Kamp – smeštaj u kome se najmanje spava

Izvor: Politika, 09.Jul.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamp – smeštaj u kome se najmanje spava

Kamperi, neki i sa gitarama, stigli na „Egzit” iz svih krajeva Srbije i regiona, ali i iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, SAD, Novog Zelanda i Australije

Novi Sad – „Egzit” kamp vraćen je ove godine na novosadsko kupalište „Štrand”, jednu od najlepših peščanih plaža na Dunavu. Pred početak festivala, egzitaši-kamperi sa velikim rančevima na leđima, zaklonjeni šeširićima i tamnim naočarima, poneki i sa gitarama u rukama, uveliko su pristizali. Organizatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << očekuju da će ih u šatorima na plaži biti oko 5.000 iz svih krajeva sveta, a predvideli su i proširenje lokacije ukoliko bude potrebe.

Nišlije Stefan Krstić, Lazar Pantić i Nikola Stojiljković razapinjali su veliki šator za društvo. Raspoloženi su i smeju se, a Stefan se čudi zašto uopšte pitamo o odluci da se smeste baš u kamp:

– U kampu se najbolje oseti duh festivala. I najmanje se spava – dobacuje Lazar.

Nišlije su razapinjale veliki šator za 11 osoba

U šatoru će ih biti 11, a na pitanje da li će im biti gužva, ponovo graja i odmahivanje glavom.

– Šta ćemo u šatoru, ceo dan su žurke – nastavlja Stefan.

– Šator služi samo za čuvanje stvari – dodaje Nikola.

Za kampere je karakteristično da oni sami sebi stvaraju atmosferu: donose svoje instrumente, najčešće gitare, ali su im organizatori obezbedili i dodatne sadržaje – nastupe lokalnih di-džejeva i radionice, rekla je za naš list Jelena Galetin iz „Egzit tima”:

– Kamp je ograđen, ali kamperi imaju svoj izlaz na reku, gde tokom dana mogu da uživaju u kupanju – napominjući da će o kupačima čak i noću brinuti spasioci.

Među prvima su u kamp stigli Makedonci i Holanđani, a očekuje se i veliki broj gostiju iz Velike Britanije, Francuske, Italije, kao i iz naudaljenijih krajeva sveta: Australije, Novog Zelanda, Rusije i SAD.

– Naravno, najveći broj očekujemo iz Srbije i zemalja regiona – dodaje Jelena Galetin.

Sestre Aleksandra i Danijela Mićić došle su iz Švajcarske, iz Bazela, gde žive. „Komšike”, kako kažu Nišlije, smestile su ranije svoj šator kraj Stefanovog, Lazarevog i Nikolinog mesta i pomažu im da sklope konstrukciju. Roditelji su im iz Srbije, ali one sasvim lepo pričaju na engleskom jeziku.

U pomoć momcima iz Niša pritekle su Srpkinje koje žive u Švajcarskoj

Već su, kažu sestre, bile u Novom Sadu na „Egzitu” i ponovo su tu, u kampu. Ne skrivaju sreću što je kamp ponovo na plaži kraj Dunava, jer tu, za razliku od lokacije kraj Spensa, ima hladovine, peska i kupanja, pa je i atmosfera drugačija, opuštenija – nalik morskoj. I na more će, dodaju, putovati, i to u Budvu, na Jaz plažu gde se, posle završetka „Egzita” na Petrovaradinu, održava „Si dens” festival. Novi Sad im je lep grad, a i kako kažu, „ima i dobrog šopinga”.

Njihov vršnjak Milan (19) stigao je iz Slovenije i dok razapinje svoj šator, priča nam da u kampu bolje oseti festivalsku atmosferu. U Novom Sadu već je bio ranije:

– Prelep je, pogotovo centar grada, a ljudi su gostoljubivi. Čak sam mislio da dođem ovde da živim.

Želja će mu se i ispuniti, makar narednih dana.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.