Izvor: BalkanRock.com, 22.Jan.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Furiozan početak ovogodišnje metal sezone – Massacre Night u Crnoj Kući

Foto: Vovka Chudinov

Sinoć je u novosadskom klubu Crna Kuća, poznatom po održavanju brojnih muzičkih manifestacija usmerenih ka alternativnom i ekstremnom zvuku, održan manji metal festival pod nazivom Massacre Night. U okviru njega nastupila su dva mlada benda, kao i jedna ekipa veterana na sceni, a u pitanju su lokalni Scavenger i Obscured, te beogradski Merciful Angel. Kad su ovakva dešavanja posredi, jedna od najlepših stvari koja može da >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << se uoči u samom startu je velika podrška od strane vrlo mlade populacije koja verno posećuje svirke i unosi u celu priču onu trepereću usplahirenost, nestrpljenje i uzbuđenje povodom žive izvedbe koja sledi. Sinoć je publika, kako mlađa tako i starija, ispoštovala jedan ovakav događaj kao što duže vreme nije, a to je dalo savršenu osnovu da se veče do kraja ispostavi kao vrlo uspešno i produktivno.

Program je kasnio sa početkom oko pola sada, a usled problema koji je u putu zadesio Merciful Angel i prouzrokovao kašnjenje pri dolasku u Novi Sad, došlo je do male promene u redosledu izvođača, tako da je prvi sastav koji je nastupio bio Scavenger. Zapravo, u ovom slučaju vrlo je diskutabilno da li je bend nastupio ili, slobodno rečeno, “pojeo” binu i ostavio sopstven, neizbrisiv trag na njoj. Momci su sinoć održali jednu od najboljih, ako ne i najbolju svirku otkad postoje, a to koliko su napredovali i radili na svom muzičarskom umeću se sasvim lako dalo primetiti još pri izvođenju prve pesme. Pored toga, jedna od glavnih karakteristika koja ih odlikuje je neverovatna energija koja isijava iz svakog pokreta, odsviranog tona i otpevanog stiha, a to neminovno ukazuje na činjenicu koliko oni istinski uživaju u tome što rade. Sjajna interakcija sa publikom i odlično vladanje scenom je sinoć došlo do izražaja kao nikad pre, a pesme koje su se ređale su prouzrokovale burne reakcije od samog početka. Iako su većinski to bile obrade kultnih metal bendova (“Death – Pull The Plug“, “Without Judgement“, Sepultura – “Slave New World“, Testament – “Into The Pit“…), bend je i tim putem uspeo da pokaže svoju profesionalnost, posvećenost i temeljitost pri radu, a naravno da je to, ipak, najviše došlo do izražaja prilikom sviranja svoje dve autorske numere, “Memories End i “Rejected“. Ono što je pred kraj nastupa došlo kao leden tuš je bila vest da je Scavengeru ovo bio poslednji koncert u toj postavi koja će se radikalno izmeniti budući na to da većina članova napušta bend i odlazi na svoju stranu – nešto što sigurno niko nije očekivao da čuje, posebno ne nakon ovakvog performansa. Iako su promene postave nešto što je ovaj sastav već doživeo, pa ipak više nego uspešno nastavio dalje, upitno je da li će baš ovakva ekipa muzičara međusobno povezanih na brojne načine ponovo uspeti da se formira, ali to će se tek videti u danima koji slede, tako da zasad može samo da im se poželi sreća u daljem radu.

