„Planeta Gruvlend” – dokument u vremenu

Izvor: Politika, 19.Jan.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Planeta Gruvlend” – dokument u vremenu

Ideja projekta, koji je lansirao hit „Čudo (Cvet)”, je transfer iskustava muzičkih asova i mladih neafirmisanih umetnika koji bi se ostvario na istoimenom konceptualnom albumu

Nakon što je izašao prvi singl „Čudo (Cvet)”, simbolično je obeležen početak projekta „Planeta Gruvlend” kao i istoimenog albuma. U snimanju ove pesme, bazirane na numeri „Cvet”Mini Riperton iz 1970, kao i spota, učestvovalo je više od 20 imena domaće muzičke scene, među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bisera Veletanlić, Leo Martin, Bebi Dol, Oliver Nektarijević („Kanda Kodža i Nebojša”), Vukašin Marković („Irie FM”), Bojana Stamenov, Bane Lalić („MVP”), Marčelo, Struka, Miša Blam, Stjepko Gut, Vasil Hadžimanov, Rambo Amadeus, Bajaga i Đule iz „Van Goga”..., kao i Dečji hor „Kolibri”.

Počelo je da se šuška o „Planeti Gruvlend”, ali mnogo detalja oko ove priče baš i nije poznato. A ovaj novi muzički projekat okuplja najbolja imena domaće muzike počevši od kraja šezdesetih godina do danas, a sve sa ciljem da se razmene iskustva poznatih muzičara sa zavidnim karijerama i energije mladih za koje će se tek čuti.

– Ovaj muzički koncept ima i širi cilj: da probudi novi način razmišljanja i opštu planetarnu svest – kažu za „Politiku” autori projekta, dvojac poznat pod nadimcima Niče i Neš.

Zapravo, Miroslav Ničić i Nebojša Jovanović, osnivač i izdavač, odnosno direktor i izdavač producentske kuće „Gruvlend d. o. o.” koji su zajednički rad počeli sa grupom „Zemlja gruva”, napravili su i izdali sa ovim beogradskim sastavom njihov prvi album, a zatim nastavili sa novim projektom – „Planetom Gruvlend”.

– Ovo je jedinstven projekat u kojem se najistaknutiji predstavnici pop scene šezdesetih sa mladim nadama predstavljaju kroz niz interdisciplinarnih projekata. Osnovna ideja je transfer iskustava muzičkih asova i mladih neafirmisanih umetnika koji bi se ostvario na konceptualnom albumu „Planeta Gruvlend”, koji poziva na buđenje svesti i novog načina razmišljanja – kaže Nebojša Jovanović Neš.

Njegov kolega Miroslav Ničić Niče dodaje da su oni ubeđeni kako svako na ličnom nivou može nešto da promeni, a i na kolektivnom ukoliko se zbir tih ličnih promena desi u što većem broju.

– Hteli smo da napravimo presek naše kulture kroz prizmu različitih žanrova koji predstavljaju svetsko nasleđe. Zbog toga svaka od 13 pesama, koliko će biti snimljeno i predstavljeno na koncertu za Dan muzike 21. juna, najverovatnije u Donjem gradu na Kalemegdanu, odslikava određenu epohu, a nastaje kroz saradnju izvođača različitih generacija koji prvi put nastupaju zajedno – objašnjava Neš.

Na pitanje zbog čega naziv „Gruvlend”, odgovara da je muzička potka gruv – plesni elemenat muzike i kao takav je bio osnovni kriterijum koji svaki od umetnika mora da ispunjava.

– Osim motivacionog, projekat bi morao da ispunjava i kulturološki aspekt, jer je to jedan dokument u vremenu. Na određeni način sumiramo ono što je vredno u istoriji naše kulture i na neki način pokušavamo da napravimo spomenik svemu što imamo u domenu pop muzike. Ali ne na način oživljavanja stare pesme već pravljenja autorskog sadržaja u novom kontekstu. Koristeći citate, reminiscencije, semplove iz nasleđa i praveći nova dela – pojašnjava Neš.

A krenuli su, napominje Niče, još prošlog leta. Ovi momci imaju tačno koncipiran okvir za svaku pesmu u kojoj bi učestvovalo nekoliko umetnika u do sada neviđenoj saradnji.

– Uz lagano izmeštanje iz njihovog uobičajenog manira i rada. Uparivali smo ih tako da novonastala kombinacija bude jedinstvena i sveža. Kruna projekata je koncert na otvorenom na kojem će se po prvi put na jednom mestu naći svi učesnici i uživo izvesti svih 13 pesama. Pesma koju će izvesti na kraju je ova s početka priče, „Čudo”. Do tada, svetskog Dana muzike, trebalo bi i album da se pojavi kao i još dve pesme i dva spota na Dan proleća i Dan planete – najavljuje Niče ne želeći da otkrije o kojim pesmama je reč niti koji muzičari učestvuju u njihovom stvaranju.

S. Čikarić

-----------------------------------------------------------

Svi u priči

Aranžmane, tekstove i muziku prave sami učesnici koji sarađuju na pesmama, a muzički producent je Voja Aralica.

– Uključili smo celu pop, rok, hiphop, soul, džez, disko, elektro scenu… Spajaćemo, naizgled, nespojivo – najavljuje Niče.

-----------------------------------------------------------

Projekat Gruvlend” i u bojama regiona

Postoji mogućnost da projekat predstavimo i u regionu, obojen lokalnim bojama. Da napravimo saradnju sa muzičarima regiona. Projekat se još uvek razvija. Imamo okvirnu ideju, ali možda na kraju ispadne nešto sasvim drugačije od ovoga sa čime smo krenuli, napominje Niče.

objavljeno: 20.01.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.