Izvor: Muzika.co, 28.Okt.2014, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODNETA TUŽBA PROTIV LED ZEPPELIN ZA PLAGIJAT

Led Zeppelin su do sada više puta plaćali pozamašne novčane naknade originalnim autorima, a sada se i veliki hit “Stairway to Heaven” našao pred sudom.
Jedna od najpoznatijih pesama benda Led Zeppelin “Stairway to Heaven” našla se posle 43 godine pred sudom u Pensilvaniji, jer postoje opravdane sumnje da je plagijat.
Sud u američkoj državi Pensilvanija ove sedmice dopustio je pokretanje tužbe protiv članova benda Led Zeppelin i njihovog izdavača zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Muzika.co << opravdane sumnje da je jedan od njihovih najvećih hitova Stairway to Heaven plagijat pesme “Taurus” benda Spirit. Pesmu “Taurus” napisao je Randy California jedan od osnivača benda Spirit koji je umro 1997. godine, a tužbu su podneli njegovi naslednici. Ovo nije prvi put da je bend Led Zeppelin tužen zbog plagijata, a sud će o ovom slučaju  doneti odluku na osnovu mišljenja veštaka muzikologa.Tužioci će od benda Led Zeppelin tražiti poveću novčanu naknadu za plagijat, ali i da Randy California posthumno dobije zasluge za ovu pesmu.
Led Zeppelin su da sada više puta vansudskim poravnanjem plaćali muzičarima koji su ih tužili i to za pesme “Bring It On Home” (Sonny Boy Williamson), “The Lemon Song”(Howlin’ Wolf) ,”Boogie with Stu” (“Ooh! My Head” Ritchie Valensa), te za delove teksta pesme “Whole Lotta Love” (Willie Dixon). Poslednji slučaj tužbe protiv njih zabeležen je pre četiri godine kada je američki folk pevač Jake Holmes tužio Led Zeppelin za plagijat pesme “Dazed and Confused” i tražio za to naknadu od milion dolara, ali je sud tada presudio da ova pesma nije plagijat nego obrada, te da je Jimmy Page samo bio inspirisan ovom numerom.
Led Zeppelin je tužen zato što je početak njihovog velikog hita “Stairway to Heaven” gotovo indentičan sa numerom “Taurus” koja je nastala tri godine ranije.
Poslušajte obe numere pa prosudite sami:

Nastavak na Muzika.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Muzika.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Muzika.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.