Kako je „Zaleđeno kraljevstvo” potuklo muzičke zvezde

Izvor: Politika, 27.Dec.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je „Zaleđeno kraljevstvo” potuklo muzičke zvezde

Najprodavaniji album 2014. nije izdanje grupe ili izvođača, već saundtrek za „Diznijev” animirani film sa tiražom od 3,4 miliona primeraka

Farelova „Sreća” (Happy) bila je najčešće pevana reč, Sem Smit je jedan od retkih umetnika koji je uspeo da „dobaci” do magičnog broja od milion prodatih albuma, mladi Ed Širan bio je najtraženiji muzičar na internetu, „Koldplej” i Prins su se vratili na scenu, Kalvin Haris je bio neprikosnoven u domenu elektronske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << muzike, slušali su se Bijonse, Lana del Rej i Lord, „Pink flojd” su posle dve decenije imali novo izdanje, a „Ju-tu” su neočekivano objavili novi album. Ovako je, ukratko, izgledala 2014. u svetu popularne muzike.

Godina za nama bila je jedna od najlošijih kada je reč o prodaji albuma i najgora u poslednjoj deceniji. Iako je u 2014. zabeležen porast prodaje vinila, poražavajući su podaci o potražnji albuma. U Velikoj Britaniji samo su Ed Širan sa pločom „Iks” i debitant Sem Smit sa izdanjem „In the Lonely Hour” uspeli da prodaju više od milion albuma. U SAD milionske tiraže dostigli su Smit i pevačica Tejlor Svift, a najprodavaniji album ne potpisuje grupa ili izvođač, već je u pitanju saundtrek za animirani film „Zaleđeno kraljevstvo” sa tiražom od 3,4 miliona primeraka.

Po američkom „Bilbordu”, najtraženiji su članovi britanske tinejdžerske senzacije „One Direction”, koji su i grupa godine. Umetnica godine je Kejti Peri, a muški pandan je Džastin Timberlejk. Album godine je saundtrek za „Zaleđeno kraljevstvo”, a singl 2014. je „Happy” Farela Vilijamsa (čak 10 nedelja bio na prvom mestu američke liste), koji je ovaj muzičar i producent uvrstio i na drugi solo album „Girl”, objavljen u martu.

Onlajn servis za emitovanje muzike „Spotifaj” proglasio je za umetnika godine mladog Širana, a za najemitovaniju, bar onlajn, Kejti Peri. Grupa godine je „Koldplej”, a album Širanov „Iks”.

Ugledni muzički magazini nude potpuno drugačije viđenje 2014. Za magazin „Modžo” album godine je Bekov „Morning Phase”, „Nju mjuzikl ekspres” je pločom godine proglasio istoimeno izdanje američke muzičarke Sent Vinsent, a za „Pejst” i „Ankat” to je disk filadelfijske grupe „War on Drugs” pod nazivom „Lost in the Dream”. Po „Rolingstounovom” sudu album godine je „Songs of Innocence” sastava „Ju-tu”, koji je u 2014. izazvao i najviše kontroverze. Lansiran na predstavljanju novog „ajfona” u septembru, besplatno je deljen svim korisnicima „Ajtjunsa” (hteli to oni ili ne), što je izazvalo bes ne samo korisnika, već i kolega koji su ovakav potez irske četvorke ocenili kao obesmišljavanje muzike...

J. Koprivica

---------------------------------------------

Boj bend najtraženiji

Britanski boj bend „One Direction” neprikosnoven je u koncertnoj zaradi u godini za nama. Petočlana tinejdž grupa zaradila je od nastupa 290 miliona dolara, a nešto manje – 204 miliona u 2014. inkasirao je Džastin Timberlejk. Veterani „Rolingstonsi” i „Iglsi” imali su prihod od 143, odnosno 127 miliona dolara. Slede Kejti Peri (108), Pol Makartni (107), Bruno Mars (96) i Bijonse u tandemu sa suprugom DžejZijem (95,9), dok su Lejdi Gaga i Majkl Buble zahvaljujući turnejama bogatiji za 80, odnosno 74 miliona dolara.

objavljeno: 28.12.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.