Izvor: BalkanRock.com, 11.Jun.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eyot u Nišu: U viru vrtoglavih emocija

foto: Ivan Dinić

Niški džez kvartet Eyot predstavio je u rodnom gradu svoj novi album Innate u dvorištu Univerziteta (Banovini).

Sezona koncerata na otvorenom otpočela je u najvećem gradu na Nišavi još pre nekoliko nedelja, vreme se koliko-toliko stabilizovalo a prvi muzički festivali već najavljuju zanimljivo muzičko leto. U svom tom muzičkom metežu smestio se prvi i jedini ovogodišnjji samostalni nastup sastava Eyot, muzičkih čarobnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << koji su svojom muzikom probili ne samo granice svog grada, već i svoje zemlje.

A opet, ovo je jedan od onih bendova koje, dok ne doživite uživo, ne možete do tančina da pojmite i ne možete da proniknete u njihov svet koji je trenutno materjalizovan u vidu albuma: Horizon(2010), Drifters(2013), Similarity(2014) i trenutno aktuelnog Innate(2017) snimljenog u Čikagu sa jednim od najpoznatijih producenata rok muzike, Stivom Albinijem. Eyot svet satkan samo od muzike, koji će se tek otkrivati…

Dok se dan pripremao da ogrne svoju tamnu odoru, plavičasta svetla zaigrala su po pozornici i Eyot je muzikom počeo da nas uvlači u “Veer”. Pesme su se nadovezivale jedna na drugu, praćene aplauzima i povicima odobravanja, i u jednom trenutku samo smo primetili da je noć već uveliko zavladala nebom. A muzika i svetla plesali su nezaustavljivo… i na trenutke nije moglo da se razazna da li muzika prati svetla ili svetla menjaju raspoloženje prema muzici od plavih preko crvenih i žutih do zelenih tonova.

Iako je koncert bio promocija najnovijeg materijala, pored bisera sa albuma Innate, u set listu su se ulplitale i pesme sa ranijih ostvarenja. Ali, sve je delovalo nekako harmonično a ta harmonija privukla je gotovo sve generacije u dvorište Banovine. Bilo je tu dece koju su roditelji dovezli kolicima ali i onih u čijoj kosi već uveliko svetlucaju srebrne vlasi. Bez preterane gužve i neprijatnog guranja, svako je mogao da se prepusti zvucima koji su dopirali sa velike bine, da se lagano njiše, klima glavom ili hipnotisano sve posmatra, nesvesno ispijajući svoje pivo. Na putovanju na koje nas je Eyot poveo, svi smo pomalo bili “Drifters”.

Energičnije numere vodile su ka kulminaciji koncerta a između pesama publika je postajala sve darežljivija sa aplauzima. Uhvaćen u mrežu nepreglednih tonova, pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, neumorno nas je vodio kroz delove svojih svetova. U jednom trenutku, latio se mikrofona kako bi se zahvalio na podršci i najavio “Inat”, naslovnu numeru sa aktuelnog albuma. Verni pratioci Eyota znali su da se ovom putovanju bliži kraj.

Sasvim spontani bis od par pesama ispraćen je odobravanjem. Zajednički naklon Eyota ostavio nas je da sanjamo o nekim boljim danima. Mada, i nakon tog izvesnog kraja koncerta, mnogi su nekoliko trenutaka ostali pogleda prikovanih za binu. Izvan oklopljenog, sigurnog dvorišta Univerziteta čekali su buka i metež subotnje večeri.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.