Kratki rezovi: 10 najboljih regionalnih singlova za 2015. godinu

Izvor: BalkanRock.com, 31.Dec.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratki rezovi: 10 najboljih regionalnih singlova za 2015. godinu

Gotovo je sa mukama. Ostavljamo ovu “nesreću” od godine iza nas. I kada već oko 12 i 20 osetite neku radost znajte da nije u pitanju alkohol već glasno najavljivani boljitak koji nas sve očekuje zahvaljujući oštrim reformama.

Ako ništa drugo bar možemo da se nadamo da će nas 2016. manje muzičara napustiti jer ovo što nas je snašlo ove godine je zaista brutalno. Vlada, Arsen, Gaga, Scott…mnogo je kume. Kakva je ovo godina bila dovoljno govori i to što je jedan Lemmy digo >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << ruko i reko: “Jebeš ovo, odo’ na neko bolje mesto”. Čovek jednostavno nije pravio kompromise. Dobro, jeste onaj kad mu je doktor zabranio viski, a on prešo na vodku…

I nakon što “Mileta” i 2015. ispratite viskijem i glasnim Motorheadom dopunite čašu, ne smanjujte ton i pogledajte šta je, za promenu, dobro obeležilo prethodnu godinu u ovim našim dijagnozama od država.

Srećna Nova godina, ljudi!

Slovenački bend Elvis Jackson početkom godine objavio je hitični singl koji je najavio novi album “Radio Unfriendly”. I pesma i prateći spot vrlo su bombastični, no detalje o snimanju bend je ipak zadržao za sebe.

She Loves Pablo iz Zagreba svakim novim singlom, svakim novim spotom, albumom i nastupom okupljaju oko sebe sve više i više obožavatelja. Sigurno će ovim objašnjenjem o nastanku teksta za “Center of Earth” pevača Domagoja Šimeka privući još simpatija: “Kada se radila pjesma imali smo posla preko glave u vezi organizacije House of Pablo festivala pa sam se našao u situaciji da moram napisati tekst u jednom danu. Noćna mora za mene, jer tekstove pišem mjesecima. U jednom mom bivšem bendu sam imao pjesmu koja se zvala Injury man i bila je nekakav spin-off pjesme od Son Housea zvane Death letter. Ukratko, golub pismonoša nosi ‘death letter’ namijenjen za neku treću osobu, no zapne putem u birtiji i greškom to na šanku dostavi meni. Jer je pijan. Uzeo sam komad tog teksta i napravio nastavak na priču gdje ja moram do središta zemlje u pakao spasiti moju voljenu osobu (i dalje ne znam da je golub fulo) i u toj istoj birtiji tražim savjet od baš najprljavijeg gusara koji je već tamo bio. On mi govori o putu do tamo, ali kaže da tamo nema ništa osim nikla, vatre i smrti. Nikad nisam imao završetak tako da čekam apsolutnu blokadu u pisanju tekstova, da mogu igrat na sigurno i završit ovu “trilogiju”. Eto, bilo je vrijeme da se i to objasni.”

Energični Beograđani Straight Mickey And The Boyz otkrili su nam kako je nastala pesma “CRV” i otkud rečenica “Da, ovo je muzika”: “Miki često počinje probu sa dva/tri neodoljiva tona, Boško se nadovezao sa bas linijom koja je bila više nego inspiracija za zakucavanje bubnja sledećih četiri minuta. Pesma je nastala na toj probi za dva sata. Boško je odmah napisao tekst, a Miki pogrešno razumeo refren pa je tako nastala rečenica “Da, ovo je muzika”. Više od godinu dana smo sve koncerte otvarali sa Crvom.”

“Balkon” je prva numera sa trećeg albuma Sarajlija pod imenom “Linije”. Čini se da je ova pesma konačno privukla dosta pažnje koju bend, realno, zaslužuje od samog starta, a momci o njoj kažu sledeće: “Iako počinje sa “Kradete, kradete” ova pjesma, za divno čudo, ne govori o našim političarima. Zanimljivo je da je ovo prvi video u kojem se pojavljuju članovi Billy Andola. Balkon je dugo bio na prvom mjestu MTV Domaćice i mnogih drugih top lista regionalnih medija. Zahvaljujući upravo ovom singlu upali smo u uži krug za MTV EMA kao Best Adria Act.”

Za sada jedini singl sa četvrtog po redu albuma benda iz Skoplja režirao je Filip Tasevski poznatiji kao Fitz, pevač i gitarista benda. Tako da je on bio najkompetentniji da nam kaže nešto više o samom singlu: “Interesantno je da je upravo Jadi od leshot svoj bila jedna od prvih pesama koju smo napisali nakon objavljivanja Melancholic Machine (2012). Spot je prvenstveno bio zamišljen za jednu drugu pesmu (Otrov), ali smo na kraju ipak scenario iskoristili za ovu. Filmske sekvence iz spota su preuzete iz dokumentarca The reality of me.”

