Otkazivanje koncerata – gubitak za sve

Izvor: Politika, 06.Nov.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazivanje koncerata – gubitak za sve

Gostovanja muzičkih zvezda najčešće se odlažu zbog loše prodaje ulaznica i bolesti izvođača

Kada je nedavno objavljeno da će „Dipeš mod”, 19. maja, svirati u Beogradu, retko ko se nije osvrnuo na 2009, kada je ovaj bend, zbog bolesti pevača Dejva Gahana, otkazao koncert na Ušću. Proteklih godina bilo je mnogo otkazivanja već najavljivanih koncerata, a razlozi za njihovo neodržavanje su varirali. Nekada je reč o „višoj sili”, na koju ni izvođač ni organizator >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne mogu da utiču. Setimo se samo otkazivanja svirke „Blek sabata” proletos, zbog bolesti Tonija Ajomija ili Lenija Kravica, krajem septembra, zbog snimanja filma.

Dešavalo se i da se nastupi otkazuju zbog nedovoljnog interesovanja publike, ali u saopštenjima organizatora su se kao razlozi neodržavanja navodili oni „tehničke prirode”. Kao primer za to može da posluži pompezno najavljeno prvo gostovanje Madone u Zagrebu letos, pa otkazano zbog „logističkih razloga”. S druge strane, nastupi perkusionističke atrakcije „Stomp”, najavljeni za kraj novembra, otkazani su pre mesec dana sa obrazloženjem da nije bilo dovoljnog interesovanja publike.

– Ne bi bilo fer da „Stomp” izađu pred praznu dvoranu, jer sigurno se u takvoj situaciji ne bi osećali dobro na sceni – priča Danijela Rakić, portparol Kombank arene, dodajući da se oni uvek trude da navedu tačan razlog otkazivanja koncerta.

I Marija Bušić, pi-ar menadžer „Egzita”, ističe da oni nikada nisu otkazali koncert, pravdajući taj potez „tehničkim i logističkim razlozima”, i da je uglavnom razlog za to bila bolest članova benda. Ali, to je rizik posla kojim se bave, navodi Bušićeva:

– Kada se koncert otkaže ili odloži, razočaranje postoji, ali je najbitnije da se izvođač što pre oporavi, jer se otkazivanja uglavnom dešavaju zbog zdravstvenih problema.

Tokom prošle godine u Areni su otkazani i koncerti Bebel Žilberto, Cukera i Krisa Botija, ali tu razlozi nisu bili loša prodaja karata, već nemogućnost povezivanja beogradskog nastupa sa nastupima u regionu. Kod manje popularnih izvođača princip je da moraju da imaju zakazane koncerte u više zemalja u okruženju, jer se samo tako njihov dolazak isplati.

Pričajući o reakciji publike na otkazivanje ili odlaganje nekih svirki, Rakićeva kaže da su ljudi uglavnom nepoverljivi. Primer za to je odlaganje koncerta Kravica, koji je trebalo da bude održan 26. septembra u Areni. Muzičar je bio prinuđen na to zbog snimanja filma u Nju Orleansu. Uprkos njegovom izvinjenju i obećanju da će u Beograd doći 2013, publika je bila skeptična, priča Sagor Mešković, iz produkcijske kuće „Avalon”:

– Pogotovo je to izraženo u komentarima na internetu, koji danas predstavljaju svojevrsni ventil javnosti, ali opet ne odražavaju mišljenje većine. Ako je i bilo nepoverenja, na internetu i društvenim mrežama svako može da vidi slike sa snimanja filma u kome Kravic ima značajnu ulogu.

Marija Bušić smatra da, kada se dugo najavljivan koncert ne održi, najviše gube publika i izvođač:

– Nisu se sreli, a to je i bila ideja. Finansijski najviše gubi promotor, pre svega u troškovima promocije i organizacije – kaže i dodaje da se u ugovorima sa stranim izvođačima domaći promotori štite osiguranjem.

I Sagor Mešković podseća da otkazivanje koncerta nije nepovoljno samo po publiku, već i za organizatora, jer promotor najviše trpi:

– Publika ima pravo na povraćaj novca, a organizator je uvek u finansijskom gubitku. Jer promotor dobija povraćaj novca samo kad je reč o troškovima izvođača i produkcije, međutim, izdatke kampanje organizator ne može da povrati.

J. Koprivica

-----------------------------------------------------------

Dolazak Bijonse u Beograd odložio Federejšen kup

Nekada sudbina dogovorenih, a u javnosti nenajavljenih koncerata, ne zavisi od promotora ili izvođača. Najbolji primer za to je Bijonse, čiji je koncert pre tri godine bio dogovoren u Areni, međutim dvorana je morala da bude slobodna zbog Federejšen kupa. Uprkos tome, svedoči Rakićeva, uvek se trude da uklope različite događaje, pa su tako svojevremeno uspeli da „pomire” koncert sastava „Tokio hotel” sa održavanjem Dejvis kupa.

objavljeno: 07.11.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.