Tačno 10 albuma je objavio u svojoj karijeri te je to odličan povod da se napravi presek njegove karijere i predstavi delić svakog albuma.

1997 – Let Me Entertain You (Life thru a Lens)

Robi je upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << napustio mega popularni boj bend Take That i lansirao solo karijeru kojom je hteo da pokaže da nije samo tinejdžerska zvezda i da je spreman da pravi velike hitove. Dok je “Angels” bila divna balada, “Let Me Entartain You” je energična himna kojom je otvorio mnoge koncerte u skoro dvodecenijskoj karijeri.



1998 – Millennium (I’ve Been Expecting You)

Na svom drugom albumu Vilijams je malo spustio loptu. “Millennium” hvata suštinu glamuroznog i raskošnog albuma. Ujedno ovim izdanjem primećen je i van britanskog ostrva.



2000 – Rock DJ (Sing When You’re Winning)

Iako mi je lični favorit sa albuma (i generalno u Robijevom opusu) vintidž numera “Supreme“, ipak značajnija za njegovu karijeru bila je “Rock DJ“. Na stranu sama pesma, ovo je bio jedan od najinventivnijih spotova sa početka milenijuma. Vilijams na plesnom podijumu koji igra i polako se skida kako bi ugrabio pažnju atraktivne DJ-ice. Obrt je da kada mu nestane odeće da skida sa sebe, on ljušti i svoju kožu i tek kao kostur devojka pristaje na ples sa njim. Ne treba izostaviti podatak da su se na ovom albumu našle podjednako značajne “The Road To Mandalay” i “Kids” (duet sa Kajli Minok).



2001 – Something Stupid feat. Nicole Kidman (Swing When You’re Winning)

Poigrao se Robi sa naslovom svog prethodnog albuma, pa je umesto da peva dok pobeđuje, malo je zaigrao uz sving. Zanimljiv obrt u njegovoj karijeri gde između dva značajna albuma izdaje onaj ispunjen obradama sving klasika. Gospodin u odelu koji peva sving klasike Frenka Sinatre, Boba Derina, Djuka Elingtona i drugih. Izdvaja se “Something Stupid” u kojoj Vilijams tumači ulogu Frenka Sinatre, a glumica Nikol Kidman zauzima mesto Nensi Sinatre u osveženoj verziji pesme sa čuvenom rečenicom I onda kažem nešto glupo, poput ‘Volim te’.



2002 – Come Undone (Escapology)

Da, znam, i slažem se, “Feel” je najbitniji momenat u Vilijamsovoj karijeri i verovatno njegova najpoznatija i najslušanija pesma. Balada sa tmurnim spotom sa modernog kaubojskog ranča i čuvenom Deril Hanom. Na stranu to, “Come Undone” je nešto podcenjenija balada, ali iteko značajna. Ona je vapaj za pomoć jedne zvezde koja iza sveg glamura krije mračnu stranu. Pesma nam daje uvid u turbulentan privatni život ove zvezde koja se godinama borila sa alkoholizmom i depresijom pa je više puta bio i na profesionalnom lečenju. “Escapology” kao album je njegov najznačajniji, najkvalitetniji rad. Vredan ugovora sa EMI-jem od 80 miliona funti, otvorio mu je vrata američkog tržišta i Robi Vilijams je u tom trenutku bio neosporivo najveća muška pop zvezda.



2005 – Advertising Space (Intensive Care)

Intensive Care” je prvi, potpuno američki album ove pop zvezde. Američki, u smislu komercijalno prijemčiviji za tržište novog kontinenta. Iz ogromnog iskustva sa svim velikim bendovima i muzičarima, ova prekretnica obično i nije kritički uspešna, jer izdanja izgube umetnički kvalitet. Izuzetak nije ni RW čiji je hit broj jedan postao “Tripping“. No, ostalo je daška emocija i kao dragulj sa albuma izdvajamo “Advertising Space” u čijem spotu je Vilijams još jedna u nizu oponašatelja Elvisa Prislija u Las Vegasu.



2006 – She’s Madonna (Rudebox)

Sa ovim albumom Vilijamsova karijera definitivno je krenula nizbrdo. Onaj buntovnik sa početka XXI veka pretvorio se u komformistu koji je na “Rudebox” uglavnom eksperimentisao sa elektronikom i sint popom. Najviše kontroverza izazvao je spot za “She’s Madonna” u kome je Vilijams transvenstit.



2009 – Morning Sun (Reality Killed the Video Star)

Vilijams se vratio u London, unajmio Trevora Horna kao producenta i pokušao da se vrati starim putem i snimi ozbiljnu, realnu, modernu pop ploču. Iako mu je album ozbiljan, on je okarakterisan kao samoubistvo karijere, jer je bacio Vilijamsa u senku i po prvi put njegov album nije bio na vrhu top lista u Britaniji. Suočimo se sa time da je realnost ubila ovu video zvezdu.



2012 – Candy (Take the Crown)

Dok su Kanje Vest i Džej Z čuvali tron, Robi Vilijams je očajnički pokušavao da se vrati na vrh i uzme krunu nazad. To se naravno nije desilo. “Candy” kao glavni singl sa albuma jeste zarazna pop numera, ali ne pristaje da je izvodi muškarac u poznim 30-im.



2013 – Go Gentle (Swings Both Ways)

Ono što je već više u skladu sa njegovim godinama je stari recept, obrade sving klasika. Ovoga puta bio je malo smeliji, dohvatio se i nekih društvenih tema (poput gej aktivizma) i čak imao je i nekoliko autorskih pesama na izdanju. Album su obogatila gostovanja Lili Alen, Olija Mursa, Majkla Bublea i drugih. Izdanje koje svakako dobro stoji Vilijamsu i možda pravac koji treba da forsira na dalje, videćemo već sa narednim izdanjem.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.