Izvor: Politika, 13.Apr.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amadeus – panker svog vremena

Kompozicijom „Pokreni me Amadeus” pevač Falko prvi je sa nemačkog govornog područja stigao na vrh liste najslušanijih u SAD

 „Čuveni kompozitor Volfgang Amadeus Mocart (1756–1791) bio je panker svoga vremena”. Tako tvrdi austrijski pop pevač Falko u kompoziciji objavljenoj u Nemačkoj, juna 1985, a marta 1986. u ostatku sveta. I zaista, jedan od najcenjenijih kompozitora klasične muzike svih vremena, osim izuzetnog talenta koji je iskazao već u petoj godini, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << malo čemu se uklapao u kodeks ponašanja „klase uglednih” kojoj je predstavljao svoja dela. Jednostavno, Mocart je dopustio da ga mladost vodi svojim putevima i nije se obazirao na primedbe na svoje prilično raskalašno ponašanje.

Tvorci kompozicije „Pokreni me Amadeus”, osim Falka bili su i Rob Boland i Fredi Boland. Interesantno je da je Falko kompozicijom „Pokreni me Amadeus” postao i prvi pevač sa nemačkog govornog područja koji je stigao na vrh američke liste najslušanijih.

U Falkovom slučaju Mocart je imao ulogu inicijalnog pokretača u životu. „Oh, pokreni me Amadeus. Pokreni me. Pokreni me – do vrha”, kao da se čuje vapaj austrijskog pevača. Inače, engleska verzija (čiji prevod teksta donosimo) donekle je bila kraća od originala i više prilagođena slušateljstvu pop muzike.

Ovaj englesko-nemački hibrid o austrijskom geniju jedna je od najupečatljivijih kompozicija osamdesetih godina prošlog veka. Mocarta je publici približila u novom svetlu i mnogi su, makar i iz puke znatiželje, posegnuli i za njegovim originalnim delima.

Falko (Johan Hans Holzel), rođen je 19. februara 1957. u Beču, a preminuo je 6. februara 1998. u Dominikanskoj Republici. Ako ni po čemu drugom, po kratkom životu približio se Mocartu. Njegova muzika svrstava se u: nju-vejv, rok i pop.

Talenat za muziku iskazao je, takođe kao Mocart, vrlo rano. U petoj godini na audiciji za Muzičku akademiju u Beču, komisija je ustanovila da ima apsolutan sluh. Odrastao je na muzici Elvisa Prislija, Klifa Ričarda i „Bitlsa”. Školovanje je započeo 1963. u jednoj katoličkoj privatnoj školi. Sa šesnaest godina napustio je školu i na osam meseci otišao na odsluženje vojnog roka. Bečki muzički konzervatorijum upisao je 1977, ali ga je napustio već posle prvog semestra pošto je odlučio, kako je rekao, da postane pravi muzičar. Radio je po džez klubovima u tadašnjem Zapadnom Berlinu. Nadimak Falko dao je sam sebi prema jednom istočnonemačkom ski-skakaču, a po povratku u Beč.

Prvi samostalni hit bila mu je kompozicija „Komesar”, sa tekstom na nemačkom jeziku, u kojoj se govorilo o korišćenju droge. Stigao je na prva mesta mnogih top lista, ali ne i u SAD. To mu je i bio signal da ukoliko teži svetskoj popularnosti, tekstove mora da piše i na engleskom. Rezultat je bio najpopularniji album njegove karijere i singl „Pokreni me Amadeus”, za koji je inspiraciju našao u tada veoma popularnom filmu istog naziva.

Usledili su novi hitovi: „Beč zove” i „Dženi” koji je na neki način predstavljao pogled čoveka mogućeg silovatelja i ubice. Neke radio-stanice su odbile da emituju ovu kompoziciju mada je postala veliki hit u Evropi. Nastavio je sa snimanjem hitova, uspešnih u Evropi, ali ne i sa druge strane Atlantika.

Preminuo je 6. februara 1988. nekoliko dana pred 41. rođendan od teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći.

----------------------------------------------

Pokreni me Amadeus

Oh, pokreni me Amadeus

Pokreni me

Pokreni, pokreni, pokreni me

Pokreni me, do vrha

Bio je panker

I živeo je u velikom gradu

Bio je to Beč, baš Beč

U kojem je svašta činio

Zaduživao se za piće

Ali sve žene su ga volele

I sve su vikale

Dođi Amadeus i pokreni me!

Amadeus, Amadeus, oh Amadeus...

Bio je superzvezda

Bio je popularan

Sav egzaltiran

Pošto je imao osećaj

Bio je virtuoz

Pravi rok idol

I svi su vikali

Hajde pokreni me Amadeus!

Bilo je to oko 1780.

I dešavalo se u Beču

Nije bilo plastičnog novca

Banke su bile protiv njega

Od kojih je zajmio pare

To je bilo opšte poznato

On je bio ljubimac žena

One su volele njegov pank

Hajde pokreni me Amadeus

Bebi, bebi, učini to za mene

Da, učini to za mene...

Slobodan Samardžija

objavljeno: 14.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.