Duško Gojković na bis

Izvor: Mondo, 26.Nov.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duško Gojković na bis

Duško Gojković i Big bend Radio-televizije Srbije nastupaju dve večeri u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Prvi koncert biće održan večeras, a zbog ogromnog interesovanja publike, zakazan je i drugi za utorak, 27. novembar.

Za ovu priliku pripremljen je projekat "Quo Vadis Samba", naslovljen po jednoj od najpoznatijih Gojkovićevih kompozicija.

Repertoar je inspirisan muzikom Južne Amerike u okvirima džez tradicije, u Gojkovićevim aranžmanima za >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Big bend, sastavljen od njegovih originalnih kompozicija i nekih popularnih tema "za sva vremena".

Deo programa napisan je specijalno za ovu priliku, te premijerno izvođenje novih numera i aranžmana čini ovaj koncert jedinstvenim.

Gojkovićevo ime i stvaralački opus zabeležile su sve relevantne džez enciklopedije širom sveta. U pitanju je trubač, kompozitor, aranžer i solista neiscrpne stvaralačke energije, nepresušne strasti za improvizacijom i iznad svega višedecenijske muzičko stilske doslednosti.

Njegova diskografija je impresivna, a veliki broj autorskih albuma je snimio pod svojim imenom i sa svojim sastavima.

Tek poslednjih godina njegovo diskografsko prisustvo postalo je značajno i kod nas, kada je licencno izdat album "Samba Tzigane", za kojim su sledili albumi "Summit Octet" te "Balkan Project", snimljen uživo u Domu omladine. Sva tri izdanja su izašla po etiketom B92.



Big bend RTS-a predstavlja jedan od retkih profesionalnih džez orkestara u regionu sa višedecenijskom tradicijom. Iz ovog uglednog ansambla RTS-a u svet su krenuli mnogi muzičari, pa i sam Gojković.

Orkestar poslednjih godina nastupa i snima u podmlađenom sastavu i poseduje prepoznatljivu, izuzetnu energiju, koja pleni kako na koncertima tako i u studiju. Dirigent je Ivan Ilić.

Gost na koncertu u Domu omladine biće kontrabasista Martin Gjakonovski. Makedonskog porekla, nastanjen u Nemačkoj, na evropskoj džez sceni važi za jednog od najzaposleniih kontrabasista.

Posle beogradskog koncerta Gojković, Big bend RTS-a i Gjakonovski sele se u Studio VI Radio Beograda gde će snimiti album "Quo Vadis Samba".

Iza koncerata i snimanja stoje Muzička produkcija RTS-a i džez fondacija "Duško Gojković" (u osnivanju), a ceo projekat je podržao i Dom omladine Beograda.

(MONDO, foto RTS)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.