„Zvezde Zajednice“ čuvaju kulturni prostor

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2011, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zvezde Zajednice“ čuvaju kulturni prostor

21.04.2011. -

U Moskvi su objavljena imena dobitnika Međudržavne nagrade „Zvezde Zajednice". U godini 20-godišnjice osnivanja Zajednice nezavisnih država ova nagrada će biti uručena tek po drugi put (22. aprila).

„U ovoj nagradi postoji zrnce stvaralačkog rada pregalaca kulture svih republika Zajednice. Ona nas navodi na to da se setimo svih onih, koji su formirali lice epohe sredinom HH-početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << XXI veka." To smatra jedan od prvih dobitnika nagrade „Zvezde Zajednice", azerbejdžanski umetnik, potpredsednik Ruske Akademije umetnosti Tair Salahov.

Istaknuti predstavnici nauke i kulture imaju neprocenjiv uticaj na oblast društvene saradnje i danas, tvrdi specijalni predstavnik predsednika RF za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švitkoj, kad smo „počeli slabije da se prepoznajemo, zato što su se posle raspada SSSR pojavili novi konteksti".

To je život, - nastavlja Mihail Švitkoj. – Svaka zemlja živi svoju sudbinu, ima svoja interesovanja. I vrlo je važno da jedni drugima budemo zanimljivi, da kultura Belorusije, Ukrajine, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgizije bude zanimljiva meni, Rusu. I da Kirgizima, na primer, bude zanimljivo da saznaju nešto o ruskoj kulturi i ruskom obrazovanju. Kad smo počeli da razmišljamo o tome šta može da izazove međusobno interesovanje, postalo je jasno da su to pre svega ljudi. Oni koji daju ogroman doprinos očuvanju društvenog i kulturnog prostora. Ljudi, koji donose ogromnu korist svojim zemljama i istovremeno čine Zajednicu poznatom u celom svetu.

Niz takvih ljudi, koji su istaknuti nagradom „Zvezde Zajednice" ove godine su dopunili predstavnici Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Azerbejdžana, Kirgizije i Uzbekistana. Među njima je svetski poznati ruski muzičar Vladimir Spivakov, koji nosi zvanje „Umetnik sveta UNESKO". Delatnost dobrotvornog fonda Spivakova već dugo godina pokriva sav postsovjetski prostor: na hiljade dece, obdarene sposobnostima za različite vrste umetnosti, ovde dobija podršku.

Kazaškog glumca Asanalija Ašimova poznavao je ceo Sovjetski Savez: 70-80-ih godina kriminalističko-avanturističke filmove u kojima je on glumio – „Transsibirski ekspres", „Mandžurijska varijanta" sa zadovoljstvom su gledali milioni gledalaca. Uzgred budi rečeno, legendarni glumac je lično napisao i scenario za filmove. Danas je Asanali Ašimov režiser glavnog pozorišta svoje zemlje, Kazaškog dramskog pozorišta „Auezov". Tako da nije čudno to što je ovaj, po rečima Mihaila Švitkoja „superpopularni glumac" posao dobitnik nagrade „Zvezde Zajednice".

Uostalom, podjednaku popularnost danas uživaju i novi nagrađeni kompozitori: Robert Amirhanjan iz Jermenije i Igor Lučenok iz Belorusije. Predstavljajući Amirhanjana, Mihail Švitkoj je istakao: „To je izuzetan kompozitor, čiju muziku ljudi znaju i pevaju danas. On spada u one ljude, koji jako mnogo čine za ujedinjenje zemalja, koje se nazivaju postsovjetskim. Uostalom, isto kao i Igor Lučenok, istaknuti beloruski kompozitor. Autor na stotine pesama, koje u SSSR svi znaju. „Simbolično je to što je u novije vreme upravo melodija Igora Lučenoka izabrana za sat u prstonici Belorusije – na kuli Minskog parlamenta obnovljenog 2004. godine. U zlatni fond muzike 20. veka ušle su i njegove pesme, posvećene tragičnim događajima Drugog svetskog rata.

Preuzmite audio fajl

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.