Izvor: BalkanRock.com, 25.Apr.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Čisto zlato” Gang of Foura u Zagrebu

Foto: Arhiva

Britanski band Gang of Four potvrdio je svoj kultni status te je na novom zagrebačkom koncertu nastupio pred popunjenim Velikim pogonom Tvornice. Osim što su zadovoljili stariju gardu obožavatelja pjesmama s albuma “Entertainment!” i “Solid Gold”, ostvarili su i svoj primarni zadatak, a to je promoviranje albuma “What Happens Next”.

Predgrupa Gang of Fouru bila je Discohernia, osebujna trijada koju čine >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << trubač Stipe Mađora, bubnjar Aljoša te pjevač, gitarist i basist Cak. Momci su izazvali interes svih prisutnih svojim psihodeličnim glazbenim brojevima, a rapsodična mješavina raznih žanrova poslužila je kao solidna uvertira u zvijezde večeri.

Nakon psihodeličnog koktela, uslijedila je kombinacija punka, funka, post-punka i duba. Zagrebačkoj publici dobro znan Gang of Four, koji je zadnji put posjetio metropolu prije osam godina u klubu Pauk, a nakon toga se predstavio i na festivalu Teranneo, još je jednom pokazao da je uvijek dobrodošao na naše prostore.

Veterani su koncert otvorili pjesmom s novog albuma “Where the Nightingale”. Ovo je bilo prvo upoznavanje zagrebačkih fanova s njihovim novim uradcima, a ujedno i upoznavanje s pjevačem Johnom „Gaolerom“ Sterryjem, koji je zamijenio dugogodišnjeg i karizmatičnog člana grupe Jona Kinga. Iako je već je na ovoj pjesmi bilo uočljivo kako bend u novoj fazi pomalo eksperimentira s discom, electrom, synth-popom i funkom, a i unatoč tome što publika nije toliko upoznata s novijim izdanjima benda, reakcije na uvodnu pjesmu bile su dobre.

Nakon svježeg materijala s novog albuma, uslijedila je pjesma “Not Great Man”, a sljedeća na set listi bila je “I Parade Myself”. I iako je Sterry vladao pozornicom i dobro se snašao u pjesmama, u publici se ipak osjećala određena doza nostalgije zbog izostanka Jona Kinga. Taj osjećaj se ipak na kratko izgubio kada je na veliko odobravanje  naišla pjesma “Paralyzed”, koju je otpjevao jedini član banda iz originalne postave, gitarist Andy Gille. Dominantnija uloga basa jedna je od karakteristika koje ovaj band čine posebnim, a uz basista Thomasa McNiecea ona je do izražaja došla upravo u ovoj pjesmi.

Nakon što je Gille nakratko preuzeo mikrofon, na pozornicu se opet vratio Sterry s pjesmom koja je izazvala ovacije – “What We All Want”. Do tada se činilo da se publika nije pomirila s promjenom pjevača, no ovom izvedbom je Sterry ipak uspio izazvati interes fanova.

Uslijedili su i dvije starije stvari s albuma “Entertainment!”. Jedna je bila “(Love Like) Anthrax”, a druga “Dammaged Goods”. Da smo imali mjerač za buku, na ovoj bi pjesmi uređaj pokazao uvjerljivo najviše decibela. To i ne čudi kada znamo da se radi o njihovom prvom singlu i najvećem favoritu publike. Koncert je nastavljen pjesmama “Do As I Say”, “Stranded” s novog albuma, “At Home He’s a Tourist” i “Isle of Dogs”, još jednom novijom pjesmom. Stvari s novog albuma bile su solidno izvedene, no među publikom nije bilo pretjerane energije, a još manje je netko bio upućen u tekstove pjesama. No zato se publika uzbudila na idućoj pjesmi, moćnoj “To Hell with Poverty”, s kojom je i završen regularni dio koncerta. 

Nakon povratka na bis, Sterry je svirao melodiku pjesme “Why Theory”, a izveden je i jedan od najvećih hitova Gang of Foura – “I Love a Man in a Uniform”. Za sam kraj koncerta ostavljene su još “Return the Gift” te “He’d Send in the Army”. Potonja je izvedena na način da Sterry štapom u ritmu razbija mikrovalnu, što je ritual kod ove pjesme još od kada je Jon King bio lider grupe.

Na cjelokupnom koncertu prevladavale su pjesme s albuma “Entertainment” i “Solid Gold”, u kojima je publika i najizraženije uživala. To je uvelike i bilo logično, s obzirom da je u Tvornici uglavnom prevladavala starija garda koja je slušala Gang of Four još od njihovih samih početaka. Mnogi od njih su vjerojatno i svjedočili velikom zagrebačkom koncertu 1981. godine, kada su Gang of Four nastupili u sklopu zagrebačkog Biennalea u Domu sportova.

Može li se koncert u Tvornici kulture mjeriti s tim legendarnim nastupom, teško je procijeniti. U međuvremenu se bendu desio novi frontmen, kao i smjena gotovo cijele stare postave. Također, s godinama je došlo i do promjene u samom zvuku benda. No ono što je zapravo bitno je da Gang of Four i dalje zvuče dobro te da još uvijek u sebi imaju snage za napraviti dobar koncert.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.