PREDNOSTI LED RASVETE U ODNOSU NA TRADICIONALNU

Izvor: SerbianUnderground.com, 08.Apr.2020, 16:16

PREDNOSTI LED RASVETE U ODNOSU NA TRADICIONALNU

U poslednje vreme se mnogo priča o LED rasveti i svim njenim svojstvima i prednostima zbog koje je vrlo brzo zamenila konvencionalnu rasvetu i pozicionirala se među najpoželjnije na tržištu. LED rasvetu odlikuju visoka energetska efikasnost, ali i kvalitet svetlosti koju emituje, što je značajna prednost u odnosu na tradicionalno osvetljenje, posebno kada se uzme u obzir obična sijalica sa žarnom niti.
Upoređivanjem LED rasvete sa tradicionalnom, lako se dolazi do zaključka >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << da je LED osvetljenje znatno sigurnije i praktičnije rešenje, bilo da se radi o osvetljenju privatnog ili poslovnog prostora. Tehničko-tehnološki razvoj doneo je revoluciju u osvetljenju,pa samim tim i  mnogobrojne razloge za upotrebu LED osvetljenja. 
Predstavljamo vam nekoliko osnovnih prednosti LED rasvete u poređenju sa ostalim izvorima osvetljenja. 
#1 Duži životni vek LED svetiljki Jedna od najočiglednijih razlika između tradicionalne i LED rasvete, jeste ona koja se odnosi na radni vek ovih svetiljki. Ta razlika je posebno omiljena svima onima koji odluče da koriste LED osvetljenje, bilo da je u pitanju  LED rasveta za opštu namenu ili javno, sportsko ili industrijsko osvetljenje, s obzirom na to da na taj način štede budžet.
Naime, kvalitetne LED svetiljke imaju i do nekoliko puta duži životni vek u odnosu na konvencionalne sijalice sa žarnim nitima. Životni vek određenih modela svetiljki može iznositi preko 50.000 radnih sati, pa čak i do 120.000 radnih sati, kada su u pitanju LED reflektori za industrijsku namenu.
#2 Energetska efikasnost LED rasvete Ono što je etiketiralo LED rasvetu kao energetski efikasnu, jeste činjenica da značajno štede i umanjuju potrošnju električne energije. U poređenju sa običnom rasvetom, LED je štedljivija i do nekoliko puta. Jedan od razloga zbog kojeg ove svetiljke troše manje energije jeste taj što se manje zagrevaju i ne rasipaju energiju na toplotu, već isključivo na svetlost.
Uzimajući u obzir viša početna ulaganja za nabavku LED svetiljki i kombinaciju dugog životnog veka i energetske efikasnosti kao rezultat se dobija dugoročno rasterećenje kućnog budžeta. S jedne strane nema učestalih kupovina sijalica, dok se s druge strane svakog dana troši manje električne energije.

#3 Visoka otpornost LED svetiljki Kada govorimo o prednostima LED rasvete u odnosu na druge izvore osvetljenja, ne možemo, a da ne pomenemo veoma visoku izdržljivosti LED svetiljki. Projektovane su tako da dobro podnose različite vremenske uslove (ekstremno visoke i ekstremno niske temperature), a i pogodne su za montiranje na različitim “opasnim” područjima.
#4 Različiti dizajni LED osvetljenja pogodni su za različite namene Ono što daje posebnu prednost LED rasveti jeste njen raznolik dizajn. Pored LED svetiljki opšte namene, na tržištu se može naći veliki izbor različitih proizvoda iz asortimana LED rasvete, kao što su: lampe, trake, paneli, reflektori, downlighter-i, ugradne i nadgradne svetiljke, šinska rasveta… To znači da se ovakve svetiljke mogu ugraditi u bilo kakvo zamišljeno uređenje prostora ili deo nameštaja.
#5 LED rasveta je ekološki prihvatljiva S obzirom na to da se LED svetiljke mogu veoma dugo koristiti i po nekoliko decenija, jasno je da vam neće praviti krš i da neće biti potrebno njihovo često odlaganje, jer zbog dužine svog životnog veka nisu brzo i lako potrošne. Takođe, materijali od kojih su sačinjene se mogu reciklirati, što ih čini veoma ekološki prihatljivim.
Osim toga, emisija infracrvenog zračenja u LED svetiljkama je svedena na minimum, a ta činjenica u kombinaciji sa njihovim malim zagrevanjem, čini LED rasvetu veoma pogodnom i za osvetljenje osetljivih proizvoda. Uz to, ovo osvetljenje se sve češće koristi i za rasvetu kulturno-umetničkih prostora, poput galerija ili muzeja, jer ne predstavljaju preetnju po oštećenje umetničkih dela. 
Postoje još brojne prednosti LED rasvete, koje ovaj tip osvetljenja čine tako poželjnim u različitim prostorima i za različite namene. Zbog toga se sve češće mogu videti proizvodi LED rasvete, na javnim prostorima, poslovnim postrojenjima, ali i privatnim domovima.
The post PREDNOSTI LED RASVETE U ODNOSU NA TRADICIONALNU appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.