Izvor: BalkanRock.com, 04.Jul.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozivna premijera Triggerfingera u Barutani

Triggerfinger / foto: Nemanja Đorđević

Evropska turneja belgijskog rok trojca Triggerfinger zakucala je po prvi put na vrata Beograda. Cilj putovanja starim kontinentom je promocija njihovog poslednjeg albuma “By Absence of the Sun” ali i utvrđivanje dobro poznatih hitova. Zidine donjeg grada Kalemegdana odisale su velikim očekivanjima koja su na kraju i bila ispunjena.

By-Pass

Tvrdu uvertiru predočio je pančevački sastav By-Pass. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Koren njihovog zvuka je alternativni metal koji poseduje primese stoner i grundge forme. U neispunjenom prostoru Barutane prisutni su uživali u starijim radovima grupe kao što je “Sjaj” tako i novijim numerama – “Nedelja, “Tvrđava”“Ledena” sa poslednjeg albuma “Pustinjom” za koju su i najavili novi spot. A ovo je bila i jedna od prvih prilika da se beogradska publika upozna sa novim pevačem Ivanom Kostićem koji je ubacio mladost i energiju u bendu i pored vokalnih sposobnosti na svoj originalan način održavao pažnju publike. Bend je sve vreme bio na visini zadatka i profesionalizmom i originalnošću bukvalno staje rame uz rame sa Belgijancima, tako da je izbor gostiju u potpunosti opravdan.

Triggerfinger

Triggerfinger samouvereno zauzimaju scenu uz poklič publike, a potom povlače oroz sa numerom “Black panic”. Simatnično je da je bend maltene pred svaku pesmu imao određenu koreografiju koja ih jako izdvaja od gomile sterilnih evropskih rnr benda.

Nije im trebalo puno da ostvare međusobnu ljubav sa publikom i kupe ih, što ponašanjem na bini, što fantastičnim zvukom i svetlosnim efektima koje Barutana dugo nije videla na nekom live koncertu. Energija koju ovaj sastav nosi bila je osetna već pri samom početku što je razdrmana skupina jasno dokazivala.

Produžili su rokačinu pesmom “And there she was lying in wait” koja se takođe nalazi na njihovom poslednjem albumu. Nakon kratkog bubnjarskog uvoda, propraćenog tapšanjem, zarazni rif pesme “By the absence of the sun” ušunjao se u tela zadovoljnih posetioca koji su kraj numere ispratili euforičnom bukom. Pevač i gitarista Ruben Blok je uz pohvalu publici najavio “jedan mali bluz” čiji početak prati ponavljanje jedne grube note kojoj se priključuju dlanovi a onda monotoniju prekida oštar zvuk numere “My baby’s got a gun”.

Nakon poznate “Let it ride”, Ruben je iskoristio priliku da se zahvali celoj postavi, a ujedno i da je predstavi publici, zatim je usledila “All this dancin’ around”. Došao je na red solo bubnjara Maria Gusensa koji je prvo svojom veštinom a potom i humorom izmamio osmehe prisutnih. Interakcija benda sa publikom, u ovom slučaju i ne toliko brojnom, je pored same muzike najveća vrlina koju poseduju i ono po čemu će zasigurno biti prepoznatiljivi u daljem razvijanju karijere. Najavljena je poslednja pesma što goste nije toliko obradovalo ali ubrzo su upali u rokenrol ritam numere “Is it” i odgodili nezadovoljstvo do njenog kraja. Trojac napušta binu i za sobom ostavlja glasni vapaj publike koji ih ubrzo vraća na prvobitnu poziciju.

Bis je bio rezervisan za dve obrade koje u njihovom izvođenju imaju potpuno drugačiji duh od originala. Prvo se zasvirala “I follow rivers” koju su prisutni vokalno ispratili do samog kraja a zatim tvrđa verzija numere “Man down” kojom se sastav uz naklon oprostio od Beograda.

Triggerfinger daju primer kako profesionalni muzičari treba da deluju čak kada i nisu svi uslovi ispunjeni za to. U ovom slučaju to je bio odziv publike, koji ni u jednom trenutku nije uticao na njihovo izvođenje. i harizmatični odnos prema ljudima koji su došli. Primer sledi gde je Srbijica, a gde je region. Komšije iz Hrvatske su kupili dva puta. Prošle godine u klubu Tvornice, a ove godine u rasprodatom velikom pogonu Tvornice gde se plafon znojio od rokenrola. Bend je u punoj snazi tako da će oni koji su propustili ovaj rokenrol show zasigurno dobiti priliku da to ne učine opet. Recimo na banjalučkom Demofestu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.