Male tajne velikih bas gitarista

Izvor: Politika, 25.Mar.2014, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male tajne velikih bas gitarista

U „Parobrodu” otvorena radionica bas gitare, na kojoj su poznati muzičari publici otkrivali kako sviraju svoje instrumente

Svi koji su se nekada zapitali kako se sviraju najpoznatije bas deonice iz vremena osamdesetih, pa sve do danas, mogli su juče da se pridruže radionici bas gitare koju su vodili domaći muzičari u „Parobrodu”. Tokom dvoipočasovnog druženja poznati bas gitaristi, a među njima i jedan džezer, svirali su hitove poput Bajaginog „442 do Beograda”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Ona se budi” benda „Šarlo akrobata”, „Igra rokenrol cela Jugoslavija” sastava „Električni orgazam”.

Ponukani idejom Miroslava Cvetkovića Cveleta iz „Bajage i instruktora”, pozivu da se druže sa ljubiteljima gitarskog zvuka odazvali su se Dušan Kojić Koja iz „Discipline kičme”, Zoran Radomirović Švaba iz „Električnog orgazma”, Peđa Milanović Pastorijus, saradnik Dejana Cukića i Nikole Vranjkovića, Bata Božanić, poznati džez basista i jedna dama – Maja Cvetković iz grupe „I plej”.

– Na neki način, ja sam idejni pokretač celog ovog projekta. Želeo sam da malo promovišemo po jedan instrument svakog meseca, da motivišemo klince da više sviraju. Mnogi od njih, i kada je o muzici reč, više su za kompjuterom nego što sviraju. Ideja nam je da pričamo o instrumentu, svaki basista ima svoj pristup, da ćaskamo o žicama, magnetima –svemu što je vezano za proizvođenje zvuka na gitari. I zato smo želeli da tokom ove prve radionice vidimo kakvo je interesovanje, kako bismo mogli da planiramo dalje – objašnjava Miroslav Cvetković.

Ovo je prvi u serijalu instrumenata koji se najčešće koriste u pop-rok bendovima. Potom na red dolaze pijanisti, i kako kaže Cvetković, već se prave planovi za sledeću radionicu:

– Mislili smo da pozovemo Sašu Loknera, Batu Kovača, Vasila Hadžimanova– one najeminentnije, pa ko se odazove – kaže Cvetković.

Ideja beogradskih muzičara je da sve ono o čemu oni među sobom pričaju o instrumentima koje sviraju, a tu su i ćaskanja o stilovima, žicama, različitim pristupima sviranju određenih deonica podele i sa drugima.

Ove radionice organizuje „Moderna škola muzike”, u kojoj je i Cvetković jedan od predavača.

– Ovo u „Parobrodu” je prva takva radionica u Srbiji. Odazvali su se svi poznati basisti sa domaće rok scene, a biće i malo džeza, jer je tu Bata Božanić. Ali, Bata je zapravo poznat i po tome da je u studiju odsvirao najveći broj pesama sa Bajaginih albuma. I ima najveće studijsko iskustvo. Ja sam pozvana kao predstavnik savremene muzike i „ženske garde”. Po mom mišljenju, svi koji su ušli u ovaj projekat, prvi u nizu, zapravo su profesori, a ja tu dođem kao asistent – skromno komentariše priču iz „Parobroda” Maja Cvetković iz benda „I plej”.

Na naše pitanje koliko je teško naučiti da se svira bas gitara, Maja kaže da se, naravno, od jednog časa i priče ne očekuje previše.

– Ali, ako imate predznanje možete da naučite kako to drugi rade. Zapravo, ovo je otkrivanje malih muzičkih tajni. Ne samo komunikacija, već interakcija sa publikom – ističe Maja Cvetković.      

S. Č.

objavljeno: 26.03.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.