Izvor: Politika, 17.Sep.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da sam ja netko, „Indeksima” u čast

Još jedan koncert posvećen legendarnoj sarajevskoj grupi biće održan u Beogradu 30. septembra i dan kasnije u Novom Sadu

Koncertni spektakl „Indeksi i prijatelji – Da sam ja netko” i omaž kultnom sarajevskom bendu ponovno se vraća na pozornicu beogradskog Centra „Sava” 30. septembra, da bi 1. oktobra stigao i u Novi Sad, u tamošnje Srpsko narodno pozorište.

Inicijator projekta i producent koncerata Tomislav Kašljević ponovno okuplja muzičare, nekadašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << članove „Indeksa”, nastavljajući koncertnu tradiciju koja traje i obnavlja se iz godine u godinu još od 2007, uz uvek rasprodane dvorane i bezvremenske pesme sarajevske grupe koje obožavaju sve generacije publike.

 – Ovo je još jedan koncert posvećen legendama! Od samog početka okupljamo se da ovim koncertima odamo počast velikoj grupi, a uvek smo u mislima s preminulim članovima „Indeksa” Davorinom Popovićem, Bodom Kovačevićem, Đorđem Kisićem, Đorđem Novkovićem i Encom Lesićem. Čast mi je što je CD koji je snimljen na jednom od proteklih koncerata „Indeksi i prijatelji” nagrađen Porinom, najvećom hrvatskom muzičkom nagradom – izjavio je producent Tomislav Kašljević

Ove godine u postavi „Indeksa” ponovo će svirati nekadašnji članovi grupe – Fadil Redžić (bas-gitara), Ranko Rihtman, Neno Jurin i Kornelije Kovač (klavijature), Peco Petej i Miroslav Šaranović (bubnjevi) i Muris Varajić (solo gitara).

Pesme „Indeksa” „Da sam ja netko”, „Sanjam”, „Bacila je sve niz rijeku”, „Sve ove godine”, „Svijet u kojem živim”, „U jednim plavim očima”, „Plima” i mnoge druge pevaće vrhunski pevači s naših prostora – Dado Topić, Željko Bebek, Masimo, „Hari Mata Hari”, Goran Karan, Aleksandra Kovač, Boris Novković, Seid Memić Vajta, Jelena Tomašević… a poseban gost ovogodišnjeg koncerta je pobednik šoua „Iks-faktor Adrija” Amel Ćurić.

– Muzika grupe „Indeksi” vraća me u vreme stare Jugoslavije kada je bilo bitno komponovati progresivnu kvalitetnu muziku, sa idejom, koja ide ukorak sa svetskim standardima. Lično sam vezana za ovu grupu jer je moj otac Kornelije bio član „Indeksa” od 1967. do 1968. godine. Iako je u grupi boravio kratko, napisao je pesme kao što su „Ako jednom budem sama”, koja je ujedno i moja omiljena. Kvalitet uvek opstaje i drago mi je što „Indeksi” i njihova muzika imaju svoju vernu publiku – kaže Aleksandra Kovač.

Pevačica koja je jedna od troje srpskih autora nagrađenih MTV nagradom za najboljeg regionalnog muzičara kaže i da je raduje što će na koncertu posvećenom kultnoj sarajevskoj grupi pevati pesmu „Jutro će promijeniti sve” iz sada već davne 1968. godine.

– Tu pesmu su „Indeksi” izveli na Opatijskom festivalu iste godine i osvojili treću nagradu. Pevaću i „Budi kao more”. Nadam se da će publika u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu uživati u interpretaciji ovih pesama – kaže Aleksandra Kovač.

Željko Bebek će u čast „Indeksa” pevati, kako kaže, najverovatnije dve njihove pesme – „Plimu” i „Sve ove godine”.

– „Indeksi” su kultni sarajevski bend. Bili su uspešni i pre nego što smo mi ostali i pomislili da ćemo se baviti muzikom profesionalno. Njihov uspeh budio je maštu svih muzičara da se može napraviti karijera. Imali su lepe pesme, svirali su perfektno pa su uz neponovljivog Davorina ostavili dubok trag. Svi članovi grupe bili su sjajni instrumentalisti, a ja sam bio najbliži sa Fadilom Redžićem, za kojeg smatram da je i danas najbolji bas-gitarista – kaže Bebek.

Sa Davorinom Popovićem nekadašnjeg pevača „Bijelog dugmeta” vezuju sećanja iz vremena kada su zajedno išli u istu gimnaziju.

– Moram priznati da sam mu se divio kada sam shvatio da je daleko ispred starije generacije. Da ga mladi vole i rado slušaju njegove koncerte – kaže naš sagovornik.

Na naše pitanje da li je očekivao da će ova manifestacija posvećena „Indeksima” uspeti da postane tradicionalna, priznaje da o tome baš i nije razmišljao.

– Volim što sam deo toga, kao što sam svedok njihovog početka. Svet oseća njihov muzički opus koji nikada ničim nije prljan. I on im nedostaje. Rekao bih da su prerano otišli Davor, Bodo, Đorđe… – kaže Bebek.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.