Izvor: BalkanRock.com, 12.Apr.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primal Fear – Rulebreaker (2016)

U vremenu kada sve veći broj bendova odustaje od svoje prvobitne ideje i okreće se mešavini stilova, postoje i primeri koji pokazuju da nije potrebno mnogo menjati zvuk, već je to više stvar kvaliteta i kreativnosti samog benda. Bez mnogo eksperimentisanja i tupljenja, moćno, čvrsto i veoma kvalitetno izdanje nemačkih metalaca. Jedanaesto studijsko ostvarenje ekipe koja ne filozofira previše, ne menja stil i ne podilazi nikome, to je to. Kao i uvek čvrsti i melodični rifovi, ubitačni >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << soloi i veoma moćan Scheepersov vokal, za dobitnu kombinaciju i ne treba više, a iskreno i ne može bolje.

U nešto više od 50 minuta, družina predvođena Matom Sinnerom predstavlja nam svu moć heavy metal zvuka, u pravom smislu te reči. Album otvara moćna “Angel of mercy“, gde od starta Scheepers pokazuje zbog čega ga mnogi, a i potpisnik ovog teksta, smatraju za jednog od najboljih metal vokala u poslednjih 20 godina. Na nju se nadovezuje prava hit pesma “The end is near” sa zaraznim refrenom. Ovakve pesme mnogi bendovi ne naprave za čitavu karijeru, ali to je možda ono što odlikuje Primal Fear od starta karijere: znaju da naprave melodičnu i kvalitetnu pesmu. Ništa manje kvalitetna nije ni sledeća pesma “Bullets & tears“, naročito je upadljiv horski deo nakon refrena, i bez sumnje će biti jedan od favorita na nastupima.

Naslovna “Rulebreaker” malo smiruje tempo u odnosu na prethodne pesme, ali tu je opet refren koji ulazi u uši nakon prvog slušanja i tera vas da pevušite melodiju. Tu je i numera koja veliča jedan od najdugovečnijih muzičkih pravaca “In metal we trust“, reklo bi se klasika kada je nemački sastav u pitanju. Tačno na polovini stoji epska, jedanaestominutna “We walk without fear“. Pesma prepuna predivnih melodija, od mračnog sympho uvoda na koji se nadovezuju čvsti heavy rifovi. Pesma koja jedina odudara od ostatka albuma, kako trajanjem, tako i veoma zanimljivim aranžmanskim rešenjima, pa me nekako asocirala na najveći nemački metal bend, i siguran sam da se ni jedan Helloween ne bi postideo da ima jednu ovakvu pesmu u svojoj, ionako prebogatoj kolekciji. Svakako najbolja pesma na albumu.

Slede fenomenalna “At war with the world“, sa odličnim refrenom ‘I’m on attack, At war with the world… There’s no surrender, No time to remember ‘, zatim nešto sporija “The devil in me“, za koju lično smatram da je tehnički najkvalitetnije otpevana pesma na albumu i žestoka “Constant heart”. Za sam kraj albuma bend je ostavio dve odlične numere, power baladu “The sky is burning” koja ostavlja bez daha, i “Raving mad” na kojoj Ralf Scheepers pokazuje svoje vokalne sposobnosti; pesma ubija!

Odličan album, jedan od najboljih u njihovoj karijeri, odlično odsviran, usklađen i izbalansiran. Gotovo svaka pesma može da postane hit pa je samim tim bend odradio dobar posao. Jedina mala zamerka ide za produkciju, kao da je u pojedinim segmentima izjednačen nivo vokala i gitare. Ništa bitno što bi pokvarilo generalni utisak. Iako je tek početak godine, ovo izdanje definitivno može da se bori za epitet albuma godine.

Spisak pesama:

1. Angels Of Mercy (3:42)

2. The End Is Near (4:34)

3. Bullets & Tears (3:11)

4. Rulebreaker (4:47)

5. In Metal We Trust (3:42)

6. We Walk Without Fear (11:06)

7. At War With The World (4:14)

8. The Devil In Me (4:54)

9. Constant Heart (5:00)

10. The Sky Is Burning (4:53)

11. Raving Mad (3:21)

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.