Muzika sa plavim očima

Izvor: Politika, 14.Jun.2010, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika sa plavim očima

Plavooki soul, rafiniran i savršeno otpevan, nalazi se na albumu „What We Lose In The Fire We Gain In The Flood” sastava „The Mynabirds”. Transverzala koja spaja Kerol King, Dasti Springfild, Loru Niro i Lindu Ronštat sa Niko Kejs, Ket Pauer, Dženi Luis i Zuji Dešanel dobila je nastavak. Za to je zaslužna Lora Baren, fantastična mlada pevačica i autorka pesama, koja predvodi grupu.

Ime skupine „The Mynabirds” predstavlja parafrazu naziva benda „The Mynah Birds”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nil Jang je sa Rikom Džemsom osnovao tu grupu 1966. godine u Torontu. Trebalo je da im izađe album za „crnu” diskografsku kuću „Motown”. To se nikad nije desilo. Džems je uhapšen kao vojni begunac, a Jang i Brus Palmer su otišli u Los Anđeles i sa Stivenom Stilsom osnovali „Buffalo Springfeild”. Ostalo je istorija.

„Htela sam da istražim kako bi zvučao Nil Jang da je ostao u kući Motown”, rekla je nedavno Lora Baren. To je dobar nagoveštaj onog što se nalazi na debi albumu benda „The Mynabirds”. Odmah je jasno da se radi o soul muzici „sa plavim očima”, što će reći o „beloj” verziji ovog klasičnog, „crnog” muzičkog idioma. Evidentne primese folka i rokerski pristup materijalu okreću stvari u neočekivanom smeru. Muzika je postala višeznačna i neuhvatljiva. Klasičan pevački stil daje retro dimenziju za koju se ne zna da li je izraz privrženosti tradiciji ili postmodernistički trik. Album „What We Lose In The Fire We Gain In The Flood” najbolje je shvatiti kao novomilenijumski nastavak ploče „Dusty In Memphis”, remek-dela Dasti Springfild iz 1969. godine.

Odlične pesme, divan glas i profinjena produkcija su elementi od kojih je sazdan „diskretni šarm” ovog albuma. Numera „Give It Time” zvuči kao nepoznati soul-bluz broj iz kataloga legendarne diskografske kuće „Chess”, a „We Made A Mountain” kao pesma iz repertoara Lorete Lin. Ova potonja je izvanredan primerak tzv. omaha zvuka, karakterističnog za diskografsku kuću „Saddle Creek” koja je izdala ovaj album. Numera „Ways Of Looking”, sa finim „Velvet Underground” mejkapom i profinjeni kantri lament „Good Heart” koga se ni Rajen Adams ne bi postideo, označavaju granice u čijim se okvirima kreće muzika sastava „The Mynabirds”.

Lora Baren ovaj repertoar peva sigurnim i moćnim glasom koji ima zavodljivost i sugestivnost vokala kojima su raspolagale njene spomenute prethodnice. Iz pesme u pesmu postaje jasno da je ona vrlo pažljivo preslušala Ninu Simon. Ričard Svift je bio njen glavni saradnik. Obavio je snimateljski i producentski posao, odsvirao gomilu instrumenata. Njegova rokerska erudicija i studijsko umeće učinili su da starinski zvuk ovog albuma ne bude izraz nostalgije već sertifikat o vanvremenosti ponuđene muzike. U svakom slučaju, radi se o nesvakidašnjem debi albumu. Staro i novo, mladost i iskustvo, talenat i veština su u prijateljskom zagrljaju na ovoj ploči.

Žikica Simić

objavljeno: 14/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.