EXIT:Daćemo sve od sebe da festivala bude

Izvor: Mondo, 08.Nov.2012, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EXIT:Daćemo sve od sebe da festivala bude

Posle najave da bi resorno ministarstvo moglo da "zavrne slavinu" mnogim nevladinim organizacijama, pa i EXIT festivalu, organizatori kažu da će nastaviti da se "bore" da se projekat nastavi, a gradonačelnik Novog Sada tvrdi da će ih država ipak podržati.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je u četvrtak da će Grad i država i ubuduće nastaviti saradnju sa muzičkim festivalom EXIT, jer je to jedan od najprepoznatljivijih brendova ne samo Novog Sada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << već i Srbije.

"Ono što smo zajednički definisali na sastancima sa predstavnicima EXIT-a je da naši međusobni odnosi budu transparentni i javni, jer nema razloga da ni jedna ni druga strana bilo šta krije", naveo je Vučević u saopštenju za javnost.

Dodao je i da je danas od potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će i drugi republički organi podržati festival.

Jedan od čelnih ljudi EXIT-a, Bojan Bošković podneo je ostavku na mesto generalnog menadžera, a portparol i osnivač festivala Miloš Ignjatović kaže da nema direktne veze između Boškovićeve ostavke i najave Ministarstva ekonomije da će ukinuti finansiranje iz državnog budžeta.

"Nismo dobili nikakvo zvanično saopštenje od ministarstva niti od bilo koje institucije. Imali smo i razgovore sa predstavnicima svih nivoa vlasti obzirom na promenjenu političku situaciju, i dobili smo drugačije informacije od onih koje se mogu čuti u medijima", kazao je Ignjatović, a prenosi "Beta".

Ignjatović je dodao da EXIT traži novog generalnog menadžera, te da su takve promene normalne, jer dolazi do zasićenja.

Organizatori najvećeg festivala u Evropi kažu da EXIT predstavlja projekat od izuzetnog značaja za Srbiju.

Svake godine festival okupi desetine hiljada turista koji po nezavisnim istraživačima u Novom Sadu i Srbiji potroše preko 15 miliona eura.

Procena je da je EXIT do sada na ovaj način "investirao" u Srbiju preko 100 miliona eura, a da će u narednih 10 godina na isti način privući preko 150 miliona eura deviznog priliva srpskom turizmu.

Takođe, ovaj festival predstavlja jedan od najpozitivnijih brendova Srbije.

"CNN", "BBC", "Guardian", "Times" i drugi najznajčajniji svetski mediji, redovno proglašavaju EXIT jednim od najboljih svetskih muzičkih festivala.

Britanski "Economist", najuticajniji svetski ekonomski magazin, je doprinos Exita i Novaka Đokovica imidžu Srbije svrstao u kategoriju - neprocenjivo.

Nažalost, EXIT nije u mogućnosti da funkcioniše na strogim komercijalnim osnovama.

Naime, u Srbiji i regionu, usled niskog standarda mladih, festival nije u mogučnosti da prodaje ulaznice po ekonomskim cenama.

Primera radi, ulaznica za Sziget festival u Budimpesti iznosi 230 evra, dok se cena ulaznice za EXIT krece u rasponu od 50-100 evra.

Takođe, budžeti komercijalnih sponzora u Srbiji su desetostruko manji nego na Zapadu.

Zbog svega toga, za normalno funkcionisanje festivala, neophodna je podrška države.

EXIT svaki uložen dinar u festival državi vrati višestruko, što ga čini jednom od najboljih investicija koju država Srbija ima.

Osnivači festivala će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim državnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Republiku Srbiju.

O ishodu tih razgovora, kao i o daljoj budućnosti festivala blagovremeno ćemo obavestiti javnost, piše u saopštenju organizatora EXIT festivala.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

EXIT:Daćemo sve od sebe da festivala bude

Izvor: Poznati.info, 09.Nov.2012, 02:02

Posle najave da bi resorno ministarstvo moglo da “zavrne slavinu” mnogim nevladinim organizacijama, pa i EXIT festivalu, organizatori kažu da će nastaviti da se “bore” da se projekat nastavi, a gradonačelnik Novog Sada tvrdi da će ih država ipak podržati...Gradonačelnik Novog Sada Miloš...

Nastavak na Poznati.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.