Izvor: SerbianUnderground.com, 30.Jun.2023, 14:13

Kakav može biti lepak za keramiku?

Najbolji lepak za keramiku je upravo oni koji u potpunosti odgovara onome za šta je namenjen. U moru ponude koja karakteriše današnje tržište treba biti mudar i izabrati upravo takav proizvod.
Konsultacije sa prodavncima u radnjama u kojima se kupuje ova vrsta proizvoda mogu biti od presudnog značaja za dobru kupovinu. Oni imaju iskustvo, dobro poznaju robu koju prodaju, poseduju povratne informacije od kupaca i sve to im omogućava da daju najpraktičniji konkretni savet kada je ova >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << vrsta kupovine u pitanju.
Podela se najčešće vrši u odnosu na vrstu površine na koju se pločice postavljaju, u odnosu na model pločica, u odnosu na mesto postavljanja (spolja ili iznutra; zid ili pod), u odnosu na proizvođača itd. Ali ovim kriterijumima treba dodati i činjenicu da se može birati i spram ličnih potreba i konkretne specifične namene.
Za spoljašnju ili unutrašnju upotrebu Kada je u pitanju lokacija u odnosu na unutrašnji ili spoljašnji prostor glavnu razliku treba tražiti u vezivnosti lepka na koju utiče nekoliko faktora kao što su: vlažnost vazduha, temperaturni opseg, optrećenje i slično.
Kada je u pitanju spoljašna upotreba kao odličan lepak za keramiku pokazao se onaj koji ima sloj debljine od 2 do 10 mm. Osim što je dugotrajan, otporan je na vlagu i mraz, a uz to je i nezapaljiv što predstavlja odlične karakteristike za spoljašnju upotrebu kako zidnih tako i podnih pločica.
Fleksibilni lepak za keramiku posebno se preporučuje za spoljašnje radove na terasama i balkonima jer se pokazao kao izuzetno otpornim i fleksibilnim pri izloženosti sunčevim zracima, kiši ili snegu, i drugim vremenskim uslovima.
Za podnu ili zidnu keramiku Keramičke pločice postavljaju se jednako na podove i na zidovi, u oba smera, horizontalno ili vertikalno. U ovom slučaju važno je znati da pločice koje su označene kao zidne moguće je postavljati samo na zidove dok je one koje su okarakterisane kao podne moguće je koristiti i za zid i za pod prostorije.
Univerzalni lepak za pločice možete postavljati i spolja i iznutra, a osim toga odlično se pokazao i kod lepljenja pločice na pločicu, za postavljanje pločica za podno grejanje, za lepljenje preko deformisanih površina i tome slično.  A evo i par razlika zidnih i podnih pločica:
Debljina: Podne pločice su obično deblje od zidnih pločica. To je zato što podne pločice treba da izdrže veće opterećenje i otpornije su na habanje usled kretanja ljudi, nameštaja i drugih aktivnosti na podu. Zidne pločice su tanje jer su manje izložene direktnom pritisku ili habanju.
Površinska tekstura: Podne pločice često imaju grublju i neklizajuću površinu kako bi se sprečilo klizanje i padanje na podu, posebno u prostorima gde postoji veća verovatnoća da će biti vlažno, poput kupatila ili kuhinja. Zidne pločice obično imaju glatku površinu, koja može biti sjajna ili mat, jer im nije potrebna ista otpornost na klizanje kao podnim pločicama.
Estetika i dizajn: Podne pločice često imaju širi spektar dizajna, boja i tekstura, s obzirom da se koriste za oblaganje celokupne površine poda. Zidne pločice, sa druge strane, mogu imati više varijacija u obliku i veličini, jer se koriste za oblaganje zidova i površina koje nisu podložne intenzivnom opterećenju. Takođe, zidne pločice često imaju veći izbor dekora i šara, koje su namenjene za dekorativne svrhe.
U odnosu na podlogu na koju se postavljaju Kada je u pitanju podloga na koju se postavljaju pločice potrebno je posebno razmotriti koja bi bila najbolja varijanta lepka za kermiku u tom slučaju. Stručnjaci kažu da je kod neravnih površina najbolje koristiti  lepak za kermiku debljine sloja između 4 i 10 mm, bilo da se radi postavljanju zidnih ili podnih pločica. On važi za jedan od najekonomičniji i najpraktičnijih modela.
Kada su podovi u pitanju podloge na koje se pločice mogu postavljati i lepiti najčešće predstavljaju beton, cemtnu košuljicu, već postojeću kearmiku itd. U svakom slučaju poterbno je da podloga bude maksimalno čista, dobre nosivosti, bez pukotina i što je moguće ravnija. Generalno govoreći bitno je u kakvom je stanju podloga. Važna informacija se odnosi i na činjenicu da umućena homogena smesa lepka za keramiku može
The post Kakav može biti lepak za keramiku? appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.