Najam garsonjere za četiri dana „Egzita” košta 400 evra

Izvor: Politika, 08.Jul.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najam garsonjere za četiri dana „Egzita” košta 400 evra

Novosađani stanove najviše izdaju „na preporuku”, putem interneta i društvenih mreža, a pojedine nekretnine iznajmljuju se i za nekoliko hiljada evra

Novi Sad – Očekujem da do kraja dana stignu gosti iz Engleske i Hrvatske. Iznajmila sam potpuno namešten trosoban stan za njih šestoro – priča za „Politiku” novosađanka Jasna, jedna od dugogodišnjih „Egzitovih” stanodavaca. Umesto da kaže po kojoj ceni je iznajmila stan, naša sagovornica otkriva tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je zadovoljna, jer je reč o, kako kaže, „jednoj i po mesečnoj plati”.

Takvih primera je na stotine. Novosađani iseljavaju celu porodicu na nedelju dana ili, pak, ako imaju pouzdane – stare goste, ostavljaju im ključ, a oni odlaze na more tokom festivalskih dana. Stanove najviše izdaju „na preporuku”, putem interneta i društvenih mreža. Cene se kreću od 400 evra za garsonjeru, do čak i nekoliko hiljada evra za četiri festivalska dana. Inače, naša sagovornica kaže da su je gosti iz Engleske pitali da li može da im nađe kuću za najmanje 13 osoba.

Da je posetiocima festivala smeštaj i te kako bitan, pokazuje to što se mnogi od njih mesecima unapred trude da nađu „zgodno mesto za boravak”. Iznajmljivanje stanova je mnogo popularnije od hotela koji su rezervisani za one sa dubljim džepom, ili malog broja gradskih hostela. Ipak, mnogi smatraju da je za potpuni doživljaj festivala neophodno da budete smešteni u njegovom kampu ili „Egzit vilidžu”. To je i najjeftiniji – boravak košta 30 evra. I ove godine, kamp je smešten pored Sportskog centra „Spens”, u neposrednoj blizini Dunava i gradske plaže Štrand, i na 10 minuta pešačenja do centra Novog Sada. Kamperi su počeli da pristižu, a očekuje se da će biti popunjen do poslednjeg mesta, a kamp može da primi 5.000 osoba.

– Prvi put sam na Egzitu. Moja mama ima prijateljicu u Novom Sadu, ali odlučila sam da boravim u kampu, jer će tu biti i moje društvo iz Valjeva. Ovo će nam biti prvo iskustvo pod šatorima, ali planiramo i na Zrće i još neka mesta ovoga leta – priča nam dvadesetogodišnja studentkinja Tamara iz Valjeva, koja već šeta kampersku narukvicu.

Ona još nije boravila po kafićima, ali planira da se o cenama i ponudi informiše putem sajta festivala. Iako ugostitelji trljaju ruke svesni da će Novi Sad narednih dana biti dupke pun, pa tim očekuju bar trostruko veći promet, posetioci kampa ove godine imaće na raspolaganju i improvizovane trpezarije i „foodland” sa hranom i pićem, što do sada nije bio slučaj. Za razliku od kampera, ostali posetioci ne bi trebalo da očekuju „pojačane cenovnike”, jer poslednjih godina posetioci „Egzita” ne važe za velike trošadžije.

– Povećan je promet, ali ne drastično kao što je bilo pre tri, četiri godine. Ili posetioci festivala ne troše kao nekada, ili plaćaju karticama – kaže radnica u menjačnici u Ulici Modene, i dodaje da se na manji promet nego ranije žale i konobari u kafićima.

Ostaje još nekoliko dana da se vidi da li će posetioci najboljeg festivala u Evropi, osim uživanja u muzici i šetnjama, ostaviti nešto i novosadskoj ugostiteljsko-turističkoj privredi. U svakom slučaju, svi će narednih dana biti na nogama, i ugostitelji i prodavci na štandovima sa suvenirima. Pitanje je da li će se više tražiti šolje i magneti kao uspomena na Novi Sad, ili mantili od najlona, jer meteorolozi najavljuju kišu. Jedne festivalske godine, upravo su kišne kabanice bile nezaobilazna uspomena iz grada „Egzita”.

Prošle godine „Egzit” je posetilo između 7.000 i 8.000 gostiju iz inostranstva, a sudeći prema najavama i rezervacijama, ove godine se očekuje 12.000 i 15.000 stranaca

A. Komnenović

-----------------------------------------------------------

Festivalske cene

15 evra, dnevno, košta iznajmljivanje ležaja u hostelima

30 evra, po osobi, cena je smeštaja u kampu

100 dinara i više koštaju sendviči

120 dinara cena je parčeta pice

100-150 dinara treba izdvojiti za espreso

120 dinara koštaju magneti sa motivima Novog Sada ili festivala

200 dinara i više cene su ostalih suvenira

300 do 500 dinara košta dnevni meni za ručak

-----------------------------------------------------------

Deo novca od prodatih ulaznica u fond za obnovu tvrđave

Grad Novi Sad i Fondacija „Egzit” najavili su projekat obnove i razvoja Petrovaradinske tvrđave, kulturno-istorijskog spomenika i turističko-gradskog brenda, čemu je festival mnogo doprineo. Novi Sad je do sada od „Egzita” prihodovao oko 15 miliona evra, a od ove godine, deo novca od prodatih ulaznica ići će u fond za obnovu tvrđave. Dakle, posetioci više neće plaćati samo dobar provod, već će ulagati i u fond za obnovu jedne od najlepših tvrđava u Evropi, koja će od sutra biti domaćin novog spektakla.

objavljeno: 09.07.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.