Foto: Vovka Chudinov

Ubrzo potom su se na bini namestili Merciful Angel koji u Crnoj Kući nisu svirali skoro godinu i po dana. Svoj tadašnji nastup ova skupina sigurno ne pamti po lepom, ali zato je sinoć uspela da popravi utisak u ovom klubu i tu svirku prepusti zaboravu. Iako su se određeni tehnički problemi javili već na samom početku, bend je to uspešno prevazišao i sad još brojnijoj publici isporučio poštenu dozu kvalitetnog thrash-speed metala. Državši se više autorskog materijala, jedna za drugom su se ređale “The Maker“, “Chamber Of Torment“, “Catharsis i jedna od njihovih najefektnijih numera, “Death From Above“, a u sklopu setliste se našla i poneka obrada poput “Caught In A Mosh” (Anthrax), “Beneath The Remains” (Sepultura) i “The New Order” (Testament). Sad već usvirani, uigrani i vrlo stabilni na bini, što definitivno nije bio slučaj prethodnog pomenutog puta, Merciful Angel su svojom furioznom izvedbom izazivali brojne i neizbežne moshpitove i headbangovanje, a atmosfera je, kako to i nalaže, bila na zavidnom nivou. Ipak, ne može se oteti utisku da je celokupnoj priči nešto falilo. Da li usled izmorenosti od puta ili već nekog drugog faktora, u više navrata se javljao osećaj nepotpunosti i monotonosti, te čak i nekog odrađivanja. Bend je novosadskoj publici sebe prezentovao u najboljem svetlu prošle godine na Thrash With Us festivalu, a u odnosu na taj nastup, sinoćnji je bio korak unazad. Ipak, pošto za to sigurno postoji validno opravdanje, akcenat će se staviti samo na pozitivne strane njihove svirke, kao i činjenicu da su oni nesumnjivo jedan od najperspektivnijih mladih sastava koji trenutno egzistiraju na sceni.

Foto: Vovka Chudinov

Treća i poslednja grupa za ovo veče je bila Obscured. Death-thrash-black mašinerija koja postoji preko 10 godina sinoć je posle dužeg vremena nastupala u svom gradu. Bend je imao sreću koja neretko umakne poslednjem izvođaču, a ogleda se kroz održavanje publike i to u odličnom broju. Tvrdokoran i beskompromisan zvuk je ono što se verovatno od samog početka postavilo kao njihova ključna odlika, a tokom ove izvedbe su podsetili prisutne da, sviđala vam se njihova muzika ili ne (a to se verovatno ogleda kroz totalne krajnosti), nemoguće je ostati ravnodušan dok prisustvujete njihovoj svirci. Hladne i prodorne vokalne deonice, oštra instrumentalna podloga i sebi svojstvena atmosfera koju Obscured kreira je ono što vas snađe kada i sami postanete deo ovog performansa. Iako u drugačijoj postavi nego prošli put, bend je standardno dobro uradio svoj posao, ali ništa manje i nije za očekivati od njih pošto se ipak, kako je već rečeno, radi o veteranima koji su davnih dana potvrdili da, narodski rečeno, znaju znanje. Na repertoaru su im se našle “Witness Of The Last Crucifiction“, jedina pesma sa prvog albuma koju su svirali uživo, potom “Tears Ov Nergal za koju je izašao i lyric video, “God Is Inhuman“, “Crimson Altars“, “Abominations“, “The Appalling Of The World Above“, “The Plague Within“, a premijerno je izvedena i najnovija numera “Serpents Of The Right Hand Path“. Uz zadovoljavajuću povratnu reakciju publike koja je do samog kraja ispoštovala ovaj nastup, bend se srdačno pozdravio i silaskom s bine zaključio ovaj festival.

Na osnovu svega do ove tačke napisanog, sasvim je jasno da je jedno od prvih dešavanja ovog tipa u Novom Sadu u 2017. godini prošlo iznenađujuće uspešno i to u svakom mogućem smislu. Odziv publike je bio iznad očekivanja na veliku radost svih bendova, spoj mlađih i starijih snaga se i među prisutnima i među muzičarima po ko zna koji put pokazao kao dobitan, a prijatna energija koja je vladala u klubu tokom cele večeri je upotpunila celokupnu manifestaciju na idealan način. Scavenger i Merciful Angel su još jednom pokazali kako se taj mladalački žar i zanesenost ukombinovani sa satima i satima vežbanja ispostavljaju kao veoma plodonosni, a Obscured je lagodno demonstrirao koliko boravak na bini postaje prirodna i normalna stvar nakon tolikog staža na istoj, te kako je ta sraslost s njom nešto čemu svaki artist ove vrste treba da teži. Sada samo preostaje nada da će i naredni događaji poput sinoćnjeg biti jednako, ako ne i više posećeni, a da će izvođači, uprkos svim preprekama na koje nailaze, ostati verni svojoj priči i svom idealu do samog kraja.

Foto: Vovka Chudinov

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.