Izvor: Politika, 24.Sep.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika se doživljava i slikom i pokretom

Petnaest godina rada grupa iz Rume obeležiće koncertom u beogradskom Domu omladine 27. septembra

Koncertom u beogradskom Domu omladine 27. septembra grupa „Vrelo” obeležiće 15 godina rada. Uz šetnju kroz muzički opus, u sali Amerikana, grupa će predstaviti neke numere sa DVD izdanja „Vrelo lajv: pogledaj me kako pevam”, ali i najaviti novi album „Čuvam ovce” koji je već snimljen, a trebalo bi da bude objavljen do kraja ove godine.

Prvobitno zakazan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za maj, koncert „Vrela” otkazan je zbog poplava u Srbiji.

– Izgleda da najavimo poplave kad god odlučimo da u Beogradu održimo koncert – pomalo zabrinuto kaže Stanko Tomić, koji svira bas-gitaru u „Vrelu”, a takođe je zadužen i za muzički segment rada ove grupe iz Rume.

Organizator koncerta najavio je za beogradski nastup benda originalnu koreografiju članica sastava, energiju koja osvaja i prijatna iznenađenja koja će za publiku prirediti članovi grupe.

– Stalno razvijamo našu priču pa se i odnos prema muzici menja. Neprestano nadograđujemo. Sada u koreografiji ima, možda, više etno-elemenata jer, radeći na Zapadu, videli smo da je tamošnjoj publici vrlo bitno da muziku dožive i slikom i pokretom. Tako, na primer, uzmemo poneki pokret iz našeg kola pa ga malo razradimo – priča Tomić.

Članovi grupe koji su za proteklih 15 godina postigli značajne uspehe ne samo u Srbiji već i u inostranstvu gde su, primera radi, 2007. godine na Bi-Bi-Sijevom konkursu za „Sledeću veliku stvar” osvojili drugo mesto sa pesmom „Pošle mome”, tokom leta su obišli i dva festivala u Rumuniji i kući se vratili prepuni utisaka.

– Prvo smo bili na jednoj sportsko-muzičkoj manifestaciji u jednom mestu u Transilvaniji, smeštenom na 2.500 metara nadmorske visine. Svideo im se naš nastup pa smo pozvani da nakon toga nastupimo i u Alba Juliji na tamošnjem filmsko-muzičkom festivalu. Organizator nam je rekao da smo bili najbolji. I usledili su pozivi i za narednu godinu – kaže naš sagovornik ne skrivajući zadovoljstvo.

Naslanjajući se na identitet i autentičnost srpske tradicije već 15 godina „Vrelo” koristi narodnu muzičku građu kao osnovni element u svom radu, ali je uspešno kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama.

Deo su izvođačke ekipe pank opere Emira Kusturice „Dom za vešanje” koja je premijerno izvedena i igrana u Parizu tokom leta 2007. godine.

Svirali su na svim značajnim festivalima u Srbiji („Egzit”, Sabor trubača u Guči, „Nišvil”, Zaječarska gitarijada, BELEF), nastupali na velikim festivalima i u prestižnim klubovima u većini evropskih gradova (Pariz, Berlin, Oslo, Prag, Grac, Sankt Peterburg, Budimpešta, Cirih…).

Njihov prvi album „Preko reke” objavljen 2008. godine za PGP-RTS dobio je odlične kritike, između ostalih i najznačajnijeg engleskog muzičkog časopisa „Songline”. Pesme im se pojavljuju i na nekim kompilacijskim izdanjima u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, i u Srbiji, na albumu „Srbija Sound Global – All Stars”.

S. Č.

objavljeno: 24/09/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.