Komad Kube u Srbiji

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komad Kube u Srbiji

U Velikoj dvorani „Sava centra” 24. novembra biće održan koncert orkestra Buena vista sošal klaba i legendarne Omare Portuondo

Poštovaoci kubanske muzike moći će krajem novembra da uživaju u koncertu koji publici u Beogradu priređuju orkestar „Buena vista sošal klab” (Buena Vista Social Club) i legendarna Omara Portuondo, imena koja danas u svetu važe za simbole kubanske muzike.

– Oni koji do sada nisu bili na njihovom koncertu, verujem da bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da dođu, jer će to biti komad Kube u Srbiji. To je škola tradicionalne kubanske muzike jer su oni predstavnici onoga što je kubansko u svetu – rekla je Mersedes Martinez Valdes, ambasadorka Republike Kube u Srbiji, najavljujući nastup slavnih muzičara zakazan za 24. novembar u Velikoj dvorani „Sava centra”.

Duh projekta „Buena vista” danas na koncertima nastavlja 13 članova orkestra „Buena vista sošal klaba” na čijem čelu su muzičari lako prepoznatljivi iz filma i, naravno, sa albuma „Buena Vista Social Club” – trubač Guajiro Mirabal, virtuozni lautista Barbarito Tores i trombonista Jezus Aguaje Ramos. Njima se, kao učesnica i albuma i filma, pridružuje Omara Portuondo koja na Kubi peva i nastupa još od tinejdžerskog uzrasta.

„Muzika vam daruje mir, daruje vam sreću. I kroz muziku možete da se setite svih zanimljivih stvari koje su vam se desile u životu. Pevanje je moj posao, u kome neizmerno uživam. Daje mi energiju, daje mi život i zato se osećam vrlo dobro na pozornici. Bilo gde da sam, u Havani ili u vašem gradu”, izjavila je pred dolazak u Beograd Omara Portuondo koja je pre tri dana napunila 82 godine.

Čuvenu sugrađanku, ambasadorka Kube, kako je rekla prilikom jučerašnjeg susreta sa novinarima, nije uspela lično da upozna ali ju je viđala pre nekoliko godina kako vozi kola ulicama Havane i to – bosonoga.

Uz zvuke kubanske muzike, igrače salse i čašu mohita juče se novinarima obratio i direktor Instituta Servantes Antonio Lazaro Gonzalo, priznajući da je album „Bueno vista” prvi put čuo devedesetih godina na žurkama u Madridu, verujući da ovaj bend ima nešto mistično u sebi.

S. Č.

-----------------------------------------------------------

Niko ne sme da dira instrumente

Pred gostovanje u Beogradu Omara Portuondo, uprkos statusu legende kubanske muzike, ima skromne zahteve. Ona očekuje da u njenoj garderobi bude jedna udobna sofa ili kauč, tepih na podu, sto sa dobro osvetljenim ogledalom, veliko podno ogledalo i peškir, dok od grickalica želi voće, čokoladu, keks, sendvič, flaširanu vodu i sok od jabuke.

Ni ostali muzičari nisu previše zahtevni.

Ali, zato članovi benda izričito zahtevaju da niko osim njih ne sme da dira njihove instrumente postavljene na bini, pa čak insistiraju da klavir bude dva puta štimovan – pre tonske probe i pre koncerta.

objavljeno: 31.10.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Buena Vista Social Club u Beogradu

Izvor: Radio Centar 987, 31.Okt.2012, 22:16

U Velikoj dvorani Sava centraandrdquo; 24. novembra bice odrzan koncert orkestra Buena vista sosal klaba i legendarne Omare Portuondo.Postovaoci kubanske muzike moci ce krajem novembra da uzivaju u ko..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.