Izvor: BalkanRock.com, 11.Nov.2017, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Clyde, Downstroy, Nemesis, Void Inn i Frozen Moonlight udružili snage za nezaboravno veče u Fabrici

Foto arhiva: Void Inn

Bez mnogo pompe i najave, Fabrika je sinoć ugostila pet domaćih bendova tvrđeg zvuka koji su napravili koncert na veoma visokom nivou.

Čast da  otvori veče pripala je novosadskom glam rock sastavu Clyde. Ovaj specifična četvorka već godinama je poznata novosadskoj publici po tome što beskompromisno promoviše ovaj, danas po malo zastareli i prevaziđen žanr. Celom svojom pojavom oni odišu pozitivnim energijom, ljubavlju prema muzici, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << kao i velikom trudu da naprave atmosferu kroz konstantnu komunikaciju sa publikom. Njihov ceo stajling prosto odiše duhom osamdesetih godina. Nažalost, zvučna slika nije toliko ubedljiva, naročito u delovima kada pevaju višeglasno, za šta je potrebna izuzetno precizna i čista intonacija koju oni trenutno nemaju, tako da im preporučujem da na tome najviše porade kako bi se izdigli na profesionalniji nivo, za koji svakako imaju potencijal.

Sledeći bend je Downstroy iz Kikinde koji svira mešavinu groove metala i hardkora. Momci sviraju već dugih 13 godina, i iz njihovog zvuka se čuje neverovatna uvežbanost, usklađenost boja instrumenata kao i preciznost u zajedničkom muziciranju. Iz njihovih gitara čuje se morbidna dijaboličnost, dok ritam sekcija svira mašinski precizno i brutalno. Svirali su mahom pesme sa albuma “One Size Fits All”, a u izvođenju pesme “Pride” pridružio im se Čvare, frontmen zrenjaninskog benda Overdrive. Svojim scenskim pokretima, i dugim iskustvom na sceni, Čvare i Downstroy su pokazali kako treba da izgleda jedna uspešna saradnja.

Nakon kratkog i efektnog nastupa, momci su ustupili binu devojkama – na binu je došao beogradski all girl bend, Nemesis, koji svira melodični death metal. Ovaj mladi sastav, koji je nastao 2013. godine, nema toliko precizan zvuk kao predhodni bend, što je i logično, ali zato njihova energičnost kao i sama pojava, opčinjava ljude u publici. Devojke su odsvirale 6 pesama, svaku glasnije i brže od predhodne, dok nisu nastup završili sa najvećim hitom Living Dead People, sa kojom su na Demo Festu u Banja Luci prošli u finale, i ostavili ogroman utisak na tamošnju publiku. Od ovog benda se mngoo očekuje u budućnosti, i verujem da će kada objave prvi album, napraviti veliki odjek u regionu.

Uzavrlu atmosferu smiruje Void Inn, beogradski alternativni metal bend sa ženskim vokalom. Pevačica Jelena Vujanović iskusno vlada scenom, i svojim raskošnim vokalnim sposobnostima izdiže kvalitet celog benda na viši nivo. Sam zvuk je poprilično moderan, naročito u odnosu na domaće bendove koji često ostanu pod uticajem starih veličina, dok teže prate korak sa savremenom scenom.

Veče su zatvorili domačini Frozen Moonlight, melodični deathcore bend. Svojom veoma agresivnom i ubedljivom svirkom, izvukli su poslednje atome snage iz publike, koja je imala retku priliku da uživa u gotovo četvorosatnom mini spektaklu.

Celo veče je iznenađujuće prošlo veoma uspešno, što se tiče izvedbe bendova. Sa druge strane, odziv publike je mogao biti veći, i ostaje nam samo da nagađamo razloge zašto nije bilo više ljudi. Možda je to zbog velike ponude u novembru, pa da ljudi nemaju para za sve svirke, možda zbog slabe promocije, ali se meni ipak čini da je to zbog toga što ovaj koncert nije imao nijednog “headlinera”. Svirali su svi bendovi koji su mladi i ne toliko poznati publici, što je šteta jer kvalitetom ne zaostaju za mnogo većim imenima domaće scene, koji već godinama kruže po festivalima i klupskim svirkama. Od mene ide svaka preporuka, i poziv da ako neki od ovih bendova dođe u vaš grad, ne propustite priliku da ih čujete jer nećete biti razočarani.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.