Izvor: BalkanRock.com, 11.Nov.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Placebo u Zagrebu: Proslava rođendana dostojna alternativnih velikana

Placebo / foto: Nemanja Đorđević

Pjesme koje već duže nisu izvodili na koncertima, pokoje iznenađenje i vrhunska zabava. To je kultni britanski bend Placebo obećao uoči svog zagrebačkog koncerta, jedinog u regiji. Svi koji su se sinoć zatekli u KC Dražen Petrović, dobili su upravo to, jer proslava rođendana bila je idealna prilika za presjek jedne bogate karijere. A Placebo ove godine slavi – okruglih dvadeset.

Sam koncert stoga je započeo u retrospektivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << stilu. Na video zidu je prikazan spot za njihovu možda i komercijalno najuspješniju pjesmu – Every you, Every me, koja je svjetlo dana ugledala prije 19 godina. Nakon toga krenulo je vizualno odbrojavanje – od 1996. godine do danas, uz pratnju kratkih snimaka benda koje su svaku godinu obilježile. Kada su kratki isječci došli do kraja, na scenu su stupili Brian Molko i Stefan Olsdal s pratećim bendom, te krenuli s prvim taktovima poznate Pure Morning s drugog albuma „Without You I’m Nothing“. Slijedila je Loud Like Love, nakon čega se pjevač Brian Molko prvi puta obratio ispunjenoj dvorani.

Placebo je bend koji je zagrebačku publiku već imao prilike dobro upoznati, a premijerni nastup imali su u Domu sportova prije 13 godina. Ono što je publika odmah mogla primijetiti je kako Placebo zvuči, ali i izgleda, jednako dobro kao kada je njihovo glazbeno putovanje tek počinjalo. Molko i dalje nije izgubio svoj androgeni izgled koji ga je proslavio, dok Olsdalovi riffovi na gitari zvuče jednako moćno. U svom stilu, Molko je pozdravio sve „dame, gospodu i one između toga“, čime je započelo nizanje hitova kakvo Placebovi fanovi već dugo nisu imali priliku na jednom mjestu poslušati.

Too Many Friends, For What It’s Worth, Special Needs te Twenty Years, samo su neke od pjesama za koje se sa sigurnošću može reći kako su obilježile karijeru ovih britanskih alternativnih rokera. Posebno je emotivna bila izvedba pjesme Without You I’m Nothing, s istoimenog albuma. Jedna od verzija ove pjesme sadrži vokale legendarnog Davida Bowieja, s kojim je bend blisko surađivao. Dok su se na videozidu izmjenjivale fotografije benda i Bowieja, Molko je stihove pjevao s tugom u glasu, čime je ova izvedba postala dirljiva posveta pjevaču preminulom u siječnju ove godine. A upravo bi se za Bowieja s pravom moglo reći kako je još sedamdesetih godina „pripremio teren“ bendovima poput Placeba – njegovo eksperimentiranje s različitim glazbenim stilovima, kao i androgeni izgled koji je konstantno pomicao granice onog što je društveno prihvaćeno, danas su već legendarni.

Između svakih nekoliko pjesama Molko se obratio publici, više puta naglasivši kako su svi izrazito lijepi, što je dovelo do njegovog pitanja – prihvaćamo li ga u Zagrebu kada do Brexita zaista i dođe? Doduše naglasio je kako sa sobom mora povesti i svoje zmije, no sudeći po reakciji publike koja je sada već bila u ekstazi – može početi pakirati kofere. Negdje na sredini samog koncerta uslijedio je možda i najupečatljiviji trenutak koncerta. Nakon odsvirane pjesme, publika je bend nagradila gromoglasnim pljeskom, koji se svake sekunde pojačavao. Budući da je Molko samo stajao i prelazio pogledom po dvorani, pljesak i uzvici su se i dalje pojačavali, a sve je eskaliralo skokovima cijele osobe u dvorani. Ovaj se trenutak protegao na nekoliko minuta, dok je bend bio vidljivo dirnut viđenim, a svaki komentar bio bi suvišan te su tako jednostavno prešli na novu pjesmu.

Nakon svirke koja je u tom trenutku trajala više od sat i pol Placebo je otišao s pozornice, no svima je bilo jasno kako će uslijediti bis. Već nakon nekoliko minuta dvorana je uživala u još nekoliko pjesama, od kojih su najpoznatije bile Song To Say Goodbye, The Bitter End te Infra -Red. Iako je izgledalo da je s time zagrebački koncert završen, publika ih nije još mislila samo tako pustiti. Dobro su to znali Molko i Olsdal, te su se vratili izvesti moćnu Running Up That Hill (A Deal With God), obradu pjesme Kate Bush, kojoj su svojom verzijom prije trinaest godina donijeli neviđenu popularnost.

Na samom kraju, Molko je krenuo u svoju šetnju kroz publiku u prvim redovima, koja ga je u nekoliko navrata nosila na rukama, čime je ova emotivna večer došla svom kraju. Nakon što su svirali puna dva i pol sata i time proslavili okrugli rođendan, Molko je obećao da će se vratiti i napraviti jednako spektakularan koncert. Ako je suditi po reakcijama publike, sinoćnju bi atmosferu s lakoćom mogli ponoviti već danas.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Save

Nastavak na BalkanRock.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.