Električni, aku i pneumatski alat – kratak vodič kroz vrste alata

Izvor: SerbianUnderground.com, 02.Sep.2022, 12:54

Električni, aku i pneumatski alat – kratak vodič kroz vrste alata

Bez obzira da li ste hobista ili profesionalac i da li se već dugo bavite majstorisanjem ili tek ulazite u njegove vode, važno je znati da vam jedino pravilan odabir alata za rad može doneti željeni uspeh u radu.
Danas na tržištu postoji veliki broj alata, a svaki od njih odlikuju drugačije karakteristike i performanse. Glavna podela alata je na električni, akumulatorski i pneumatski, ali da li znate koja je razlika između njih?
Zapravo, razlika je veća je nego >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << samo u načinu napajanja. U nastavku teksta za vas smo pripremili kratak vodič kroz ove tri vrste alata, kao i savete kako da odlučite koji od njih je najbolji izbor za vaše potrebe.
Izvor napajanja kao glavna razlika između ove tri vrste alata Električni alat radi na struju, akumulatorski na bateriju ili akumulator, a pneumatski na vazduh pod pritiskom. Dakle, glavna razlika između ovih alata jeste izvor njihovog napajanja.
Različiti izvori napajanja utiču i na razliku u drugim karakteristika. Na primer, aku alat je lakši za prenošenje, ali njegova snaga rada postepeno slabi kako se baterija prazni. 
Većina alata dolazi u sve tri varijante, te tako možete pronaći bušilice, brusilice, polirke, šlajferice, testere i mnoge druge alate na izvor napajanja koji vama najviše odgovara. Ukoliko niste sigurni za koji alat da se odlučite, naredni pasusi pomoći će vam u tome.
Kako funkcioniše pneumatski alat?
Pneumatski alat je alat koj radi na vazduh pod pritiskom, te će vam za njegovo korišćenje biti potreban kompresor, koji će zarobiti vazduh i sabiti ga pod određenim pritiskom, te stvoriti pogonsko sredstvo za vaš alat.
Kompresori rade na električnu energiju tako što pod pritiskom sabijaju vazduh koji služi kao pokretač pneumatskog alata.
Radi pravilnog i nesmetanog rada vašeg alata, neophodno je odabrati odgovarajući kompresor. Oni se razlikuju prema zapremini rezervoara, snazi motora, pritisku koji stvaraju i protoku koji postižu, ali i prema kvalitetu vazduha koji isporučuju.
S obzirom na to da komprimovani vazduh često biva zaprljan uljem, prašinom, vlagom i drugim materijama, često je pored kompresora neophodno imati i druge uređaje kao što su filteri i sušači koji će pročistiti komprimovani vazduh pre nego što on dospe u alat.
Takođe, na kvalitet komprimovanog vazduha možete uticati odabirom vrste kompresora. Na primer, postoje bezuljni kompresori koji ne koriste ulje u procesu rada, te ne postoji opasnost od kontaminacije vazduha uljem.
Električni alat – najčešći izbor profesionalaca Električni alat koristi električnu energiju kao svoje gorivo, te je neophodno imati pristup struji kako biste mogli da ga koristite.
Imajući u vidu da je električni alat sputan izvorom napajanja koji koristi, mnogi bi zaključili da je bolje uložiti u akumulatorski alat koji biste mogli koristiti čak i tamo gde nemate pristup struji.
Međutim, električni alat ima jednu prednost u odnosu na akumulatorski, a to je preciznost i konzistentnost u radu. Pošto je izvor njegovog napajanja konstantan, ne dolazi da slabljenja jačine rada, kao što je to slučaj kod akumulatorskog alata prilikom pražnjenja baterije.
Takođe, sa električnim alatom ne morate razmišljati o punjenju baterije, već ga možete korisititi tokom celog dana.
Električni alat uglavnom se koristi u profesionalne svrhe i to u industriji i građevinarstvu. Ukoliko vam je potreban jak i pouzdan alat a pristup struji nije upitan, najbolji izbor biće upravo električni alat. Takođe, električni alat možete koristiti čak i na terenu gde nemate pristup struji ukoliko uz njega koristite kvalitetan agregat za struju.
Akumulatorski alat odličan je izbor za sve hobiste Akumulatorski ili aku alat radi na akumulator, odnosno punjivu bateriju koja mu omogućava rad bez električne energije, pa se zato zove još i baterijski alat.
Glavna prednost akumulatorskog alata u odnosu na električni jeste njegova mobilnost. Akumulatorskom alatu nije potrebno napajanje na struju, što mu omogućava rad na otvorenom. Ovu vrstu alata uglavnom koriste profesionalci na terenu, kada nemaju pristup struji. 
Takođe, on je često lakši po težini i lakši za rukovanje, upravo jer je dizajniran za često prenošenje. Zato predstavlja dobar izbor za hobiste, ali i one koji nisu mnogo vični u majstorisanju, tek počinju ili ne planiraju da svoj alat koriste za zahtevnije zadatke.
Ukoliko se odlučite za aku alat, odaberite kvalitetne aku baterije i punjače za aku baterije, po mogućstvu istog proizvođača kao što je i alat. Uz kvalitetnu i dugotrajnu bateriju, vaš alat moći će da radi nesmetano dug vremenski period.Alat uvek birajte u zavisnosti od vaših potreba, performansi koje očekujete od njega i svrhe u koje ćete ga koristiti. Ukoliko se odlučite za profesionalnu prodavnicu alata, zaposleni vam mogu pomoći prilikom odabira.
The post Električni, aku i pneumatski alat – kratak vodič kroz vrste alata appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.