Izvor: BalkanRock.com, 02.Jan.2016, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnjenje i Straight Mickey and the Boyz; Energičan početak godine u Gun Clubu

Straight Mickey and the Boyz / foto: Nemanja Đorđević

Sinoć su u Gun Clubu beogradski bendovi Mnjenje i Straight Mickey and the Boyz priredili bučan i energičan početak 2016. godine. uz enormnu količinu distorzije, brutalnih vokala i vratolomnih ritmova.

Prvi bend koji je demonstrirao navedene karakteristike jeste četvorka čije je ime Mnjenje. Ovaj bend neguje jako specifičan zvuk, kombinujući potpuno različite žanrove (krautrock/dub/noise >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << rock/hardcore) u potpuno kompaktnu celinu. S obzirom na to da su im pesme poprilično dugačke, sinoć setlista nije bila naročito dugačka ali su zato na vrlo jasan i udaran način preneli svoje ideje i stavove – ne zna se da li se više izdvojila cinična “Daj bog“, klaustrofobična “Zamisli tišina nezamisliva” ili monolitna dub atmosfera devetominutne “Knauf“. Sve ove pesme imaju zajedničku crtu, nešto što ih objedinjuje, ali su istovremeno i priče za sebe.

Mnjenje

Te njihove jedinstvenosti, naravno, zavise od načina na koje ih bend muzički demonstrira, ali izuzetno važnu ulogu igra i lirički aspekt, kao i njegova interpretacija – tekstovi Miloša Stošića i način na koje ih on iznosi je beskompromisan, zastrašujuć i pesimističan; u njima se događaji odvijaju u nekom začaranom krugu iz koga deluje da nema nikakvog izlaza i da se ništa neće promeniti. A kako bend odgovara na ovo? Disharmonijom, nepravilnim i izlomljenim ritmovima i, što je ključno, repeticijom. Ukoliko se poslušaju njihove pesme, primetiće se da u njima postoje u glavnom 2 ili 3 ideje, rifa, koji se besomučno ponavljaju dok Stošić u tačno određenom redosledu isporučuje svoje često obimne tekstove. Sve to i studijski zvuči sjajno, ali živi nastupi su nešto što ne može adekvatno da se prevede u pisanu reč.

Način na koji su svirali je nekako nepretenciozan i tačno se vidi da su uživali svirajući. A to uživanje su sebi omogućili time što su izvrsni muzičari, što je svako izvrstan i svojstven muzičar i što njihova muzika nije tehnički prezahtevna – jednostavno su svaki udarac i svaki ton pažljivo odabrani i na taj način uz malo mogu da postignu puno, a to je potpuno nemilosrdan, masivan zvuk koji stvara udarce za koje slušalac ne zna odakle dolaze. Publika je ovo svakako umela da ceni tako da su pri završetku svake pesme sledile iskrene ovacije. Svoj nastup su završili kratkom i ubitačnom “Sve je pod kontrolom” koja lepo zaokružila prethodna dešavanja.

Nakon njih su ubrzo izašli na binu i namestili se Straight Mickey and the Boyz. Nastup su efektno otpočeli dobro poznatim rifovima pesme “Ne” koji su u startu nagovestili kakva će atmosfera vladati Gun Clubom u toku koncerta, a srećom, ona se održala u ovakvoj formi do samog kraja nastupa. Na nju se odmah nadovezao novi instrumental sa energičnim stoner rock rifom posle koje su usledele pesme sa njihovog albuma prvenca koji nosi naziv benda. Ređale su se “Crv“, “Fantastične misli“, “Ne osećam se dobro” čije je kratke tekstove i njihove jednostavne i pevljive refrene publika ispratila pevanjem.

Straight Mickey and the Boyz

Njihova muzika je, ukoliko izuzmemo način na koji je izvode, sama po sebi vrlo interesantna. Sazdana je iz različitih pravaca, ponekad se u njoj mohu čuti psihodelija i bluz 60ih, a ponekad noise rock 90ih. Izuzetno je bučna i agresivna, ali se njihove pesme ne svode samo na agresiju, naprotiv – u njoj ima dosta dinamike i prelaza između tiših i glasnijih delova. Izuzetna ritam sekcija koja i samostalno, bez gitare, proizvodi lavinu buke koja ruši sve pred sobom. Može se slobodno reći da su bas deonice Boška Miljuškovića krucijalne u muzici Straight Mickey and the Boyza, zato što predstavlja odličnu sponu između zakivačkih ritmova Danila Lukovića i Mikijeve gitarske buke. Istovremeno igra svoju primarnu ulogu u donjem spektru frekvencija i proizvodi glavne melodije i rifove u većini njihovih pesama.

Takođe su svirali i nove pesme koje je bend na lep i efektan način predstavio publici praveći kratke “sing-along” trenutke. Jasno je zašto se diže hajp oko ovog  benda – njihovi živi nastupi su odlični, bend je izuzetno usviran i ume da animira svoju publiku. Sve ovo je dovoljno da se na jednom koncertu ostvari pozitivna i prijatna atmosfera, tako da su ljudi potpuno oslobođeno pevali i plesali. Bend je nakon još jednog reda pesama sa albuma (“Siguran” i “Daleki svet“) izašao na bis i uz agresivno izvođenje “Napečurene” završio čitav događaj.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.