Izvor: BalkanRock.com, 25.Sep.2015, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

By-Pass u Nišu – New prog terapija

By-Pass, foto: Ivana Božić

Sinoć je Niš imao priliku da ugosti jedan od najperspektivnijih bendova aktuelne domaće scene. Pančevački By-Pass je posle 2 godine od prošlog nastupa (još kada je klub Pravnog fakulteta bio u funkciji) ponovo navratio da oduševi nišku publiku u nastavku promocije svog drugog albuma “Pustinjom“. Svirka je bila prva u njihovoj mini-turneji na putu za Bugarsku.

Iako je greškom bilo najavljeno da kreću u 21h, predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << vreme je bilo u 23h, što je bend skoro švajcarskom preciznošću ispoštovao. Nastup je bio solo, tako da je sledilo dvočasovno obrušavanje skoro celokupnog repertoara metalne progresive na uši posetilaca, koji su se iznenađujuće brzo nacrtali u klubu. Kao i na novom albumu, start je bio “Kraj” – kulmulativno instrumentalno zagrevanje koje se sa pozdravom posetiocima odmah prešlo u “Ništa Nije Večno“, kojim su dalje dirnuli u duh ljude koji su istom jačinom fidbeka aplaudirali svaku pesmu koja je sledila. “Kineskom” su malo umirili atmosferu, pa su odmah rasplamtile “Tvrđava” i “Nedelja“.

Ivan Kostić

Nakon prvog bloka većinom tvrđih stvari, usledio je par mirnijih, sentimentalnijih pesama. Prva od njih je bila “Ostajem“, sa prvog albuma, koja do skoro nije bila na repertoaru. “Namaarie“, otpevana na izvornom tolkinskom vilovnjačkom, bila je prva (od dve) pesme gde se vokal baš izgubio od jačine ostalih instrumenata (druga je bila “Tražim Te”). Doduše, u oba slučaja je to bilo samo u prvim delovima pesama, i s obzirom na kapacitete ozvučenja kluba (nikakav monitoring, kvalitet svega ostalog), kao i činjenica da dobar deo pesama ima i matrice, opet su uspeli da izvuku maksimum. Razumljivost tekstova se gubila, na žalost, mada ne i za one koji već prate bend i upoznati su sa istima.

Takođe vredno napominjanja je to da je Ivan Kostić, vokal benda, već zaređao dovoljan broj nastupa da je opravdao svoju poziciju kao novi frontmen. Ristanović je svakako daleko bolji pevač, da se ne lažemo, i promene pevača su definitivno najrizičniji koraci koji se moraju načiniti, ali je By-Pass srećom uspeo da održi jačinu i nivo kvaliteta sa minimalnim promenama u zvuku.

Treći blok, malo posle ponoći, je obeležila “Sjaj“, pesma koja je ostala kao najupečatljivija sa prvog albuma, posle koje su skočili opet na noviju “Ledena“, pa nazad na stariju “Gorim u magli“. Oko petnaest minuta do jedinice je zvanični repertoar bio završen, ali na prve silaženja sa bine preostala publika je već tražila još malo energije, te su se odmah popeli nazad i počastili nas sa “Šumom” i “Kontaktom“, što je oko jedinice zaokružilo veče.

Za kraj, ovo je bilo zaista posebno veče. By-Pass je bez sumnje oduševio Nišlije po drugi put. Sada su na putu ka sledećim nastupima u Bugarskoj.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.