Izvor: BalkanRock.com, 29.Maj.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bašta KST-a konačno otvorena!

Artan Lili; foto: Miloš Cvetković

Pompezno i nadasve ambiciozno otvaranje možda najlegendarnije bašte u Beogradu imalo je završnicu u vidu stilskog šarenila oličenog u bendovima Hadži Prodane Duše, Ničim Izazvan i Artan Lili. Kako smo saznali na licu mesta, rad bašte je morao da počne kasnije zbog aktivnosti na Elektrotehničkom fakultetu, pa je čitava fešta počela negde oko ponoći. Na samom početku događaja, ovo kašnjenje nije imalo nikakve posledice, >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << ali se kasnije mogao primetiti nedostatak jednog dela publike.

Interesantan lajnap drugog dana otvaranja imao je prilično strmu putanju stilova pa je i publika bila veoma različita. Od alternativnog roka Hadži Prodanih Duša preko nežnijih rundekovskih nota Ničim Izazvanih pa sve do dinamičnog „novog zvuka u gradu“ Artan Lilija.

Hadži Prodane Duse

Svoju svirku od pola sata Hadži Prodane Duše nabiflovali su energijom. Ističe se i zanimljiv vizuelni identitet benda sa crvenim košuljama, što zaista doprinosi unitarnoj atmosferi na bini. Mešavinom ska veselosti i dopadljivih duhovitih tekstova, ovaj bend uspeva da se donekle istakne iz mase sličnih bendova i sinoć je to pokazao na bini KST-ove letnje bašte. Da li je u pitanju „Dole u šumi“, verovatno najbolja pesma ovog benda ili pak „VoĐa“, koja svojim pankerskim raspoloženjem i sarkazmom i te kako može da razgali masu, uopšte nije bitno – Hadži Prodane Duše sa bine nude energiju koju publika kupuje i ne pita za cenu. Iako je njihov nastup trajao oko pola sata, publika se pošteno zagrejala za naredni bend. Popularni Ničim Izazvan svirali su mnogo duže od Hadži Prodanih Duša, a po svemu sudeći, svoju najverniju publiku imaju upravo u Klubu Studenata Tehnike. Pomenuti rundekovski stil ovog benda očigledno prija publici u KST-u i to je sinoć bilo maltene opipljivo.

Ničim Izazvan

Otpočevši koncert sa „Dalijev Brk“ i „Beskućnik“, bend je munjevito brzo zapalio masu. Šetajući kroz svoj asortiman preko pesama „Mogao bih“, „Udahni vazduh“, „Odlaziš“ i „Rekla je“, ovaj skoro desetočlani sastav napravio je pristojnu gužvu na bini, koja ipak nije planirana za ovolike bendove, ali i u sada već punoj bašti KST-a. Iako su „Glupost“ izveli bez S.A.R.S.-a, u masi do samog kraja nije jenjavala euforija. Štaviše, kako se kraj bližio kada su Ničim Izazvani svirali „Trideset“ i njihov najveći hit „O tebi“, euforija u masi je naizgled dostigla vrhunac što se ovog koncerta tiče. No, kako to obično bude sa veoma popularnim bendovima poput ovog, desio se i bis, na kome je bend još jednom odsvirao „Odlaziš“ i završio svoj koncert, ustupivši mesto hedlajnerima, perjanici beogradske alternative, bendu Artan Lili.

Artan Lili

Iako se zbog kašnjenja pomenutih na početku teksta kazaljka koja pokazuje sate bila veoma blizu broja tri, Bigzova najvrednija četvorka svoju prvu svirku u KST-u otpočela je prilično eksplozivno. Posle nežnijeg tona prethodnog benda, prava rokenrol svirka ispunjena znojem i energijom bila je i više nego dobrodošla. „Vreme protiv čoveka“ bila je sasvim prigodna pesma za početak gitarske vožnje Artan Lilija. Nastavivši sa „Nije teško kad se mora“ i „Novi zvuk u gradu“ bend jednostavno nije dao publici da predahne. Nakon ovog seta brzih hitova, bend je odsvirao „Profesionalce“, pesmu koja će se naći na „Nju Dilu“ i favorit publike „A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna?“. Iz ove himnične simfonije rifova, bend je prešao u takođe novu stvar – „Jutro“, koja otkriva nešto nežniju stranu benda. Baš onakvu kakvu je na samom početku benda stvorio „Džoni“, koji je i usledio nakon „Jutra“. Naravno, budući da je ovo pesma od koje je sve i počelo, publika je valjano ispratila sve. Prešavši preko hitova poput „Sajko“ i „Ako stanemo tu“, bend je došao do novog mini-bloka novih pesama – ovog puta „Samo ja“ i sledeći singl „Na vodi“. Za sam kraj, bend je ostavio „Srce“ i standardni finiš „Najbolje što znam“.

Drugi dan otvaranja KST-ove bašte protekao je u gitarskom zvuku i može se reći da je postalo jasno da je bašta Kluba Studenata Tehnike veoma dobro mesto za ovakve manifestacije. Gitare su u KST-u vladale tokom devedesetih, ali se polako vraćaju na „mesto zločina“, iako je banda prilično drugačija. Najpoznatiji studentski klub na Balkanu uspešno je otvorio svoju letnju sezonu.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.