Izvor: BalkanRock.com, 14.Jun.2016, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Die Antwoord na Velesajmu: Zef se u punom sjaju predstavio zagrebačkoj publici

Foto: Marko Jadro / Perun.hr

Prije punih sedam godina svojim su zaraznim ritmom i provokativnim videospotovima počeli skupljati pravu vojsku obožavatelja diljem svijeta. Jučerašnjim rasprodanim koncertom u Zagrebu samo su još jednom potvrdili kako im je to itekako uspjelo, te se po prvi puta predstavili hrvatskoj publici. Naravno, riječ je o južnoafričkoj rap-rave grupi Die Antwoord. Upravo su oni zaslužni i za predstavljanje koncepta Zef-a, kontrakulturnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << afričkog pokreta, široj publici.

Na Zagrebačkom Velesajmu okupljanje fanova počelo je već nekoliko sati prije koncerta, iako velikih gužvi koje su organizatori najavili ipak nije bilo. Početak koncerta kasnio je dvadesetak minuta, no bio je zaista spektakularan. Uz remix O fortune iz Carmine Burane u izvedbi DJ Hi – Teka, uzbuđenje je bilo na vrhuncu. U tom trenutku na pozornici su mu se pridružili i  Yolandi Visser i Ninja, te krenuli s pjesmom Fok Julle Naaiers, a slijedili su ju samo hitovi poput Fatty Boom Boom, I Fink You’re Freeky, Cookie Thumper te Ugly Boy. Svaka pjesma praćena je energičnim skakanjem i plesom publike, unatoč činjenici da je u paviljonu Zagrebačkog Velesajma (koji možda ipak nije najbolje rješenje za ovakve koncerte) temperatura već od samog starta bila izrazito visoka.

Yolandi i Ninji se zaista treba odati priznanje što se tiče količine energije koju ostavljaju na pozornici. U svakoj izvedenoj pjesmi dali su svoj maksimum. Kao i na svim njihovim nastupima, i na zagrebačkom je koncertu bilo mnogo presvlačenja u outfite koji prate pjesme, ali i Ninjinog stage divinga čime je publiku u prvim redovima obradovao čak dva puta.

Što se komunikacije s publikom tiče, dvojac je ostao vjeran sebi. Na početku koncerta, nakon druge pjesme, Ninja je pozdravio publiku te okupljenima odmah dao do znanja kako je on sada njihov „daddy“, te kao takav voli svu svoju djecu. Sitna Yolandi je u nekoliko navrata uzviknula kako ih sve voli, no što se komunikacije s publikom tiče – na tome je i ostalo. Kod nekih drugih izvođača, prisutni bi možda i zamjerili ovaj nedostatak „priče“ između pjesama, no Die Antwoord je jedna od onih grupa čije pjesme, kao i njihova energična izvedba, zaista tvore priču same za sebe.

Na bis su se vratili jednom, kako bi izveli Enter the Ninja, pjesmu s kojom je 2009. godine ova glazbena priča i započela. U tom se trenutku Ninja još jednom prepustio rukama publike u prvim redovima, što je postao njegov zaštitni znak na koncertima diljem svijeta.

Iako zagrebački koncert nije bio savršen što se zvuka i prostora tiče, mnogi poklonici ovih živopisnih Južnoafrikanaca kući nisu otišli razočarani, zahvaljujući Yolandinoj i Ninjinoj naizgled neiscrpnoj energiji.

Uz gotovo neizdrživu vrućinu u samom paviljonu, nekoliko prigovora moglo se čuti u vezi s trajanjem samog koncerta. Die Antwoord se pred zagrebačkom publikom zadržao tek sat i 15 minuta, što je možda ipak malo prekratko za samostalni koncert ovakvog tipa. Iako, da je trajao i dva sata, uz atmosferu koja je vladala vjerojatno bi „proletio“ jednako brzo.

Save

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.