Izvor: Politika, 29.Dec.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastanak koji je uneo nemir

Američkoj grupi „Nou daut” trebalo je dosta vremena da pridobiju slušaoce, što im je pošlo za rukom hitom „Don’t Speak”

Tema rastanka je jedna od onih kojima su autori pop muzike uvek rado prilazili. Uostalom to je tema koja, pre ili kasnije, pogađa svakoga, bliska nam je i unosi nemir.

Kompozicija „Ne govori” (Don’t Speak), grupe „Nou daut” (No Doubt) izdata je aprila 1996. godine. Bio je to treći singl sa njihovog trećeg albuma nazvanog „Tragic >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kingdom”, objavljenog godinu dana ranije. Ovu pesmu stručnjaci za klasifikovanje muzike svrstali su u kategorije: pop roka, alternativnog roka ili soft roka.

Autorka kompozicije Gven Stefani unela je u ovu pesmu sve svoje dileme koje su je morile u tom trenutku. Bilo je to posle razlaza sa momkom sa kojim se zabavljala punih sedam godina.

Bio je to najveći uspeh grupe „Nou daut” i pesma je dospela na prva mesta lista najslušanijih u Australiji, Kanadi, Holandiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji. Po izlasku, munjevito se proširila po svim radio-stanicama i postala jedna od najčešće emitovanih kompozicija, a u mnogim izborima je bila i hit 1996. godine. Ali i pored tako velike slušanosti „Don’t Speak” nikada nije dospela na „Bilbordovu” listu. Razlog je bio prozaičan: nije izdata u SAD, a to je, u to vreme, bio ključni uslov za ulazak među „Bilbordove” hitove. Ipak, nominovana je za pesmu godine za muzičku nagradu „Gremi”, a bend je nominovan za najbolje pop izvođenje.

Grupa „Nou daut” osnovana je 1986. u gradu Anahajmu, u Kaliforniji. Trenutno je sačinjavaju pevačica Gven Stefani, gitarista Tom Dimont, basista Toni Kanal i bubnjar Adrijan Jang. Spadaju i danas u jednu od najvećih muzičkih atrakcija, a za potrebe velikih koncerata često se „pojačavaju” klavijaturama ili duvačima.

Takođe, nisu se mnogo snebivali da povremeno menjaju stil muzike koju izvode ne bi li se na taj način što više približili publici.

Posle nekoliko neuspešnih albuma, izdali su „Tragic Kindgom” i sa njega nekoliko singlova su privukla izvesnu pažnju na rad grupe. Uspeh pesme „Don’t Speak” uneo je nemir i među članove grupe, ali i želju pojedinaca da se posvete sopstvenim projektima. Bili su na granici da se raziđu, a onda im se ukazala prilika da snime jedan dokumentarni film, što su oni prihvatili kao neku vrstu – terapije. Ipak, razlaz je bio neminovan. Kao i odluka 2008. da se ponovo okupe. Naredne godine najavili su odlazak na veliku turneju i to su propratili dozvolom da se preko interneta preuzima sve ono što su snimili u digitalnoj formi.

Potom je usledio kompilacijski album nazvan „Icon”, koji je trebalo da potpomogne njihov koncertni povratak. Decembra 2010. bili su učesnici velikog koncerta posvećenog sećanju na legendarne „Bitlse”. Odsvirali su čuvene hitove Makartnija i Lenona: „Peni Lejn” i „Zdravo i zbogom”.

----------------------------------------------

Ne govori

Ti i ja

Bili smo zajedno

Svakodnevno, skupa, uvek

I zaista osećam

Da gubim najboljeg prijatelja

Ne mogu da poverujem

Da bi ovo mogao biti kraj

Čini se kao da ti nije stalo

Pa i ako je tako

Ja to ne želim da znam

Ne govori

Znam šta ćeš reći

Zato te molim, bez objašnjenja

Ne govori, pošto me to boli

Ne govori

Znam šta misliš

Nisu mi potrebni tvoji razlozi

Ne govori, pošto me to vređa

Naša sećanja

Zaista mogu da budu izazovna

Ali većina je u suštini

Zastrašujuća

Kako umiremo, oboje ti i ja

Sa glavom u rukama

Sedim i plačem

Ne govori

Znam šta ćeš reći

Zato te molim da prestaneš s objašnjenjima

Ne govori, pošto me to boli

Ne govori

Znam šta misliš

Nisu mi potrebni tvoji razlozi

Ne govori, to me vređa

Sve to je kraj

Moram da prestanem da se pretvaram ko smo

Ti i ja, mogu da nas vidim kako umiremo... da li?

Ne govori

Znam šta ćeš reći

Zato te molim da prestaneš s objašnjenjima

Ne govori, pošto me to boli

Ne govori

Znam šta misliš

Nisu mi potrebni tvoji razlozi

Ne govori...

Znam šta misliš

Razlozi mi nisu potrebni

Znam da si dobro

Stvarno dobro

Ćuti, to me boli...

Slobodan Samardžija

objavljeno: 30.12.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.