Izvor: BalkanRock.com, 25.Jun.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INmusic ’15: Placebo i vatromet za kraj festivala

Placebo; foto: Dorja Kožić

Poslednje veče INmusica ispraćeno je od strane evidentno većeg broja ljudi nego u prva dva dana. Tragovi sinoćnog potopa bili su vidljivi, i dalje su posetiocima bile neophodne čizme zbog gotovo močvarnih predela ispred bina, ali ono što je najvažnije, a što je umnogome doprinelo najbrojnijoj poseti, jeste da je sunce opet zasijalo u Zagrebu i da nas je kiša zaobišla u širokom luku.

BRMC

Verni fanovi Black Rebel Motorcycle >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Cluba nacrtali su se ispred glavne bine u 18.45 kako bi pogledali nastup ovog kalifornijskog sastava. Bend koji čine Peter Hayes, Robert Levon Been i Leah Shapiro održali su energičan i dinamičan nastup. U toku šezdesetominutnog seta isporučili su lavinu sirovih i oštrih rifova, opravdavajući reputaciju jednog od najžešćih bendova današnjice kada je u pitanju alternativni rok zvuk. Hayes i Been, u prepozatljivom dark fazonu sa crnim kožnim jaknama, delili su vokalne dužnosti tokom čitavog koncerta, a imali su glasnu podršku iz publike koja je sa visoko uzdignutim pesnicama pevala zajedno sa njima. Posetioci su burnim aplauzima nagrađivali BRMC dok su ovi mleli sa bine najpoznatije numere iz sada već više od petnaest godina duge karijere. Bilo je mnogo headbangovanja i vazdušnih gitara ispred bine, a najveće ovacije dogodile su na samom kraju svirke kada su članovi benda zagrmeli sa “Whatever Happened to My Rock ‘N Roll“.

Of Monster and Men

Nakon njih islandska atrakcija Of Monsters and Men veselim i živahnim nastupom raspevala je okupljene ispred Main stagea. Mnogočlani sastav poigravao se našim emocijama izvodeći numere sa debija “My Head Is an Animal“ i nedavno objavljene ploče “Beneath The Skin“. OMAM zvuče veoma moćno uživo i svojim indie-folk muzičkim izrazom pružaju osećaj slobode, radosti i sreće, pa se nekako stiče dojam da je ovaj bend stvoren za festivalsku atmosferu. Nove pesme ispraćene su velikim aplauzima i uzvicima oduševljenja, naročito singlovi “Crystals“ i “I Of The Storm“. Očaravajuće su delovali pri izvođenju sporijih, naizgled depresivnih numera poput “King And Lionheart“ ili “We Sink“. Naravno, koncert ne bi bio kompletan bez njihovih najpoznatijih pesama “Little Talks“ i “Mountain Sound“, čije su stihove posetioci horski otpevali. Of Monsters and Men su bend koji ima snagu da na jedan elegantan i graciozan način zarobi publiku i učini da se potpuno prepustite njihovom inspirativnom i čežnjivom zvučnom moreuzu.

Beogradski Repetitor rasturio je svojim jednočasovnim bučnim setom na World bini. Ovaj trio ima zavidnu bazu obožavalaca u Hrvatskoj koji su, okupirajući prve redove, skakali i pravili šutke na blatnjavoj livadi ispred pozornice. Boris je dobio i majicu na poklon koju je, zahvalivši se, odmah obukao, na opštu radost publike. Posetioci su se sjajno provodili dok je bend prašio sa bine, a naročito dobre reakcije usledile su prilikom sviranja pesama “Ogledalo“ i “U pravom trenutku“. Snažno prangijanje teralo je okupljene na igru, a Ana Marija i Milena odlično su odradile posao održavajući žestok ritam do samog kraja koncerta. Nakon ovog nastupa, gotovo svi na Jarunu preselili su se na Main stage kako bi zauzeli što bolju poziciju za randevu sa slavnim londonskim sastavom.

Brian Molko (Placebo)

Najočekivanije zvezde čitavog ovogodišnjeg Inmusica, bend Placebo, uspeli su da privuku najveći broj posetilaca na festivalu. Brian Molko, androgeni frontmen, dočekan je glasnim ovacijama od strane publike, uglavnom sačinjene od tinejdžera i onih, nešto starijih koji su se prisetili životnog perioda kada je ova grupa bila sastavni deo njihovog odrastanja. Pored gitariste Stefana Olsdala i novog bubnjara Matta Lunna, društvo na sceni pravili su im Nick Gavrilovic, ekstra gitarista hrvatskih korena i violinistkinja/klavijaturistkinja Fiona Brice.

Setlista koncerta ponudila je uvid u njihov dosadašnji dvodecenijski opus, sa samo jednom pesmom sa albuma “Battle for the Sun“ (što je dobra odluka) i četiri sa aktuelnog “Loud Like Love“ (ne tako dobra odluka). Numere novijeg datuma nisu uspele da pokrenu i dotaknu posetioce, za razliku od pesama sa odličnih ploča “Meds“ ili “Sleeping With Ghosts“. Nije se stekao utisak da prisustvujete nastupu stadionskog benda, sve do trenutka kad su krenuli sa kanonadom hitova “Meds“, “Song To Say Goodbye“, “Special K“ i “The Bitter End“ koje su izveli jednu za drugom. Za izvedbu “Meds” ta Fiona je zauzela ulogu Alison Mosshart u refrenu. Bis su započeli sa veličanstvenom obradom “Running Up That Hill“ Kate Bush, dok su koncert okončali sa “Post Blue“ i “Infra-red“.

Jubilarni deseti Inmusic završen je prekrasnim vatrometom i nastupom francuske umetničke trupe Reve d’Herbert koje su posetioci nasmejanih lica i sa glasnim odobravanjem srdačno pozdravili.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.