Izvor: Politika, 02.Jun.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belef u znaku muzike i pozorišta

Beogradski letnji festival počinje na Dan muzike, 21. juna, koncertom Nemanje Radulovića, a biće završen 25. jula takođe muzički – koncertom „Muzika za zaljubljene”

Na Svetski Dan muzike, 21. juna, koncertom Nemanje Radulovića i francuskog orkestra „Duble Sens”, koji će biti održan u Studentskom parku, biće otvoren ovogodišnji Beogradski letnji festival. Do 25. jula beogradska publika moći će da uživa u dve pozorišne premijere i 16 koncerata umetničke i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << džez muzike.

– Kada smo prošle godine uspeli da probudimo Belef iz „kliničke smrti” i za to dobijemo priznanja i pozitivne kritike, kako više hiljada posetilaca tako i stručne javnosti i medija, pomislili smo da će nam ova godina biti mnogo lakša i u programskom smislu berićetnija. Nažalost, ekonomska kriza i mere štednje koje se sprovode na svim nivoima doneli su nam smanjenje sredstava od 20 odsto i nemogućnost da realizujemo naše ambiciozne ideje i vezi sa sopstvenom pozorišnom produkcijom i saradnjom sa srodnim festivalima u regionu – kaže Vojkan Borisavljević, umetnički direktor Belefa, napominjući da je ipak osmišljen zanimljiv program, uz koji će Beograđani i gosti našeg glavnog grada moći da provedu letnje noći uz druženje sa umetnicima iz Srbije i Evrope.

– Novosti koje ovogodišnji Belef donosi su dva premijerna festivalska pozorišna projekta: mjuzikl „Braća Bluzeri” u režiji Ivana Jevtovića, a u koprodukciji sa „Mikser hausom”, i dokumentarna drama „Peti parkić” u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija sa Bitef teatrom. Osvajaju se i novi prostori: deo programa biće izveden u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, gde je festival 1991. godine i započeo svoj život, a koncerti džez muzike biće održani u atraktivnom prostoru kluba Bitef teatra (popularna „Čekaonica”). Nastavlja se uspešna saradnja sa Kolarčevom zadužbinom i Kućom kralja Petra Prvog na Senjaku, a posebna zanimljivost biće koncert proslavljenog violiniste Nemanje Radulovića, kojim će Belef biti otvoren – najavljuje Borisavljević.

Posetioci će dve večeri biti u prilici da čuju Big bend RTS-a, kako izvode etno-muziku i muziku „Bitlsa”, kao i da uživaju u Štrausovoj opereti „Slepi miš”, koju izvode studenti Operskog studija Fakulteta muzičkih umetnosti pod dirigentskom palicom Dragane Radaković i u režiji Vladana Đurkovića.

– Iako nema novca, a i vlasti su pomalo nezainteresovane, uspeli smo da napravimo dve pozorišne premijere i da za iduću godinu najavimo postavljanje mjuzikla „Povratak otpisanih”, baziranog na kultnoj seriji Dragana Markovića. Ovaj mjuzikl radiće Darijan Mihajlović u koprodukciji Belefa i Pozorišta na Terazijama – kaže Vojkan Borisavljević.

Belef će biti zatvoren koncertom „Muzika za zaljubljene”.

S. Č.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koncert klasične muzike na otvorenom: Nemanja Radulović u Studentskom parku 21. juna

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 14:52

Povodom Svetskog dana muzike, 21. juna, Kolarčeva zadužbina organizuje poseban muzički događaj - koncert na otvorenom violiniste Nemanje Radulovića, sa orkestrom Double Sens...Koncert će biti održan u Studenstkom parku koji će za tu priliku biti "produžena scena“" Kolarca...Koncert realizuju...

Nastavak na Blic...

BELEF: Bogat i kvalitetan program

Izvor: Studio B, 03.Jun.2015

Beogradski letnji festival (BELEF) počinje 21. juna, na Svetski dan muzike, koncertom violiniste Nemanje Radulovića i trajaće do 25. jula, a zatvoriće ga muzika za zaljubljene...Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru rekao da je...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.