Svojim poslednjim i najzrelijim albumom “Amanet” Vlasotinčani polako probijaju okvire “južne pruge”. Za istoimenu numeru urađen je i odličan spot o kome nam je frontmen Miloš Petrenj rekao sledeće: “I album i spot su snimljeni za nepunih 5 dana iako je sveobuhvatni proces trajao više od godinu dana. Spot krije u sebi jednu strašnu priču prepunu metafora i religijske simbolike, a takođe postoji i verzija sa alternativnim krajem koja nikad neće ugledati svetlost youtubea.”

Knjaževačka stoner blues trojka se vrlo brzo nakon objavljivanja prvog EP-ja dala u besomučno smucanje jugoistočnom Srbijom kako bi promovisala isti. Rezultati su bili odlični, ali nisi ozbiljan igrač dok nemaš spot. Basista i pevač Ivan Bogdanović objasnio nam je zašto je baš ova stvar postala spot: “Ova pesma je u prvobitnoj verziji imala akustičarsku formu (gitara, bas i kahon), međutim, ubrzo smo ukapirali da ćemo je u takvoj varijanti teško izvoditi uživo. Uradili smo čvršću verziju, osmislili melodične vokale, napisali na brzinu tekst bez mnogo filozofiranja i dobili jednu hitičnu pesmu. S obzirom da je to jedna od pesama ‘na prvu loptu’, nismo imali nikakvu dilemu da baš za nju i uradimo spot kako bi doprli do šire publike. Donekle smo u tome i uspeli.”

Od benda Kanda, Kodža i Nebojša singlom “Šta je sa Tibetom” dobili smo nešto drugačije od onoga na šta smo do sada navikli, a gitarista Nenad Pejović objašnjava i kako je došlo do toga zvuka: “Muzika za pesmu je nastala dok sam na jednoj probi tokom pauze razlagao početne akorde pesme Diamonds and Rust Joan Baez. Pošto nisam mogao da ukačim jedan deo u tom razlaganju, pretpostavljam da sam iz frustracije odsvirao frazu sa njegovim osnovnim tonovima, uz sasvim drugačije akcentovanje, što je bend u momentu prihvatio sa poletom koji možete čuti u pesmi. Oliver mi je posle rekao da ga gitara u refrenu podseća na The Ruts.”

Kod Kandžije i Golih žena ove godine stvarno nije bilo labavo pa su četvrti singl koji je najavljivao novi album lansirali krajem novembra, a prati ga spot sniman u Parizu. Stjepko Galović o “Đuri” kaže: “Đuro je zapravo zadnja stvar koju smo snimili za album. Darkan Kingić, znan kao Matej Huljev iz Golih žena, smislio je riff za koji smo znali da je odličan i stajao mu je dugo jer nismo znali šta s njim. Isto tako sam ja imao tekst i nisam znao šta s njim. Skontali smo da sjeda i Toza nam je pomogao malo oko strofa i nastala je pjesma. Spot smo išli snimat skroz na blef, nismo znali kako će uopće ispast. Nikad nismo takav pothvat radili. Bio sam uvjerljivo najveći seljak u Parizu ta dva dana. Ideja je toliko bila nenormalna da sam se oduševio. Gole žene rasturili u odijelima, DJ Pips je maestralno oglumio drugog njušku, a u koferu je bio griz.”

Sam kraj godine doneo nam je iznenađenje u vidu novog singla benda Nežni Dalibor. “U slojevima” poseduje prepoznatljivu “daliborsku” melanholiju koju dodatno naglašava i izvanredan spot. Dok čekamo istoimeni album, gitarista i pevač Ivica Marković je za naš portal zašo u dublju analizu samog singla: “Počelo je kao šala na sopstveni račun, odnosno na naše Udruzenje smrknutih lica, kako od milja zovem naš bend, ali ispade skroz ozbiljno. Jer ta šala odavno više nije smešna. A što se spota tiče, imali smo sreće da upoznamo Raška, Ivana i njihov tim, i da kroz par razgovora uz kvalitetno piće dođemo zajedno do koncepta, a onda su oni to, na meni impresivan način, razvili do najfinijih detalja. Čudno je kad baciš pogled i shvatiš kako su stvari koje ti se vrte po kući u stvari sada već sa statusom “vintage”, i zaključiš da kao i one, to i sam lagano postaješ.”

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.