CEPELINI NA SUDU: Stairway to Heaven je plagijat

Izvor: NaDlanu.com, 12.Apr.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEPELINI NA SUDU: Stairway to Heaven je plagijat

Nakon 43 godine od njenog objavljivanja, najpoznatija pesma Cepelina našla se ponovo u žiži interesovanja.

Osnivačima kultnog rok benda Led Cepelin, Džimiju Pejdžu i Robertu Plantu predstoji suđenje zbog sumnje da je njihov rok klasik “Stairway to Heaven” plagijat.

Tužbu je podneo Majkl Skidmor, poverenik pokojnog Rendija Vulfa, gitariste benda Spirit, sa kojima su Cepelini bili na zajedničkoj turneji sedamdesetih godina prošlog veka.

Do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << se verovalo da su Plant i Pejdž napisali spornu pesmu u nekoj kolibici u Velsu 1971. godine. Skidmor, pak, tvrdi da je “Stairway to Heaven” nastao tek nakon što su čuli Spiritov instrumental slične melodije po nazivu Taurus, dok su ova dva benda bila zajedno na turneji u periodu od 1968. i 1969.

Suđenje je zakazano za 10. maj.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Na sud zbog "Stairway to Heaven"

Izvor: Danas, 12.Apr.2016

Los Anđeles -..- Dvojica članova grupe Led Zeppelin - pevač Robert Plant i gitarista DŽimi Pejdž moraju da izađu pred američki sud kako bi se utvrdilo da li su ukrali uvodne akorde koji otvaraju njihov čuveni hit iz 1971. godine "Stariway to Heaven". Problem je što je njihov hit sličan instrumentalu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.