DA LI KUPITI AUTOMOBIL KOJI JE DIZELAŠ ILI BENZINAC?

Izvor: SerbianUnderground.com, 27.Feb.2020, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI KUPITI AUTOMOBIL KOJI JE DIZELAŠ ILI BENZINAC?

Kupovina automobila ne predstavlja lak zadatak. Mala je verovatnoća da ćete samo otići u salon i kupiti automobil, kao što biste otišli u prodavnicu po hleb. U pitanju je dugoročna investicija, a zbog želje da imate ono najbolje što u tom trenutku možete priuštiti, sigurno ćete provesti sate i dane tražeći idealno vozilo za sebe i svoju porodicu.
Kao što postoji večita borba između kupovine polovnog ili novog automobila, tako se vide i nesuglasice između pristalica >> Pročitaj celu vest na sajtu SerbianUnderground.com << automobila sa dizel motorom i onih koji bi više voleli da voze benzinca.
Ukoliko se odlučite za polovno vozilo, ne zaboravite da je procena vrednosti starog automobila od izuzetne važnosti pre obavljanja kupovine. Jedino tako ćete sigurno znati da li određeni automobil vredi uzimati ili ne.
Mi ćemo pokušati da vam olakšamo izbor, tako što ćemo predstaviti prednosti i nedostatke dizelaša i benzinaca, kako biste kupili najbolji automobil za sebe.
Benzinac: automobil za gradsku vožnju Glavnu razliku između automobila sa benzinskim motorom i dizel motorom predstavlja način mešanja goriva i vazduha. Za paljenje smeše u benzincu se koristi električna svećica i uobičajeno je da se gorivo i vazduh mešaju pre kompresije. Osim toga, benzinski motori rade na većem broju obrtaja od dizel motora.
Prednosti motora na benzin Automobile sa benzinskim motorom odlikuje njihova cenovna pristupačnost. S obzirom na to da na tržištu postoji veliki broj modela sa ovom vrstom motora, oni su u samom startu jeftiniji – kako za kupovinu, tako i za održavanje i servisiranje.
Benzinac radi tiše. Kada se porede ove dve vrste motora, dizelaš je znatno bučniji, a ta razlika je sa vremenom sve uočljivija. Osim toga, benzinski motor manje zagađuje životnu sredinu (iako sa razvojem novih modela motora ova razlika postaje sve manje uočljiva).
Tokom zime, benzinac će raditi sa mnogo manje problema. Zahvaljujući svećicama, automobil sa benzinskim motorom je znatno lakše pokrenuti pri niskim temperaturama.
Nedostaci automobila sa benzinskim motorom S obzirom na to da benzinci troše više goriva, potrebno ga je češće kupovati, što automatski znači da automobil sa benzinskim motorom predstavlja skuplju opciju u odnosu na dizelaša.
Iako manje od automobila sa dizel motorom, ova vrsta takođe proizvodi veliku količinu štetnih materija koje doprinose zagađenju životne sredine, što predstavlja njegovu još jednu veliku manu.
Pošto veliki broj benzinaca ima “trkački” karakter, da bi do izražaja došla njihova prava snaga potrebno je dosta vremena za promenu brzine, jer je pre promene potrebno sačekati da se dostigne veći broj obrtaja motora, što ponekad zna da bude poprilično naporno. 

Dizelaš: jeftini i snažni automobili Za razliku od benzinskog motora, kod dizel motora se smeša vazduha i goriva (koju smo već pomenuli) pali sama, zbog visokog stepena kompresije koja bukvalno usijava vazduh do tačke kada će on sam eksplodirati.
Prednosti motora na dizel Automobili koji imaju dizel motor, na kraju godine će proći znatno jeftinije u odnosu na benzince. Ovo se događa ne toliko zbog cene goriva, koliko zbog uštede na potrošnji: dizelaši troše mnogo manje od benzinaca, što ih i čini tako dobrom varijantom za sve one koji žele da uštede.
Pored toga, dizelaši se kvare ređe od benzinaca, što im daje dodatnu vrednost. Zato ovi automobili imaju više snage, efikasniji su i mogu preći mnogo više kilometara od benzinaca.
Ukoliko nameravate da prodate svog dizelaša, ostvarićete mnogo veću dobit! Naime, polovni dizelaši se mnogo brže i lakše prodaju, a važi i nepisano pravilo da u odnosu na benzinca oni zadržavaju mnogo veći procenat svoje prvobitne cene (što će naravno zavisiti i od stanja u kome se automobil nalazi).
Nedostaci automobila sa dizel motorom Pored toga što zagađuju životnu sredinu mnogo više od automobila sa benzinskim motorom, oni su takođe i skuplji od njih. Ovo važi kako za kupovinu automobila, tako i za servisiranje i popravku, što je i logično, s obzirom na to da se radi o naprednijoj tehnologiji čija je popravka poprilično zahtevna.
Na vama je da donesete konačnu odluku o tome koji ćete automobil kupiti. Dok su automobili sa benzinskim motorom dobri za gradsku vožnju na kraće staze, dizelaši će vam biti verni prijatelj ukoliko poželite da pređete veću kilometražu. Stoga, birajte automobil shodno svojim potrebama i njegovoj budućoj nameni.
The post DA LI KUPITI AUTOMOBIL KOJI JE DIZELAŠ ILI BENZINAC? appeared first on Serbian Underground.

Nastavak na SerbianUnderground.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SerbianUnderground.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SerbianUnderground.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.