Finkova “Perfektna Tama” među Novosađanima

Izvor: BalkanRock.com, 12.Okt.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finkova “Perfektna Tama” među Novosađanima

U okviru turneje prilikom koje promoviše svoj novi album “Resurgam”, britanski kantautor Fink je, samo 2 dana nakon Doma omladine Beograda, posetio i Novi Sad. Otpočevši svoj nastup u tačno predviđenih 21 časova, Firchie Tink Tank Studio i sve njene pridošlice nisu ni imali kada da čekaju sa nestrpljenjem, a broj posetilaca je ostao neporomenjen od početka do samog kraja nastupa.

Taman popunivši veliki prostor studia, Fink je otpočeo >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << i zasvirao svoju dobro poznatu set listu, koja je bila ista kako sada, tako i u Beogradu. Samim tim, nastup je započeo nepogrešivom “Warm Shadow”, koja je prihvaćena uz poklike. Ista atmosfera i ambijent pratio je svaku pesmu i ceo nastup, a to se nije videlo samo na bini, već i među publikom. Pojedinci su već na prvoj pesmi zatvarali oči da što bolje osete samu muziku, dok je većina stajala skoro pa ukopana na mestu. Jedini vid bržeg kretanja se mogao primetiti samo kod šanka, dok žamor i pričanje nigde nije bilo primetno. Dalje je nastavio sa “Day 22″, prvom numerom sa novog albuma za to veče.

Fink svoj nastup nije podelio na starije pesme i na one novije kojima je promovisao album Resurgam, već je napravio miks numera, svirajući od svega pomalo, što je bio pun pogodak za ovo veče. Imajući to u vidu, naredna za to veče bila je pesma “Sort of Revolution”, nakon koje je usledila još jedna novija, “Not Everything Was Better In the Past”. Sledeća je bila “Perfect Darkness, pesma sa istoimenog albuma iz 2011. godine, koja je svojim sporijim tempom i nežnijim tonovima bila na kraju podržana zvucima gromkog aplauza. Doduše, iako na prvi pogled nežna, Fink je uspeo da iznese emociju koja prati same stihove ove pesme. Kao i kod većine njegov pesama, mnogo više se krije ispod površine nežnih i laganih zvukova. Za neke od njih, potrebno je i više od jednog slušanja, da bi se shvatila težina i suština pojedinih stihova, u čemu i leži lepota samih Finkovih pesama.

Sa naredne tri pesme, “Resurgam”, “Godhead” i “This Isn’t a Mistake”, Fink je nastavio sa promocijom svog najnovijeg albuma, a numere su dobile jednako dobar prijem kod publike, kao i ostatak pesama za to veče. Doduše, možda najbolju reakciju na kraju neke pesme izazvala je sledeća, “Looking Too Closely, koja je možda i bila favorit među Novosađana to veče, što nije ni iznenađujuće obzirom na to da jeste jedna od najpoznatijih njegovih pesama.

Često je teško izvoditi među publikom muziku sporijeg i mirnijeg ritma, u potpunosti preneti emociju neke pesme i probuditi ista osećanja kod publike kao i ona koja oni osećaju dok slušaju istu tu muziku u svoja četiri zida, ali izgleda da je Fink uspeo u tome u toku sinoćne večeri. To se jasno videlo među publikom kako na početku nastupa, tako i pred njegov kraj.  Mada, ovde nije bio kraj. Nastavio je sa pesmom “Word to the Wise, da bi, potom, odsirao i “Pilgrim”. Iako se naslutio i sam kraje j nakon ove pesme, Fink je odsvirao i “This is the Thing, sa kojom je zaokružio ceo nastup za to veče i konačno završio u 15 minuta do 23 časa.

Prostor Firchie Tink Tank Studia još jednom se pokazao kao idealno mesto za nastupe poput ovog. Ozvučenje koje je bilo odlično, osvetljenje potpuno usklađeno sa muzičarima na bini i koje je suptilno stavljalo akcenat na sve najbitnije momente samog nastupa, i mrak koji je okružio ostatak ovog povećeg prostora, činili su potpuno skladnu celinu koja je prosto uljuljkala publiku. Upravo ta atmosfera je doprinela i samoj izvedbi, koja bi, ne sumnjamo, bila dovoljno dobra i bez tih dodatnih faktora. Doduše, sve ovo zajedno je ono što je učinilo sinoćni nastup tako dobrim i što je jednu, često običnu sredu uveče, učinio onom za pamćenje.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.