Žrtve u Donjecku, kamioni se vratili u Rusiju

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve u Donjecku, kamioni se vratili u Rusiju

Najmanje troje civila je poginulo u artiljerijskoj vatri u Donjecku. Konvoj vozila koja su isporučila humanitarnu pomoć stigao u Rusiju. Moskva kaže da je pomoć dostavljena tamo gde je bilo planirano.

14.10 - Pronalaženje diplomatskog rešenja za situaciju u Ukrajini je prioritet, rekla je nemačka kancelrka Angela Merkel u Kijevu, javlja Rojters

13.45 - Pala bomba na "Donbas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << arenu", stadion fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka, saopštio je generalni direktor kluba Sergej Palkin na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi agencija Unian

Dvoje ljudi je poginulo na autobuskoj stanici, dok je treće lice preminulo od posledica artiljerijske vatre koja se čula u centru Donjecka oko šest časova ujutro po lokalnom vremenu, javlja Tanjug.

Nemačka kancelarkaAngela Merkel stigla je u Kijev. Njena poseta, uoči sutrašnjeg Dana nezavisnosti Ukrajine, u Kijevu se tumači kao gest podrške.

Merkelova je rekla da je pronalaženje diplomatskog rešenja za situaciju u Ukrajini prioritet. Navela je da se mora pronaći rešenje koje je prihvatljivo za sve.

Kako je rekla, nove sankcije protiv Rusije trenutno nisu u fokusu. Međutim, nemačka kancelarka nije isključila mogućnost novih sankcija u budućnosti ako se situacija pogorša.

Angela Merkel je najviši zapadni zvaničnik u poseti Ukrajini od početka krize koja je izazvala veliko pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada.

Ukrajinske oružane snage saopštile su juče da su nanele težak poraz proruskim snagama usmrtivši pritom stotinak njihovih pripadnika.

Zvaničnici ministarstva odbrane rekli su da su vladine snage uništile 11 raketnih sistema tipa "grad", tri tenka i pet oklopnih vozila tokom borbi u okolini grada Snižnjija.

Taktika vlade odnedavno počiva na granatiranju pozicija proruskih aktivista, mada te granate često promaše cilj i pogađaju stambene četvrti.

U međuvremenu, kamioni sa ruskom humanitarnom pomoći, isporučili su sav tovar i vratili su se u Rusiju, javlja agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjavu zvaničnika iz ruske carinske službe Rajana Faruškina.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je humanitarna pomoć dostavljena tamo gde je bilo planirano u jugoistočnoj Ukrajini.

"Mi potvrđujemo našu nameru da nastavimo saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta kako bismo obezbedili humanitarnu pomoć ljudima u jugoistočnoj Ukrajini", navedeno je u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Kolona kamiona juče je prešla granicu i stigla u Lugansk, što je zvanični Kijev nazvao "kršenjem međunarodnih normi".

Posmatrači OEBS-a izbrojali su da je juče granicu između Rusije i Ukrajine prešlo 227 kamiona u šest grupa, iako je Rusija ranije saopštila da konvoj čini 280 kamiona.

Ulazak ruskog humanitarnog konvoja u Ukrajinu, bez odobrenja vlasti u Kijevu, izazvao je oštru osudu Sjedinjenih Država, Evropske unije, NATO-a.

Na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti UN nije bilo jedinstvenog stava kada je taj konvoj u pitanju. Stavove su na sednici suočili ruski ambasador Vitalij Čurkin i predstavnici zapadnih zemalja i Ukrajine. 

Rusija smatra da je na istoku Ukrajine na delu humanitarna katastrofa i da se nije smelo više čekati, kao i da je ulazak konvoja u Ukrajinu u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom.

Ruski ambasador u svetskoj organizaciji Vitalij Čurkin rekao je posle sednice Saveta bezbednosti da neke članice Saveta ne brine humanitarna katastrofa u tom delu Ukrajine, već samo ruski konvoj.

Čurkin je rekao za Itartas da je Rusija članicama Saveta podelila nacrt izjave za javnost u kom se poziva na prekid vatre na istoku Ukrajine dok traje dopremanje humanitarne pomoći stanovništvu.

Na drugoj strani, Ukrajina je duboko zabrinuta zbog jednostrane akcije Rusije i osuđuje je.

"Smatramo da se potez Rusije ne može opravdati hitnošću isporuke te pomoći stanovništvu istoka Ukrajine", naveo je pomoćnik ukrajinskog ambasadora u UN Olaksandar Pavličenko.

Predsedavajući Saveta bezbednosti britanski ambasador Mark Lajl Grant rekao je na sednici da nijedna zemlja nije stala na stranu Rusije.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Teritorijalni integritet Ukrajine presudan

Izvor: RTS, 26.Avg.2014

Diplomatsko rešenje za situaciju u Ukrajini je prioritet, rekla nemačka kancelarka Angela Merkel posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Merkelova nije isključila nove sankcije protiv Rusije, ukoliko, kako je rekla, ne bude napretka. ..Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.