Najunikatniji automobili na svetu i njihove karakteristike

Izvor: SerbianUnderground.com, 21.Mar.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najunikatniji automobili na svetu i njihove karakteristike

Bilo da su u pitanju oldtajmeri ili besne mašine proizvedene u poslednjih dvadesetak godina, zajednički imenilac za takve automobile je da za sebe lepe poglede svih znatiželjnika pored kojih prođu. Kolekcionari širom sveta utrkuju se u skupljanju unikatnih modela, kojih sa pokretne trake fabrike izađe svega nekoliko, dok je negde u pitanju i samo jedan model.
Pored svojih estetskih kvaliteta, karakteristike ovih unikatnih automobila, status koji uživaju zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << imena pod kojim su izašli iz fabrike ili zbog referenci na popularnu kulturu čiji su deo postali u jednom trenutku, doprinosi uživanju velikog strahopoštovanja i divljenja prema tim automobilima.
I tako, dok je u svetu prestiž kupiti automobil koji niko nema, pored polovnih, otkup havarisanih vozila je često kod nas najbolje i najjeftinije rešenje. U daljem tekstu, upoznaćemo vas sa nekim od najunikatnijih modela automobila na svetu i njihovim karakteristikama.

Oldtajmeri – automobili koji stare kao vino Kovanica nastala od engleskih reči old i time, ne odgovara baš savršeno tipu unikatnih automobila o kojima ovde govorimo. Jer, iako ispunjavaju uslove koje propisuju da je neki automobil istorijski, kao što je to da je vozilo staro 30 i više godina, da je sačuvano i održavano u ispravnom stanju, te da je tečničke i kulturne baštine, ovde će biti reči o unikatnim modelima koji su zadržali seksi izgled i veliku cenu.
Ferrari 250 GT California Web Spider iz 1961. godine Serija limitirana na oko 55 modela ovog sjajnog automobila dovoljan je razlog da se prepozna unikat. Izgledom podseća na model korišćen u kultnom filmu “Slobodan dan Ferisa Bjulera” (Ferris Bueller’s Day Off). Automobili korišćeni u filmovima ili spotovima pesama nisu retkost, posebno kada su automobili koji se koriste za to snimanje retkost.
Procenjena vrednost ide preko 17 miliona dolara pa je zato dostupna samo onima sa izuzetno dubokim džepom. Motor V-12, manuelni menjač sa četiri brzine i 226 konjskih snaga, uz sportsku eleganciju, krase ovaj model iz ‘61. godine
Bugatti Type 41 Royal Kellner Coupe Na svetu postoji samo šest modela ovog kraljevskog automobila francuskog proizvođača. Ali, samo je polovina, tačnije tri od njih šest, završilo u rukama bogatih kolekcionara. Kao jedan od namasivnijih luksuznih automobila ikad proizvedenih, Bugatti Royale ima rezervoar zapremine 12,7 litara, motor sa 8 cilindara i cenom koja je procenjena na tričavih 10 miliona dolara.
Aston Martin DBR iz 1956. godine Čuvena zelena boja ovog oldtajmera podseća na boju novca koja savršeno ide u prilog ceni. Procenjen na preko 22 miliona dolara, ovaj model je najskuplji britanski automobil ikad prodat na aukciji. Pored toga, unikatnost Aston Martin DBR modela je što se proizvodio u samo pet primeraka pa su retki srećnici uspeli da ga se dokopaju.
Petobrzinac, sa šasijom u obliku tube i titulom najbržeg na trci u Nirburngingu 1959. godine, ovaj automobil pokazao je zašto postoji tajna veza između najpoznatijeg agenta 007 i ponosa Velike Britanije kad su u pitanju četvorotočkaši.
Luksuzni automobili – unikati koji odišu elegancijom Supersonični, atraktivni i preskupi modeli najpoznatijih proizvođača luksuznih automobila glavna su atrakcija na svakom sajmu, festivalu ili otvaranju na kom se pojave. Trend superauzomobila nije strogo rezervisan za igrače koji na tržištu postoje decenijama, jer mnoge kompanije prave isključivo luksuzne unikatne modele automobila, ulazeći tako u trku sa moćnim igračima. Ovo su neki od najređih, ujedno i najatraktivnijih modela današnjice.
Lamorghini Veneno Poznati italijanski proizvođač sportskih automobila godinama je jedan od najboljih primera urbanog uticaja na industrijski stil proizvodnje. Nazvan po biku sa početka 20. veka, ovaj prelepi automobil napravljen je u čast pedeset godina proizvodnje kompanije.
U svetu postoje tri automobila ovog modela koji ima 750 konjskih snaga, dizajn sa karbonskim vlaknima i maksimalnom brzinom koja dostiže 350 km/h. Cena ove moćne mašine dostiže skoro 4 miliona dolara.
Koenigsegg CCXR Trevita iz 2009. godine Trevita je deo limitirane kolekcije CCXR modela ovog švedskog proizvođača i na svetu postoji samo tri primerka ovog fenomenalnog sportskog automobila. Vidljiva karbonska vlakna od kojih je sačinjen, V-8 motor sa 4,2 litra zapremine i dostizanje brzine od 200km/h za neverovatnih 8,75 sekundi. Cena ovog automobila iznosi 4,8 miliona dolara.
Bugatti Veyron – edicija Jean Bugatti Na kraju, predstavićemo remek-delo francuskog proizvođača automobila, model Bugatti Veyron. Ime dobio po francuskom trkaču Pjeru Vejronu koji je 1939. godine pobedio na trci 24 sata Le Mana sa Bugatijevim modelom.
Iako je ovaj supersportski automobil proizveden u oko 130 modela, edicija osnivača iznedrila je samo jedan model na svetu. Sa motorom od 16 cilindara i pogonom na sva četiri točka, uz sjajne performanse i maksimalnu brzinu koja dostiže preko 400 km/h, nije ni čudo što cena prelazi 3,5 miliona dolara.
The post Najunikatniji automobili na svetu i njihove karakteristike appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.