Izvor: Politika, 05.Feb.2015, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bob Marli je i danas uticajan

Navršava se sedam decenija od rođenja jamajčanske muzičke zvezde

Život je dugačak put sa mnogo znakova. Zato, probudite se i živite, govorio je najznačajniji jamajčanski muzičar Bob Marli, koji je rođen na današnji dan pre sedam decenija. Iako je preminuo u 36. godini od posledica raka, i danas, više od tri decenije posle smrti, njegov uticaj je ogroman. Posthumno je ovenčan „Gremijem” za životno delo, uvršćen u Rokenrol hol slavnih, nagrađen zvezdom na holivudskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Bulevaru slavnih, prema „Rolingstounu” zauzima 11. mesto na listi 100 najvećih umetnika svih vremena, ploča „Exodus” je, po pisanju „Tajmu”, najbolji album svih vremena, a njegova pesma „One Love”, u izboru Bi-Bi-Sija, proglašena je himnom 20. veka. Za manje od 20 godina objavio je 13 studijskih albuma, postao jedan od najcenjenijih kantautora ne samo rege muzike, postao glasnogovornik generacije, zaštitnik obespravljenih...  

Najvažnija uloga Marlija, po oceni Vukašina Markovića, vođe benda „Ajri FM”, u tome je što je svet upoznao sa rege muzikom:

– Kada se mislilo da se nema kud dalje sa muzikom, pojavio se čovek koji je svirao nešto još jednostavnije od bluza. Bilo bi to kao da je smislio smartfon. Malo je toga kada govorimo o njegovoj muzici što je „štancovao”. Iako u njegovom opusu ima nečega što se ne bi moglo okarakterisati top kvalitetom, ipak nije bilo padova – smatra Marković.

Marli je, prema rečima Momčila Bajagića Bajage, bio jedan od najvećih muzičara ne samo u regeu:

– Mnogi poznati rok i pop muzičari su obrađivali njegove pesme. Primera radi, Klepton je obradio „I Shot The Sheriff”. Marli je imao toliko divnih pesama, ali ono što je najvažnije umeo je da napravi lepu melodiju. Ono što su „Bitlsi” bili za englesku i svetsku muziku, to je Marli bio za jamajčansku. Iako je kod njega bio bitan i socijalni aspekt i angažovanost, mene je Marliju najpre privukla muzika – priča Bajaga.

Marković smatra da je za Marlijev uspeh ključan momenat u kome se pojavio na sceni:

– Vreme je bilo pogodno za takvu muziku, i za socijalni aspekt priče. Bio je borac, poput Kastra na sceni. Iako sam odrastao na Marliju, sve više imam utisak da je njegova muzička veličina zanemarljiva u odnosu na trenutak. Dakle, to je mogao da bude i neko drugi – ocenjuje Marković.

O Marlijevom značaju svedoči i to što se i danas, 34 godine nakon smrti, njegove pesme slušaju i sviraju, kaže Bajaga: 

– I mlađe generacije znaju sve te Marlijeve pesme, iako im možda nije poznato da ih je on napisao – priča naš sagovornik koji je pre 10 godina obradio „Redemption Song”, koju je u novoj verziji nazvao „Pesma slobode”.

Odavno su, smatra Marković, Marlijevo ime i zaostavština brend:

– I danas ima interesa za njim, jer je on, poput „Ratova zvezda”, pretvoren u industriju. Ali, dobro je da klinci to furaju, jer njegov značaj je ogroman. Ako se nekom dopadne rege zahvaljujući Marliju, treba da nastavi da traži dalje, jer u „susednoj kući” može da nađe nešto tri puta bolje.

Koncerti i izdanja za rođendan

Povodom godišnjice, kuća „Univerzal” je, uz saglasnost Marlijeve porodice, za 17. februar najavila izdavanje blu-rej diska i di-vi-dija „Easy Skanking in Boston ’78”, sa do sad neobjavljenim koncertnim video-materijalom sa koncerta u Bostonu. Do kraja godine najavljeno je još izdanja na kojima će se naći materijali iz privatne kolekcije Marlijeve porodice.  

Rođendan Marlija biće proslavljen koncertima širom sveta, od Italije do Jamajke, kao i u Beogradu, pa tako u „Festu” večeras nastupa bend „Aman zaman”, u KST-u „Dečja radost”, dok u klubu „Sioux” svira „FC Apatride UTD”.

J. Koprivica

objavljeno: 06.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.