On je moj brat

Izvor: Politika, 16.Okt.2010, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je moj brat

„Holisi“ su oformljeni ranih šezdesetih godina prošlog veka i, pored „Rolingstonsa“ i „Serčersa“, spadaju u retke rok grupe koje, od nastanka pa do danas, nikada nisu prestajale sa radom, ili bile zvanično rasformirane

Zamislite da vam na snimanju budućeg hita na klaviru svira Elton Džon! I da ga za to plaćate svega 12 britanskih funti. Kakav posao... A upravo to se, doduše pre mnogo godina, desilo britanskoj grupi „Holis“ („TheHollies“) pri snimanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednog od njihovih najuspešnijih singlova – „Nije težak, on je moj brat“ („HeAin’tHeavy, He’sMyBrother“).

Ima mnogo neuobičajenih stvariu vezis ovom kompozicijom. Njeni autori su Amerikanci Bobi Skot i Bob Rasel, prvi ju je snimio čuveni pevač Nil Dajmond, a na vrh svetskih top-lista, i u red „večitih“, dospela je u verziji već pomenutih „Holisa“. Naime, momci iz britanske grupe jednostavno su pesmu koju je Dajmond planirao da objavi 1970.u promet pustili 1969. I pokupili svu slavu. Interesantno je, takođe, da je ista kompozicija, nešto ranije, nuđena i Džou Kokeru, koji bi sa njom sigurno napravio dobar posao, ali ju je ovaj odbio – iz neobjašnjivih razloga...

Singl „On je moj brat“ prati još jedan bizaran podatak. Skota i Rasela je međusobno upoznao ne manje čuveni muzičar Džoni Merser u jednom klubu u Kaliforniji. U to vreme Rasel je već teško bolovao od raka tako da se pre no što je preminuo sa Skotom sreo svega tri puta. Ipak, uspeli su da završe kompoziciju.

Zašto je ovo važno može se videti i iz njenog naziva. Kako, naime, kazuje priča, naslov „Nije težak, on je moj brat“ bio je moto jednog utočišta za dečakebeskućnike, koje je 1917. godine osnovao katolički sveštenik Edvard Flenegan iz Nebraske (SAD). Utočište je nazvano „Grad dečaka“ („BoysTown“). Mnogo kasnije, 1941, u jednom časopisu otac Flenegan je video fotografiju na kojoj jedan dečak na leđima nosi drugog dečaka koji je na nogama imao proteze. Ispod fotografije je pisalo: „Nije on težak, gospodine, on je moj brat“. Po ocu Fleneganu, upravo je taj duh krasio njegov „Grad dečaka“. Da li zbog sudbine autora, ili poruke koju je sama nosila, za ovu kompoziciju su se vezali upravo ljudi koji su, nažalost, bili u situaciji da gledaju kako im, zauvek, odlazi neko od najmilijih.

„Holisi“ su oformljeni ranih šezdesetih godina prošlog veka i, pored „Rolingstonsa“ i „Serčersa“, spadaju u retke rok grupe koje, od nastanka pa do danas, nikada nisu prestajale sa radom, ili bile zvanično rasformirane. Ime su dobili kao veliki obožavaoci prerano preminule rok legende Badija Holija. Kroz njihove redove prošlo je bezbroj muzičara, ali su pevač Alan Klark i gitarista Grejem Neš svakako bili najistaknutiji članovi.

Neš je, u želji da se autorski više iskaže, grupu napustio u decembru 1968. i prešao u SAD. Tamo je sa Dejvidom Krozbijem i Stivenom Stilsom napravio čuveni trio „Krozbi, Stils i Neš“, zvanično prvu, takozvanu, supergrupu, kojoj se kasnije pridružio i Nil Jang. Kada je čuo snimak „Nije težak, on je moj brat“, Neš je izjavio da nikada ne bi napustio „Holise“ da je znao da će da urade tako upečatljivu melodiju.

O univerzalnosti poruke „Nije težak, on je moj brat“ kazuje još jedan podatak. Posle televizijske reklame jednog proizvođača piva, u leto 1988, „Holisi“ su ponovo snimili ovu kompoziciju i odmah dospeli na prvo mesto britanske top-liste. Time su postigli svojevrstan rekord: 23 godine posle prvog hita i dalje su vladali listama najpopularnijih izvođača.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 16/10/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.